Bozacının şahidi şıracı: Cumhuriyet'te Alev Coşkun, tartışmalı haberler için Oktay Ekşi'den onay almış

Bozacının şahidi şıracı: Cumhuriyet'te Alev Coşkun, tartışmalı haberler için Oktay Ekşi'den onay almış
Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Alev Coşkun, 'para karşılığı haber' iddiaları sonrası Oktay Ekşi'den 'rapor aldığını' ifade etti. Gazetede ise bir diğer yazar Barış Doster'in yazısı sansürlendi. Eski yayın yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu ise 'çikolata kutusunda para alındığı' iddiasını sürdürdü.

Cumhuriyet gazetesinin bir şirketten e-ticaret yasası aleyhine haber yapmak için usulsüz olarak 500 bin lira aldığı öne sürülmüştü.

Bunu eleştiren genel yayın yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu'nun yazısı sansürlenmiş, ardından da görevine son verilmişti.

Cumhuriyet Vakfı’nın üç yönetim kurulu üyesi Turan Karakaş, Barış Doster ve Birol Başaran; Alev Coşkun, İbrahim Yıldız ve Işık Kansu’yı istifaya davet etmişti.

Savcılık kararını paylaştı

Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Alev Coşkun, bugün yayınlanan yazısında para alınması gibi ticari bir işlemin gerçekleştirilmediğini kaydetti.

Coşkun, 'iddia edildiği gibi bu konuda hiçbir özel haber yapılmadığını' belirterek, konunun savcılığa taşındığını, savcılığın da kovuşturmaya yer olmadığına karar verdiğini ifade etti.

Oktay Ekşi'den rapor almış

"Tüm yapılan hareketler ortada kaldı" diye yazan Coşkun, şöyle devam etti: "Yoğun saldırılar karşısında, Basın Konseyi başkanlığı da yapmış duayen gazeteci Oktay Ekşi’ye başvurdum. Cumhuriyet gazetesinde ve diğer tüm gazetelerde bu konuyla ilgili yayımlanan tüm haberleri inceleyerek objektif bir rapor vermesini rica ettim. Oktay Ekşi raporunda şöyle diyor: 'Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan bu haberlerin basın meslek ilkelerine hiçbir ters yanını görmedim.'"

'Yazıdan bazı ifadeleri çıkarmasını istedim'

Coşkun, Tuncay Mollaveisoğlu hakkında ise şunları yazdı: "Bodrum’da yaşıyordu. Onun İzmir bürosunun başına gelmesi, oradan genel yayın yönetmeni olması için birinci derecede gayret gösterdim. Altı aydır genel yayın yönetmenliği yapıyordu. Ne yazık ki Cumhuriyet gazetesinin içinden yetişmeyenler, onun ruhunu özümseyemiyorlar.

Yazdığı son yazıda gazetenin saygınlığını yaralayıcı, vakıf yönetim kurulu üyelerinin onurlarını kırıcı cümleleri çıkarırsa yazının yayımlanacağını söyledim: Yoksa dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir gazetenin böylesi saldırılarla dolu bir yazıyı yayımlamasının mümkün olmadığını belirttim. Tuncay Mollaveisoğlu, istifa etme gerekçelerini raporlayan bu yazıda ısrar etti. Kavga etmeden ağabey-kardeş gibi ayrıldık. Basın yaşamında başarılarının devamını dilerim."

Tuncay Mollaveisoğlu ise Coşkun'a Twitter hesabından yanıt verdi: "Alev Coşkun 'Cumhuriyet gazetesinden yetişmeyenler onun ruhunu özümseyemiyorlar' diyerek beni eleştirmiş. Gazeteden yetiştirdiğiniz isimler Uğur Mumcu’nun fotoğrafları ile dolu odada çikolata kutusunda para aldılar. Haber yaptılar. Evet ben o ruhu bilmiyorum. Dümdüz gazeteciyim."

Barış Doster'in de yazısı sansürlendi

Öte yandan gazetenin bir diğer yazarı Barış Doster'in yazısının da bugün yayınlanmadığı belirtildi.

Mollaveisoğlu, Doster'in yazısının da sansürlendiğini şu sözlerle duyurdu: "Cumhuriyet Gazetesi yönetimine hakim grup bugün de Prof. Dr. Barış Doster’in yazısını sansürledi! İletişim fakültelerinde yüzlerce öğrencisi olan Doster bugün medya ve gazetecilik ahlakı üzerine yazmıştı. Yönetim bu yazıdan neden rahatsız oldu acaba?!"

Doster yazısında şunları kaydetmişti: "Kurumlarla birlikte kişilerin de hızla yozlaştığı günümüzde, gazeteci; bir konunun, bir sorunun, bir olayın, bir haberin, bir bilginin kamuoyuyla paylaşılması, kamuoyunda yayılması, bu sayede kamuoyu oluşturulması için herhangi maddi ya da manevi bir çıkar elde edemez. Meslek ilkelerinden ödün veremez. Çalıştığı kuruma reklam verenlere, ilan verenlere, haber yapma taahhüdünde bulunamaz. Bu kişi ve kurumlardan talimat, tavsiye, telkin alamaz." (Kısa Dalga)

Gündem