Yargıda dilekçe savaşı

Yargıda dilekçe savaşı
Gündemin önemli gelişmeleri Demet Bilge Erkasap’ın hazırlayıp sunduğu Kısa Dalga Bülten’de

KISA DALGA BÜLTEN 18 EKİM 2023

PODCASTİMİZİ DİNLEMEK İÇİN PLAY’E TIKLAYINIZ

GÜNDEM

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın Hakimler ve Savcılar Kurulu’na gönderdiği yazı gündemdeki yerini koruyor. Başsavcı, İstanbul Anadolu Adliyesi’nde bazı ve hâkim ve savcılarla ilgili “rüşvet, iş takibi, aracılık ve usulsüzlük” iddialarını dile getirmişti.

Uçar’ın HSK’ya başvurusunu, Birgün Gazetesi yazarı Timur Soykan gündeme getirmişti. Soykan’ın haberi ve ilgili haberler engelenmişti.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, başsavcının ihbar dilekçesindeki iddialarla ilgili müfettiş görevlendirildiğini duyurdu.

Başsavcının yazısında adı geçen hakimlerden Sidar Demiroğlu da 16 Ekim’de Hakimler ve Savcılar Kurulu’na yazı yazdı. Demiroğlu, verilmeyecek bir hesabı olmadığını belirterek, kendisinin ve akrabalarının ekonomik durumları ve sosyal hayatlarının incelenmesini talep etti. Demiroğlu ayrıca HTS kayıtlarının en ince ayrıntısına kadar incelenmesini de istedi.

Türkiye Barolar Birliği’yle birlikte 81 kentin barosu ortak bir açıklama yaptı. İddiaların şüpheye yer vermeyecek şekilde aydınlatılması gerektiği ifade edildi. Tüm barolar sürecin takipçisi olacaklarını vurguladı.

Bu konu CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da gündemindeydi. Timur Soykan ve T24 yazarı Gökçer Tahincioğlu’nun yargıdaki iddialarla ilgili haber ve yazılarını hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Yargıyı bu hale getirenler kim? Yargıyı adaletsizlik dağıtan bir kurum haline getirenler kim? Bu aktörleri geri çekecekler mi çekmeyecekler mi?” Diye sordu.

Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru hakkının getirildiği 2012 yılından bugüne yapılan başvuru ve kararlarla ilgili son verileri paylaştı.

2012’den bu yana 551 binden fazla başvurunun 422 bini karar bağlandı, 335 bini kabul edilemez buldu.

En fazla hak ihlaline karar verilen üç konu, : Makul Sürede Yargılanma Hakkı, Adil Yargılanma Hakkı ve ifade özgürlüğü oldu. Makul sürede yargılanma hakkının ihlaliyle ilgili 56 binden fazla karara imza atıldı. Adil yargılanma hakkında 3 bin 566 ve ifade özgürlüğü için ise 3 bin 508 ihlal kararı verildi.

Derdest dosya sayısı: 129 bin 140 olarak açıklandı.

CHP, 4 - 5 Kasım’da yapacağı kurultaya hazırlanıyor.

Partinin il kongreleri ise dün Bitlis’te yapılan kongreyle tamamlandı.

Kurultayda, ilk gün genel başkan seçimi, ikinci gün ise PM ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin seçimi yapılacak. CHP'de genel başkanlığa aday olabilmek için delegelerin yüzde 5'inin imzası gerekiyor. Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel’in adaylığına kesin gözüyle bakılıyor.

MetroPoll araştırma şirketi kurultaydan önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçimden sonraki tavrını, kurultayın olası sonuçlarını seçmene sordu.

Sözcü yazarı İsmail Saymaz’ın aktardığına göre, Kılıçdaroğlu'nun seçimden sonraki tavrına ilişkin katılımcıların yüzde 48.4'ü “CHP'ye zarar verdi” dedi. Yüzde 11,1’i Kılıçdaroğlu’nun ‘CHP’ye güç kazandırdığına’ inanıyor.

Ankete katılanlara kurultayda Kılıçdaroğlu’nun kazanması halinde seçimin nasıl etkileneceği de soruldu. Yüzde 46'sı “Muhalefetin başarı şansını azaltır” dedi. Yüzde 28.1'i başarı şansını arttıracağını düşünüyor.

İYİ Parti 21 Ekim’de Ankara’da 6’ncı kuruluş yıldönümünü kutlayacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Milli Yükseliş Beyannamesi’ni açıklayacak. Bir manifesto niteliğinde olacak beyanname, 100’üncü yıla özel vurgular da içerecek. Ayrıca yerel seçime 81 ilde kendi adaylarıyla girme kararı da bir kez daha vurgulanacak.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin Meclis Grup Toplantısı'nda HDP ve devamında kurulan partilerin kapatılmasını istedi. Anayasa Mahkemesi’ni hedef alan Bahçeli, “Anayasa Mahkemesi’nin Kandil’le köprü kurması, teröristleri arkalaması hukuk onuruyla, demokrasi namusuyla bağdaşmayacaktır” ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Kafes" operasyonları kapsamında 56 ilde düzenlenen operasyonlarda 150 şüphelinin yakalandığını açıkladı.

Şüphelilere "Tefecilik', “nitelikli dolandırıcılık',"ihaleye fesat karıştırmak', "resmi ve özel belgede sahtecilik', “ "parada sahtecilik” gibi suçlamalar yöneltildi.

EKONOMİ

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin 2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı, Meclis’e sunuldu.

Kalkınma Planı üzerinde görüşmeler 23-24 Ekim’de yapılacak.

Planda 2023 yılı enflasyon beklentisi yüzde 65 olarak kaydedildi. 2028 yılı için ise enflasyonun yüzde 4.7'ye düşmesi hedeflendi.

Plan dönemi boyunca 5 milyon ilave istihdamla işsizlik oranının yüzde 7,5'e gerilemesi öngörülüyor.

Planda ayrıca 2053 yılı için tedavüldeki tek paranın Dijital TL olması öngörüldü.

İnsani Gelişme Endeksi sıralamasında Türkiye’nin 2053 yılında ilk 20 ülke arasına girmesi hedefleniyor. Önümüzdeki otuz yıllık dönemde ise , yoksulluğun tamamen ortadan kalkması bekleniyor.

Petrol fiyatlarındaki dalgalanmayla beraber akaryakıt fiyatları değişti. Motorin fiyatlarına 2 lira 23 kuruş zam geldi. İstanbul'da motorinin litresi 39 lira 62 kuruştan satılıyor. Benzinin litresi ortalama 33 lirayı aştı.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, yeni asgari bir ücret komisyonu kurulacağını söyledi. “Bu masada asgari ücretli otursun, biz oturmayalı” diyen Atalay, komisyonda 2 kadın, 2 erkek olacağını da söyledi.

DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA

İsrail - Hamas çatışmalarında 11'inci gün geride kaldı.

Gazze'nin orta kesimlerindeki Nusayrat ve Şatı mülteci kampları İsrail tarafından bombalandı. Kentin doğu kesimleri de İsrail topçu atışlarının hedefi oldu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı abluka ve tahliye emrinin uluslararası suç kapsamına girebileceğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze Şeridi'nde, suyun tükendiğini, aile ve çocukların, kuyulardaki kirli suları kullanmak zorunda kaldığını duyurdu.

Gazetecileri Koruma Komitesi savaşta şimdiye kadar en az 15 gazetecinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 'Aksa Tufanı' saldırılarında rehin aldıkları kişiler hakkında açıklama yaptı.

Esir aldıkları kişiler arasında bir grup yabancı ülke vatandaşının da bulunduğunu belirtilen Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ubeyde rehineleri şartlar izin verdiği bir zamanda serbest bırakacaklarını söyledi.

İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Hagari, olası kara harekatıyla ilgili açıklama yaptı. Hagari, “Herkes kara harekatından bahsediyor ama sonraki aşama başka bir şey olabilir" dedi.

Alman Der Spiegel'in iddiasına göre, İsrail kara harekatı için ABD Başkanı Biden'ın ziyaretinin tamamlanmasını bekliyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'nin krizi barış için fırsata dönüştürme arayışında olduğunu belirterek, bu fikrin muhataplara da aktarıldığını ifade etti.

Fidan, Amerika'nın da iki devletli çözüme sıcak baktığını kaydetti. Fidan, “Filistin devletinin kurulması ertelendikçe bölgeye barış gelmeyecek” dedi.

Garantörlük formülünden söz eden Fidan, Fidan, olası bir anlaşmanın gereklerinin yerine getirilmesi konusunda garantör ülkelerin sorumluluk üstlenebileceğini söyledi. Fidan, "Barış garantiye alınmadıkça, hiçbir zaman için bölgedeki İsrail devleti ve halkı kendisini emniyette hissedemez” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, geçen hafta perşembe günü İsrail'den ayrılarak çıktığı Ürdün, Suudi Arabistan, Katar, BAE ve Mısır'ı kapsayan Ortadoğu turunun ardından yeniden bu ülkeye döndü.

Blinken, Tel Aviv'de Netanyahu'nun kurduğu savaş kabinesinin toplantısına katıldı.

Rusya'nın Gazze'de "insani ateşkes" çağrısı yapan ve her türlü sivil ölümü kınayan karar tasarısı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) reddedildi.

ABD, İngiltere, Fransa ve Japonya "hayır" oyu kullandı. AA'da yer alan habere göre, Rusya'nın karar tasarısında birebir Hamas'tan bahsedilmezken, tüm sivil ölümler kınandı.

Rusya'nın tasarısına alternatif olarak Brezilya'nın tasarısında ise "Hamas'ın terör saldırıları" kınanırken, ateşkes yerine "insani duraksama" talep ediliyor. Bu tasarının görüşmeleri ise ertelendi.

ABD Adalet Bakanı, Chicago’da 6 yaşındaki bir Filistinli çocuğun 26 bıçak darbesiyle öldürülmesiyle ilgili federal nefret suçları

soruşturması başlattıklarını belirtti.

İsrail-Filistin-Hamas haberinde kullandığı dil nedeniyle eleştirilen İngiltere merkezli yayın kuruluşu BBC’den özür geldi.

BBC, Filistin'e destek eylemlerine ilişkin haberinde "göstericilerin Hamas'ı desteklediği" ifadelerini kullandığı için özür diledi.

BBC ayrıca Arapça servisinde Hamas yanlısı paylaşımlar yaptığı gerekçesiyle soruşturma başlattığı 6 muhabirini görevden aldı.

İngiliz The Guardian gazetesi ise İsrail Başbakanı Netanyahu'yla ilgili karikatürü nedeniyle 42 yıllık karikatüristi Steve Bell’i işten attı.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de rast gele ateş açan bir kişi iki İsveç vatandaşını öldürdü. Hayatını kaybeden iki kişinin Belçika ve İsveç maçını izlemek için Brüksel’e gelen İsveç vatandaşları olduğu öğrenildi. Saldırının ardından bir kişi, sosyal medyada video yayınlayıp IŞİD’li olduğunu ve saldırıyı kendisinin gerçekleştirdiğini iddia etmişti.

Belçika polisi dün şüpheliyi vurdu. Belçika basını, şüphelinin hastanede öldüğünü duyurdu.

Saldırı sonrası Brüksel'de de terör alarmı en yüksek seviye olan 4'e yükseltildi. Bu seviye, tehdidin "aşırı derecede ciddi" olduğu anlamına geliyor.

KISA DALGA’DAN…

<iframe frameborder="0" height="200" scrolling="no" src="https://playlist.megaphone.fm/?e=PFC5685241931" width="100%"></iframe>

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Kısa Dalga Bülten