Pahalılık isyanına gözaltı

Pahalılık isyanına gözaltı
Gündemin öne çıkan gelişmeleri Demet Bilge Erkasap’ın hazırlayıp sunduğu Kısa Dalga Bülten’de…

KISA DALGA BÜLTEN - 8 NİSAN 2023

Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten’e başlıyoruz

PODCASTİMİZİ DİNLEMEK İÇİN PLAY’E TIKLAYINIZ

GÜNDEM

SEÇİM HATTI

Türkiye, 14 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı ve Meclis Seçimleri için sandığa gitmeye hazırlanıyor. Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) belirlediği takvime göre, ittifakların ve siyasi partilerin oy pusulasındaki yerleri, bugün çekilecek kurayla belli olacak. Partiler, oy pusulasında "ittifak" unvanları altında yan yana yer alacak. Partilerin logoları, isimleri, genel başkanların adları ile partiler için ayrılan her sütunun altında, milletvekili adaylarının isimleri de belirtilecek.

YSK, seçmen sayısı 9'dan az olan yerleşim birimlerinde sandık kurullarının oluşturulmamasına karar verdi.

MHP, milletvekili aday listelerinin teslim süresine 3 gün kala önceki akşam vekil adaylarını açıkladı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, memleketi Osmaniye’de birinci sıradan aday oldu.

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş cinayetiyle ilgili iddialarda adı geçen i Olcay Kılavuz ise Mersin’de dördüncü sıradan aday gösterildi.

12 Eylül öncesinde kontrgerillaya ilişkin soruşturma yürütmek isterken öldürülen savcı Doğan Öz cinayetinin sanığı İbrahim Çiftçi, MHP’den Ankara 1’inci bölge milletvekili adayı yapıldı.

Adaylar arasında yer alan Tarkan Toper ise Danıştay saldırısının failinin ziyaret ettiği son isim. Tamer Osmanağaoğlu da Bahçelievler katliamı ve Kemal Türkler cinayeti sanığı Ünal Osmanağaoğlu’nun ağabeyi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, sandık güvenliği konusunda muhalefetle istişarelerin sürdüğünü söyledi ve "Her kesimle işbirliği yapacağız" dedi. Beştaş, adaylık konusunda da TİP ile asgari risk temelinde mutabakat sağlamaya çalıştıklarını da belirtti.

TBMM, tarikatlarda çocuk istismarını araştırmak için kurulan komisyonun görev süresini 1 ay uzattı. Meclis seçim tatiline girerken komisyon çalışmalarına devam edecek. Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu da çalışmalarını sürdürecek.

Eleştirel görsel tasarımlar yapan Mahir Akkoyun İzmir'de Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen Akkoyun serbest bırakıldı.

Akkoyun son olarak üzerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin fotoğraflarının yer aldığı ve üzerinde, "Bu ürün size pahalı mı geldi? Erdoğan sayesinde" yazılı etiketleri tasarlamıştı. Bu etiketleri marketlerdeki ürünlerin üzerine yapıştıran Akkoyun, fotoğraflarını çekip sosyal medya hesaplarından paylaşmıştı.

Muhalefet partileri ve sosyal medyada birçok kişi gözaltı kararına tepki gösterip Akkoyun’un tasarımlarını paylaştı.,

ABD'de görülen Rıza Sarraf davasına nihai karar öncesi iki yeni gizli dosya davaya eklendi. Hukukçulara göre 50’yi aşan gizli dosyalar arasında yeni iddianameler ve isimler olabilir. Sarraf davasında, 2015 yılından bugüne kadar toplam 722 dosya girişi yapıldı.

Yazar Yavuz Ekinci, "Rüyası Bölünenler" isimli romanı hakkında verilen toplatılma kararına yaptığı itirazın mahkeme tarafından reddedildiğini söyledi.

Ekinci, “ Benim düşlerim benimdir, benim düşlerimi kimse denetleyemez" dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 6 Şubat depremlerinin ardından sosyal medya platformlarına yönelik "bant daraltma uygulamasını" savundu. Bakan, böyle bir uygulamanın neden yapıldığına ilişkin bir soruya, "Gerekli bir durum vardı ki, yapıldı" diye yanıt verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ise bu açıklamaya tepki göstererek “10 binlerce insanımız hayata tutunmaya çalışırken iletişimi niye kestiğinizi açıklayın? En çok ihtiyaç duyulduğu anda iletişimi kesmek, enkaz altında hayata tutunmaya çalışan vatandaşlarımızı ölüme mahkûm etmek değil midir?” dedi.

EKONOMİ

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Bağ-Kur'luların emekliliği için gerekli olan 9 bin prim gün sayısının düşürülmesini istedi. Ankara Ticaret Odası'ndan yapılan açıklamaya göre, Bakan Vedat Bilgin, bu talebi olumlu karşıladı.

Bilgin, işverenlerin sağladıkları istihdama göre emeklilik prim gün sayısında düzenlemeyi içeren bir çalışma içinde olduklarını söyledi.

Dünya genelinde gıda fiyatlarının düşüşü devam ediyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) küresel fiyat endeksi Mart ayında, üst üste 12'nci kez geriledi. Merkezi İtalya'nın başkenti Roma'da olan örgüt, dünya genelinde şeker ve et fiyatlarında yaşanan artışın; tahıl, bitkisel yağlar ve süt ürünleri fiyatlarındaki düşüşle dengelendiğini duyurdu.

Ancak uzmanlar özellikle para birimleri dolara ya da euroya karşı değer kaybeden ve borç yükü artan, gelişmekte olan ülkeler için sorunun devam ettiğini belirtiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Şubat'ta yaşanan depremlerin ardından kalıcı konutların bir yıl içerisinde tamamlanacağını açıklamıştı. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren ise usta sıkıntısına dikkat çekerek “Hükümetin hedeflediği süre içinde deprem bölgesindeki kalıcı konutları yapacak iş gücü şu anda Türkiye’de yok” dedi.

Dünya Altın Konseyi şubat ayına ilişkin resmi altın rezerv verilerini açıkladı. Buna göre dünya genelinde merkez bankaları 52 tonluk net altın alımı gerçekleştirdi. TCMB şubat ayında 22.5 tonluk net altın alımı gerçekleştirdi. 15 aydır aralıksız bir şekilde alımlara devam eden TCMB söz konusu dönemde altın rezervini 204.3 ton artırarak 587.3 tona ulaştırdı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre ihtiyaç kredileri mart ayının son haftasında 15 milyar liralık artışla 815 milyarı geçti. Merkez Bankası’nın ihtiyaç kredisinde yüzde 18.56 olarak belirlediği faiz sınırından sonra faizlerde sert bir yükseliş görülmüştü.

Faizlerin 24 Mart haftasında yüzde 31,49’a kadar çıkmasına rağmen ihtiyaç kredilerinde artış trendi devam etti.

DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'ye yaptığı iki günlük ziyaretin ikinci gününde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi.

Çavuşoğlu, ortak basın toplantısında, Moskova'daki Suriye konulu dörtlü görüşmeye değinerek, "Süreç şeffaf şekilde devam etmeli" dedi.

Lavrov ise Lavrov, Rusya'nın Türkiye-Ermenistan normalleşmesini de desteklediğini belirtti.

ABD ve NATO'nun Ukrayna'nın Rusya'ya karşı başlatmayı planladığı askeri harekata ilişkin gizli belgeleri, sosyal medya platformları Twitter ve Telegram'a sızdı. Pentagon, belgelerin sızdırılmasının arkasında kimin olabileceğiyle ilgili soruşturma başlattı.

Belgelerde Rusya'ya silah ve asker sevkiyatı takvimi, Ukrayna'nın ne kadar asker yığacağı gibi önemli askeri detaylarin yer aldığı belirtildi.

İsrail ordusu, Filistin'in Gazze Şeridi ile Lübnan'a saldırı başlattı.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçakları, Filistinli direniş gruplarına ait bazı askeri noktaları hedef aldı.

Bu arada İsrail polisi, işgal altındaki Doğu Kudüs'teki Eski Şehir bölgesinde Mescid-i Aksa'ya giden gruba Hutta Kapısı'nda coplarla müdahale etti.

İsrail polisinin, Mescid-i Aksa'daki Müslümanlara iki gece üst üste müdahale etmesi işgal altındaki Doğu Kudüs'te gerilimi tırmandırmış, olayların çıkmasına yol açmıştı.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına ilişkin, "Netenyahu yönetimi şiddeti artıran tehlikeli bir saldırganlık içerisindedir" yorumunda bulundu. Twitter hesabından saldırıları kınayan Çelik, uluslararası toplumu "tutum almaya" çağırdı.

İsveç'in NATO üyeliği için Türkiye'den onay beklediği bir süreçte, Kur'an yakma eylemleriyle ilgili hukuki karmaşa sürüyor. Ocak ayında eyleme izin veren polis, Şubat ayında planlanan benzer iki eylemi ise güvenlik gerekçesiyle yasaklamıştı.

Stockholm İdare Mahkemesinin Salı günü polis yasağını iptal etmişti.

İsveç Emniyet Teşkilat ise yasağı iptal eden mahkeme kararını temyize götüreceğini bildirdi

Biden yönetimi Afganistan’dan kaotik çekilme konusunda bir önceki Donald Trump yönetimini sorumlu tuttu. Beyaz Saray’ın raporunda tahliyelerin geciktiği kabul edilirken Trump yönetiminin eksik planlama yaptığı öne sürüldü.

Fransa’da hükümetin emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkaran reformuna tepkiler sürüyor.

Nice kentinde emeklilik reformuna karşı en az 20 bin kişinin katıldığı büyük bir protesto düzenlendi. Gösterilere itfaiyeciler, kamu çalışanları ve öğretmenlerin yanı sıra onlarca polis de katıldı.

ABD'de son birkaç aydır Kovid-19'a neden olan virüsün Çin'deki bir laboratuvardan sızdığı iddiaları gündemde yer alırken Çin Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nden (CDC) bilim insanları, Kovid'in kökenine dair yaptıkları bilimsel çalışmayı ilk kez bir hakemli dergide yayınladı. Çalışma sonucunda, incelenen virüs örneklerinde vahşi hayvan genetik materyali tespit edildiği ancak Kovid-19'un kökeninin belirsizliğini koruduğu belirtildi.

KISA DALGA’DAN…

Hediye Levent, tarihi yazan ve tarihe geçen casusları ve casusluk hikayelerini anlatıyor.

Gündem