Çağlayan'daki saldırının sevk yazısı: İstihbarat üç ay önce alınmış

Çağlayan'daki saldırının sevk yazısı: İstihbarat üç ay önce alınmış
İstanbul Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı önündeki çatışmada Dilfiraz Karataş yaşamını yitirirken üçü polis altı kişi yaralanmıştı. Saldırıya ilişkin soruşturmada gözaltına alınan ve tutuklanan 48 şüpheli hakkındaki sevk yazısında yer alan ayrıntılarda saldırıya ilişkin istihbaratların bulunduğu ortaya çıktı.

Savcılığın sevk yazısında, 30 Ekim 2023’te Mersin üzerinden Türkiye’ye girmekteyken "etkisiz hale getirilen" 4 şüphelinin üzerinde, tuzaklanmış EYP düzeneği, canlı bomba yeleği ve 4 adet tabanca ele geçirildiği iddia edildi.

Yazıda, çatışmadaki kişilerin üzerinde İstanbul Adliyesi’ne ait fotoğraf ve uydu görüntülerinin ele geçirildiği, yakın zamanda ise DHKP-C mensubu oldukları öne sürülen kişilerin, adliye binasına yönelik eylem yapma potansiyel ve ihtimalinin bulunduğunun resmi olarak ilgili makamlara iletildiği iddia edildi. Sevk yazısında, 3 ay sonra soruşturmaya konu eylemin gerçekleştiği ileri sürüldü.

Rehine iddiası

Cumhuriyet'ten Fahrettin Öztürk'ün haberine göre; savcılık, Emrah Yayla ile Pınar Birkoç’un, adliyeye silahlı bir şekilde girerek, yanlarında getirdikleri malzemelerle daha önce duruşma bahanesiyle içeri giren ve eylem için hazır bekleyen 4 kişinin yardımlarıyla, bir kısım kamu görevlilerini rehin alarak, manifesto okuyacakları ve DHKP-C üyeliğinden hüküm giymiş Ali Osman Köse ile Ercan Kartal isimli tutukluların serbest bırakılmasını isteyecekleri öne sürüldü.

Yazıda ayrıca, ele geçirilen ve üzerinde isim ve telefon numaralarının yazılı olduğu 9 gazeteci ve milletvekili aracılığıyla taleplerini kamuoyu ile paylaşacakları, taleplerinin kabul görmemesi halinde ise rehinlere yönelik 'cezalandırma' eylemi yapacaklarının anlaşıldığı ileri sürüldü. (Kısa Dalga)

Gündem