'Boş ev'den kaçış yöntemi: Eşyalı kiralık daire... 'Yüzde 25'e takılmamak için eşyalı ve dövizle hedef yabancı...'

'Boş ev'den kaçış yöntemi: Eşyalı kiralık daire... 'Yüzde 25'e takılmamak için eşyalı ve dövizle hedef yabancı...'
Fahiş kiralara karşı alınan tüm önlemlerden bir kaçış yolu bulan ev sahipleri, henüz şartları bile belli olmadan boş ev vergisine yakalanmamanın yolunu da buldu. Ev sahipleri kısa dönemli kiracıyı hedefleyip, yeni eşyalar alıyor ve daireleri eşyalı kiraya veriyor. Son günlerde “yeni eşyalı” kiralık ilanları oldukça arttı. Böylece hem yüzde 25 sınırından, hem uzun tahliye süreçlerinden hem de olası boş ev vergisinden kaçıyorlar.

Fahiş kira artışları ve bitmek bilmeyen ev sahibi-kiracı ihtilaflarına karşı kamu çeşitli önlemler alıyor. Bunlardan ilki geçen yıl hazirandan itibaren uygulanan kira artışlarında yüzde 25 sınırı olmuştu.

Bu tavan uygulaması 2 Temmuz 2024’e kadar uzatıldı. İhtilafların mahkemelerde yıllarca devam etmesinin önüne geçmek için de 1 Eylül itibarıyla zorunlu arabuluculuk uygulaması başlatılıyor.

Kira kaosuna karşı gündemde olan başka bir önlem de boş evlere vergi getirilmesi. İstanbul’da yaklaşık 500 bin evin boş olduğu tahmin ediliyor.

Tüm bu önlemlere rağmen, ev sahipleri tavanı delip yüksek kira almanın bir yolunu buluyor. Yeni trend ise ‘eşyalı kiralık’ daireler.

Yeni alıyorlar

Mülk sahipleri, evlerini eşyalı kiraya vererek, ‘kısa dönem’ kiracıyı hedefliyor.

Kısa dönem kiracı arayışının altında ise kolay tahliye ve yüzde 25’e takılmadan zam yapabilme imkanı yatıyor. Ev sahipleri kısa sözleşmelerle, tahliye için yıllarca süren dava süreçlerinden kurtuluyorlar hem de farklı kiracılarla sıfırdan yeni sözleşmeler yaptıklarından istedikleri fiyatı belirleyebiliyorlar.

Posta'dan Meltem Kara'nın haberine göre ayrıca eşyalı dairelerin kiraları, boş daire kiralarına göre daha yüksek olduğundan da tercih ediliyor. Bir diğer sebep ise son günlerin yeni tartışma konusu olan ‘boş daire vergisi’ne takılmamak olarak öne çıkıyor. Emlak ilan sitelerinde son günlerde ‘yeni eşyalı’ kiralık ilanlarındaki artış bu yönelimi gözler önüne seriyor.

Aramalar yüzde 91 arttı

Emlakjet verilerine göre, eşyalı konut aramaları geçtiğimiz aya göre yüzde 91 arttı. Eşyalı ev aramalarında yazlık etkisi sürerken, evini ve eşyalarını kaybeden depremzedelerin de bu talepte etkili olduğu belirtiliyor. Eşyalı kiralık konut aramalarının en çok arttığı iller şöyle sıralandı:

64c43b8de4bfdd0dac3c12a6.webp

Yüksek fiyat avantajı

Eşyalı daireler, kısa dönem avantajı sunduğu gibi daha yüksek fiyattan da kiraya verilebiliyor. Örneğin Balıkesir’de eşyasız bir dairenin ortalama kirası 6 bin 750 lira iken bu rakam eşyalıda 12 bin liraya çıkıyor. İzmir’de eşyasız 15 bin lira olan kira, eşyalı dairede 25 bin liraya yükselebiliyor. Muğla’da ise 17 bin lira olan eşyasız kira, daire eşyalanınca 40 bin liraya ulaşıyor.

64c43ba0e4bfdd0dac3c12a8.webp

Yazlık bölgelerde yoğun

Emlakjet Üst Yöneticisi (CEO) Tolga İdikat, ev sahiplerinin uzun dönemli kiralamalarda sonraki dönemlerde sorun yaşamamak adına kısa dönem kiralamalara yönelmeye başladığını belirterek, “Pandeminin ardından giderek artan hibrit çalışma modeli ile birlikte uzaktan çalışanların, farklı illerde kısa süreli yaşaması yönünde gelişen trend de eşyalı kısa dönem kiralamaların nedenleri arasında yer alıyor. Uzaktan çalışanların, yaz mevsimini özellikle deniz kenarında bulunan illerde geçirmek isteği de bu illerimizde kısa dönemli eşyalı kiralama trendini yükselten unsurlardan biri. Yaz mevsiminin sona ermesi ile birlikte bu trendin hızını düşürmesini bekleyebiliriz. Ancak ev kiralarında yaşanan artış nedeniyle eşyalı ve kısa süreli konut kiralamalarının devam edeceğini söylemek mümkün” değerlendirmesini yaptı.

Hedef yabancı

Emlak Brokerleri Kulübü Başkanı Ulvi Özcan, ev sahiplerinin yüzde 25 sınırına takılmamak için evlerini eşyalı olarak dövizle yabancıya vermeye çalıştığını belirterek, “Çünkü yabancı kiracı hem dövizle kiralıyor, hem de çok uzun kalmıyor. Boş ev vergisi gündeminin somut bir yansımasını henüz görmedik ama bir psikolojik ettiği yarattığı çok belli” dedi. Özcan, yüzde 25 sınırlamasından sonra kiracılı evlerde satılıkların arttığını, bu kez de kiracıların yer göstermeme ve evden çıkmamayı beyan etme, hava parası isteme süreçlerinin başladığını ifade etti. (Kısa Dalga)

Gündem