Camdan düşerek şüpheli şekilde ölen trans kadın Nefes Balkan davasında Tunahan T.'ye indirimsiz müebbet hapis

Camdan düşerek şüpheli şekilde ölen trans kadın Nefes Balkan davasında Tunahan T.'ye indirimsiz müebbet hapis
Trans kadın Nefes Balkan’ın ölümüne ilişkin yargılamanın üçüncü duruşmasında karar çıktı. Sanık Tunahan T.'ye 'kasten insan öldürme suçunda indirimsiz müebbet hapis cezası' verildi.

ESRA TOKAT


Kocaeli'nin İzmit ilçesinde 6 Ekim 2021'de şüpheli şekilde 5’inci kattaki evinin penceresinden düşmüş ve olay yerine gelen sağlık ekiplerince hayatını kaybettiği belirlenmişti. Olayın ardından polis ekipleri fail T.T.'yi gözaltına almış ve sevk edildiği mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Nefes Balkan davasında bugün 3'üncü duruşma görüldü. Kocaeli 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmayı Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu takip etti.

İndirimsiz müebbet

Duruşmada önceki savunmalarını tekrarlayan fail Balkan “Ben üzerime atılı suçları yapmışsam Allah da bana yaşatsın. Ancak böyle bir şey yaşatmadıysam kendileri yaşasın. Beraatımı talep ediyorum” dedi. Mahkeme heyeti sanığın kasten öldürme suçundan indirimsiz müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi.

'LGBTİ+'lara karşı süregelen nefret politikalarına sığınarak indirim almak istedi'

"Nefes camdan atıldığında baygın haldeydi" diyen Balkan ailesinin avukatı SPOD'tan Sena Yılmaz, "Atılmadan önce direnci kırılmıştı. Bu yüzden eziyet çektirerek öldürmeden ve aynı zamanda iradesi kırılmış olduğundan nitelikli halden de değerlendirilmesi gerekirdi. Cezada hiçbir indirim uygulanmaması çok önemli. Çünkü sanık her duruşmada Nefes'in trans kadın olmasını gündeme getirdi, trans kadınların davalarında verilen cezasızlığa güvenerek ve LGBTİ+'lara karşı süregelen nefret politikalarına sığınarak indirim almak istedi. Ayrıca sanık daha önceki duruşmalara eşi ve çocuğunu da getirerek toplumsal normlara uygun olduğu kanaatini yaratmak istedi. Ama bunlar olmadı. Bu yüzden önemli bir davaydı" değerlendirmesinde bulundu.

Avukatlar hakaretten suç duyurusunda bulunacak

Duruşma sırasında sanık Tunahan T. avukatlara "Allah sizin belanızı versin" diyerek hakaretlerde bulundu. Avukatlar tutanak tutarak Savcılığa suç duyurusunda bulanacaklarını da belirttiler.

Gündem