Büro Emekçileri Sendikası: Yüzde 25 zam oranının yüzde 19,44’lük kısmı temmuz ve ağustos ayında erimiştir

Büro Emekçileri Sendikası: Yüzde 25  zam oranının yüzde 19,44’lük kısmı temmuz ve ağustos ayında erimiştir
BES Genel Başkanı Bedircioğlu, “Kamu emekçilerinin maaşları yıllardır reel olarak düşmektedir. Tek adam rejimi Türkiye ekonomisini uçurumun kenarına kadar getirmiş, şimdi yeni bir acı reçete ile bedeli emekçilere ödetilmeye çalışılmaktadır. 2024 yılı için verilen yüzde 25 zam oranının yüzde 19,44’lük kısmı daha 2023 yılı Temmuz ve Ağustos ayında erimiştir. Yoksulluk sınırı 46 bin 980 lira olmuştur'' dedi.

Büro Emekçileri Sendikası, bugün Mülkiyeliler Birliği’nde hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program, enflasyon verileri ve kamu emekçilerinin maaşlarıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamaya KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil de katıldı.

BES Genel Başkanı Bahadır Bedircioğlu şunları söyledi:

"Geçtiğimiz hafta 2024-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) açıklandı. Programın ana hatları ile incelendiğinde IMF’nin Türkiye Raporları'nda yer alan öneriler etrafında şekillendiği görülüyor. Sermaye sahipleri için kur korumalı mevduat hesapları, müteahhitler için dövize endeksli ödeme garantisi sunulurken, emekçilere hiçbir zaman tutturulamayan hedef enflasyona göre artış dayatılıyor.

21 yıllık AKP iktidarında OVP ve bütçe hedefleri göz önüne alındığında hedeflerin tutmadığı ya da revize edildiği ortadayken, yıl sonu hedeflerini tutturamayacak bir hükümetin 3 yıllık beklenti ve hedeflerini öncelikle ciddiye bile almamak gerekiyor. Batıdan sıcak para bulmak ihtiyacı ile mevcut maliye ve ekonomi politikalarından “U” dönüşü yapılarak hazırlanan OVP’nin emekçilere fayda sağlamayacağı ortada.

"Yüzde 25’lik zam oranının yüzde 19,44’lük kısmı temmuz ve ağustos ayında erimiştir"

Sendikamız tarafından her ay düzenli olarak açıklanan açlık ve yoksulluk rakamları ile kamu emekçilerinin tüketim tercihleri baz alınarak hazırlanan enflasyon oranları ortadadır. Kamu emekçilerinin maaşları yıllardır reel olarak düşmektedir. Tek adam rejimi Türkiye ekonomisini uçurumun kenarına kadar getirmiş, şimdi yeni bir acı reçete ile bedeli emekçilere ödetilmeye çalışılmaktadır.

2024 yılı için verilen yüzde 25 zam oranının yüzde 19,44’lük kısmı daha 2023 yılı Temmuz ve Ağustos ayında erimiştir. Fiilen ortadan kalkmış, hükmü olmayan TİS’in kamu emekçileri içinde bağlayıcılığı kalmamıştır. Gerçek bir toplu sözleşme yasasının çıkarılması ve grev hakkımızla ilgili iç hukukta düzenleme yapılması en acil talebimizdir.

“4 kişilik bir memur ailesinin 2023 ağustos ayı açlık sınırı 15 bin 660 lira oldu”

Gıda madde fiyatları üzerinden yapılan hesaplamaya göre dört kişilik bir memur ailesinin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı Ağustos 2023 için 15 bin 660 lira. Tek bir kişinin (bekar) bir çalışanın yaşam maliyeti ise 21 bin 050 lira olarak hesaplanmıştır.

Gıda harcaması ile giyim, konut kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı kısacası yoksulluk sınırı 46 bin 980 lira olmuştur.

Bu sonuçlara göre; kamuda bekar, çocuğu olmayan bir kamu emekçisi gelir vergisi kesintileriyle birlikte 20 bin 580 lira ücret ile 21 bin 050 lira olan yaşam maliyetinin altında ücret alarak hayatını idame ettirmeye çalıştığı gerçeği ile, 4 kişilik bir ailenin 4‘ü de asgari ücretle çalıyor olsa bile, alınan ücret toplamı yoksulluk sınırının altında kaldığı gerçeğini tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz.

"Büyükşehirlerdeki kamu emekçileri maaşının yüzde 55’ini kiraya ödüyor"

Büro Emekçileri Sendikası olarak tüm kamu emekçilerine, asgari ücretlilere, emeklilere insanca yaşayacak bir ücret talebimizi ısrarla tekrarlıyoruz. Sağlıklı beslenmenin maliyeti günlük 475 lirayı geçti. 2023 yılında da asgari ücret açlık sınırının altında kaldı. En düşük emekli aylığı açlık sınırının yarısı kadar. Büyükşehirlerde kamu emekçileri, barınma ihtiyacını karşılamak için neredeyse maaşının yüzde 55’ini kiraya ödemek zorunda kalıyor." (ANKA)

Gündem