Borsa’da ‘kontrollü’ dönemin kapısı açıldı
Ekonomi yönetimi ve regülatör kurumlar bir süredir başta dolar kuru olmak üzere tahvil, kredi faizi gibi belli alanlarda belli seviyelerin aşılmamasına yönelik çaba gösteriyor.
Bu adımlara en son Borsa İstanbul eklendi. Deprem felaketi sonrasında atılan adımlarla düşüşün önüne geçilmeye çalışılırken, son olarak Türkiye Varlık Fonu’nun Ziraat Portföy üzerinden alım yapacağı haberi basına yansıdı.
Geçen haftanın son işlem gününde 6’lı masanın dağılmasıyla yüzde 4’ün üzerinde sert düşen BİST100 endeksini Ziraat Portföy yaptığı 4.31 milyar liralık alımla tuttu.
Ekonomi’den Şebnem Turhan’ın haberine göre, uzmanlar BİST100’ün 4900-5000 seviyesinin altına düşürülmemesi için hamleler yapıldığını tıpkı dolar/ TL’de sürdürülen mantığın borsaya uygulandığını ifade etti.
Piyasa uzmanlarının verdiği bilgiye göre, önce dolar/TL kurunda başlayan seviye tutma çabalarını ek menkul kıymet alımı zorunluluğu ile bankaların yönlendirildiği sabit kuponlu tahvil alım şartıyla tahvil faizleri izledi. Ve böylece piyasada serbest fiyatlamalarının önüne geçildi.
Geçen yılın en gözde yatırım aracı Borsa İstanbul ise alternatifsiz kalmasının haricinde regülasyon veya müdahaleden uzak olarak görülüyordu. Ancak deprem felaketi sonrasında Borsa İstanbul’da da kontrollü dönemin kapısı açıldı.
Konuya yakın bir kaynak “Önce kur sonra tahvil faizleri serbest piyasa ekonomisinden uzaklaşarak fiyatlanmaya başlamıştı. Geriye sadece borsa kalmıştı. Artık o da regülasyonlar ve TVF sayesinde serbest piyasa fiyatlamasından uzaklaşmaya başladı. İçinde TL olan her varlık sınıfı kontrol ediliyor. Kontrol edilemeyen tek ürün CDS. Çünkü tamamen döviz ile yurtdışı piyasada fiyatlanıyor” dedi. (Kısa Dalga)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.