Bölünmüş adliyeyi protesto eden avukatlar: Tek çatı olsun, çadırdan olsun

Bölünmüş adliyeyi protesto eden avukatlar: Tek çatı olsun, çadırdan olsun
Malatya’da avukatlar, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından adliye hizmetlerinin 7 ayrı yerde yürütülmesini protesto etti. Avukatlar, bölünmüş adliyenin hem mesleği yapılamaz hale getirdiğini hem de vatandaşın adalete erişimini zorlaştırdığını ifade etti.

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Malatya'da adliye hizmetleri 7 ayrı yerde yürütülmeye başlandı. Avukatlar da kendilerini zorlayan bu sistemi protesto etti.

TÜİK binasının arkasında bulunan konteyner mahkeme salonlarının önünde toplanan avukatlar, "bölünmüş adliye istemiyoruz" dövizleri açtı.

"Bölünmüş adliye sorunu Malatyalıların adalete erişim sorunudur"

Sorunla ilgili bilgi veren Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, “Bugün adalete erişim hakkı, Malatya’da avukatlar için mesleki bir sorun haline geldiği gibi tüm Malatyalıların temel adalete erişim hakkı sorununa dönüşmüştür. Bölünmüş adliye sorunu, sadece avukatın meslek bir sorunu değildir. Bölünmüş adliye sorunu en çok da yurttaşların, Malatyalıların adalete erişim sorunudur. Bu şartlarda adaletin tecellisini, adil bir yargılanmanın hayata geçmesini maalesef beklemek mümkün değil” dedi. Malatya Baro Başkanı Onur Demez ise "Bölünüp çoğalan adliyeler savunma mesleği açısından durumu çekilmez hale getirmiş ve avukatlığı amacına uygun yapabilmeyi imkansız kılmıştır." dedi.

"Adalete erişim hakkını fiili olarak kısıtlıyor"

Malatya Baro Başkanı Avukat Onur Demez, yürüyüş öncesi yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"6 Şubat depreminde adliyemizin yıkılmasından sonra avukatların, yargı mensuplarının, adliye personellerinin ve en önemlisi vatandaşlarımızın hali hiç düşünülmeden adliye binalarına ilişkin özensiz kararlar alınmıştır. Adalete erişim hakkını fiili olarak kısıtlayan, adil yargılanma hakkına ve adalet arayışına ket vuran bu kararlarla birlikte yargısal işlemler ilimizde yedi ayrı ek binada hizmet vermektedir. Hakim ve savcı odaları, mahkeme kalemleri, duruşma salonlarına çevrilmiştir. Meslektaşlarımızın ayakta beklediği, dosyalarını dahi koyacak yer bulamadıkları bu salonlarda yapılan savunmaların, verilen beyanların bırakın hakim ve savcılara ulaşmasına, zabıtlara dahi geçmediğine maalesef şahit olmaktayız."

"Adliyeye varmak can pazarına dönüştü"

"Avukatlar için adliyeye varmak can pazarına dönüşmektedir. Söz konusu noktalara ışık, kavşak ve üst geçit konulmalıdır. Alternatif çözüm yolları ivedi olarak ele alınmalı, merkezde kullanılmayan ya da verilen hizmete büyük gelen binaların adliyeye tahsisi sağlanmalıdır."

Demez, defalarca yaşadıkları sıkıntıları dile getirmelerine rağmen problemin çözülmediğini kaydederek, "Son dönemde bölünüp çoğalan adliyeler, savunma mesleği açısından durumu çekilmez hale getirmiş ve avukatlığı amacına uygun yapabilmeyi imkansız kılmıştır." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından avukatlar, "bölünmüş ve parçalanmış adliyeye son" pankartı ve "yollarda ölmek istemiyoruz', "bölünmüş adliye istemiyoruz" sloganlarıyla TÜİK binasında hizmet veren Hukuk Mahkemeleri Ek Hizmet Binasından Malatya Adliyesi Ceza Mahkemeleri Ek Hizmet Binasına kadar yürüdüler. (ANKA)

Gündem