Büyükada davasında yeniden yargılamada dört sanığa beraat

Büyükada davasında yeniden yargılamada dört sanığa beraat
İstanbul'da Büyükada'daki toplantıya ilişkin hakkında dava açılan dört sanık beraat etti.

Büyükada'da 5 Temmuz 2017 tarihinde yaptıkları toplantıya ilişkin yargılanan, aralarında insan hakları örgütlerinin temsilcilerinin de bulunduğu davada karar çıktı.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Onursal Başkanı Taner Kılıç dahil 4 sanığın Yargıtay bozmasının ardından yeniden yargılandığı davada bugün beraat verildi.

Ne olmuştu?

11 sanıklı iddianamede, Kılıç hakkında 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçlamasıyla, diğer sanıklar hakkında ise 'silahlı terör örgütüne yardım etme' suçlamasıyla 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.

Sanıkların 'Adalet Yürüyüşü'nü kaosa çevirmeye çalışmak istedikleri, PKK, DHKP-C ve FETÖ ile irtibatlarının bulunduğu ve bu örgütlere yardım kastıyla hareket ettikleri' öne sürülmüştü.

Kılıç 9 Haziran 2017’de tutuklanmış, 15 Ağustos 2018'de tahliye edilmişti.

Mahkeme, oy çokluğuyla 3 Temmuz 2020'de Kılıç'ı 'FETÖ üyeliği' iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırmıştı.

Günal Kurşun, İdil Eser ve Özlem Dalkıran'a 'örgüt hiyerarşisine dahil olmamakla birlikte silahlı terör örgütüne (FETÖ/PDY) yardım etme' iddiasıyla 2 yıl 1'er ay hapis cezası verilmişti.

Mahkeme heyeti, 7 sanığın ise 'örgüte yardım' suçundan beraatlerine hükmetmişti.

Yargıtay kararı bozdu

Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi yerel mahkemenin kararını 4 sanık yönünden 'eksik araştırma'yla hüküm kurulduğunu belirterek bozmuştu.

Bozma kararında, Kılıç hakkında ilgili birimlerden ayrıntılı ByLock tespit ve değerlendirme raporu getirtilip örgütlü suçlar bilgi havuzunda sanık hakkında başkaca bir beyan bulunup bulunmadığının araştırılmasına karar verilmişti.

Yargıtay, sanıklar Günal Kurşun, İdil Eser ve Özlem Dalkıran'ın örgüte yardım ettiklerine dair dosyada her türlü şüpheden uzak kesin delil bulunmadığını vurgulamıştı.

Mahkeme, Yargıtay'ın bozma kararına uyarak dosyanın mütalaasını hazırlaması için savcılığa gönderilmesine hükmetmişti. (DHA)

Gündem