Bonkör Hazine: Geçiş garantisi verilen holdinglerden otoyol üzerinde işletmeler için de kira alınmıyor

Bonkör Hazine: Geçiş garantisi verilen holdinglerden otoyol üzerinde işletmeler için de kira alınmıyor
Osmangazi Köprüsü ve Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nu işleten Otoyol A.Ş. ortaklığının devletten sadece “geçiş garantisi” almadığı aynı zamanda otoyol güzergahında kalan 25 benzin istasyon, 33 restoran ve 33 alışveriş merkezi için hazineye kira ödemediği ortaya çıktı.



Osmangazi  Köprüsü ve Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nu işleten  Otoyol A.Ş. ortaklığının  devletten sadece “Geçiş garantisi” almakla kalmadığı anlaşıldı. Nurol İnşaat, Özaltın Holding, Astaldı, Makyol, Yüksel  İnşaat ve Gökçay İnşaat tarafından işletilen Otoyol A.Ş.’nin,  otoyolun başladığı Gebze’den, İzmir’e kadar olan otoyol güzergahında kalan 25 benzin istasyon, 33 restoran ve 33 alış veriş merkezi  için hazineye kira ödemediği  ortaya çıktı. 

CHP Zonguldak  Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi  Deniz Yavuzyılmaz, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu üzerindeki faaliyet gösteren işletmelerin, hangi  şirketler tarafından ne şekilde çalıştırıldığına dair, yanıtlanması için Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) İletişim Başkanlığı’na yazılı başvuruda bulundu. Milletvekili Yavuzyılmaz, bu başvurusunu ve aldığı yanıtları twitter hesabından paylaştı.

CİMER'den yanıt geldi

CİMER tarafından Yavuzyılmaz’a verilen yanıtlarda, projenin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında ihale edilmediğine dikkat çekilerek, bu projenin, 3996 sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli  çerçevesinde yapılması ve işletilmesi ve devri işine ait sözleşme imzalandığı belirtildi. Uygulama  Sözleşmesi kapsamında, işletmesi gerçekleştirilen 33 adet hizmet  tesisi mevcut olup, bunlardan 17’sinin İzmir-İstanbul, 16’sının da İstanbul-İzmir yönünde yer aldığı da bildirildi.  

Tesislerin kimler tarafından işletildiği ve kira sözleşmelerinin hangi para cinsinden hangi tutarlarda yapıldığına ilişkin soruya karşılık ise, projenin “Yap-İşlet-Devret “ modeliyle ihale edildiğinden, sözleşme gereğince işletme hakkı sözleşme süreci ile sınırlı kalmak üzere görevli şirket Otoyol A.Ş’ye aittir'' denildi. Ayrıca, Otoyol hizmet tesislerinde hizmet veren firmalar, görevli şirket Otoyol A.Ş. tarafından belirlendiği ve tarafların kendi aralarında sözleşme düzenledikleri de kaydedildi.

Osmangazi Köprüsü yap-işlet-devret modeliyle 22 yıl boyunca Otoyol AŞ tarafından işletilecek. Karşılığında ise şirkete araç başına 35 dolar artı KDV bedelle yıllık 14 milyon 600 bin adet araç geçiş garantisi bulunuyor.

30 Haziran 2016 yılında hizmete açılan otoyolun kamuya devri ise 15 Temmuz 2035 yılında gerçekleşecek.  1.3 milyar dolara mal olan Osmangazi  Köprüsü’nden  işletme süresi boyunca şirketin kasasına 10.5 milyar dolar gireceği tahmin ediliyor.





Ekonomi