Bozdağ'dan Osman Kavala açıklaması: Türkiye AİHM'nin verdiği ihlal kararına uydu

Bozdağ'dan Osman Kavala açıklaması: Türkiye AİHM'nin verdiği ihlal kararına uydu
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Osman Kavala konusunda Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği ihlal kararına 10 Aralık 2019'da uymuş ve uygulamıştır' dedi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TvNet canlı yayınına katılarak gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"AKP hükümetinin kadına karşı şiddet ve cinayet konularında kadından yana taraf olduğunu" savunan Bozdağ, kadınlara pozitif ayrımcılık sağlandığını savundu.

Bozdağ'ın açıklamalarından bazı satır başları şöyle:

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NDEN ÇEKİLMEK ŞİDDETLE MÜCADELEYİ ETKİLEMEDİ"

"İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye çekildi ama o sözleşmenin uygulama kanunu olan 6284 sayılı kanun şu an yürürlükte. O kanun uygulanıyor. O kanundaki hükümler Türk mevzuatının ve iç hukukumuzun bir parçasıdır. Türkiye’nin kadına karşı şiddet ve kadına karşı cinayetle mücadelesi İstanbul Sözleşmesi’ne indirgenemez, indirgenirse Türkiye’ye bu, büyük haksızlık olur.

Bakanlık olarak bu konuyu kendi açımızdan inceleme ve araştırmaya aldık. Mukayeseli hukuku arkadaşlarımız inceliyorlar. Yargıtayımızın içtihatlarına bakıyorlar. Ceza hukukçularımızla bu konu konuşuluyor, tartışılıyor. Biz bu tartışmaların sonucunda haksız tahrik uygulamasına ilişkin bir değişiklik ihtiyacı ortaya çıkarsa bu değişiklik konusunda adım atma hususunda kararlıyız.

"TÜRKİYE, KAVALA KONUSUNDA AİHM'İN İHLAL KARARINA UYDU"

Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uymayı taahhüt eden ülkeler içerisinde en yüksek oranda AİHM kararlarına uymuş ülkedir. Şu ana kadar üye ülkelerin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uyma oranı yüzde 80,20. Türkiye’nin uyma oranı yüzde 87,98. Osman Kavala konusunda Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği ihlal kararına 10 Aralık 2019’da uymuş ve uygulamıştır. Bu uygulamadan sonra Kavala’nın avukatları konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşımışlar, tutukluluğu başka dosyadan, suçtan devam ettiği için ‘uymadı’ diye. Türk Anayasa Mahkemesi de ‘Bu ayrı dosya, ayrı bir suç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına Türk mahkemesi uymuştur’ diye karar vermiştir. Şimdi Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne konu gitti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin önünde şu anda 72 binden fazla dosya var. Avrupa Konseyi’nden gelen işleri denetleyen ‘Büyük Daire’ denilen üst yerdeyse 22 dosya var. Bu, 22’nci dosya, en son giden dosya. Bu dosyalardan en erken geleninin bekleme süresi 1,5 yıl." (Kısa Dalga)

Politika