Can Atalay kararı bugün TBMM'de okunabilir

Can Atalay kararı bugün TBMM'de okunabilir
Cumhur İttifakı, Anayasa Mahkemesinin (AYM) iki kez hak ihlali kararı vermesine rağmen, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay‘ın milletvekilliğini düşürmek için harekete geçiyor. Kararın bugün okunması halinde, bu kez TBMM AYM'yi tanımamış olacak.

TBMM Genel Kurulu'nu bu hafta AKP’li Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ yönetecek.

CHP ve DEM Partinin başkanvekilleri bu kararı okumayacaklarını söylemişti. İddiaya göre, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş da düşürme kararının, kendisi yurtdışındayken okunmasını istemişti.

Meclis Genel Kurulu nöbeti bu hafta AKP’li Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ’da. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş bu hafta Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ziyaretinde olacak. Kurtulmuş’un 28 Ocak Pazar günü başlayan ziyareti 31 Ocak Çarşamba günü sona erecek.

Dolayısıyla bugün Can Atalay kararının okunması olası.

Avukatlar yeniden AYM'ye başvuracak

Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi kararı TBMM Genel Kurulu’nda okunursa bu kez avukatlar vekillik düşürüldüğü için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuracak. Başvurunun Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinden en geç yedi gün içinde yapılması gerekiyor.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un Can Atalay hakkındaki hükmün TBMM Genel Kurulu'nda okutması talebiyle 57 barodan ortak açıklama geldi. 57 baro Numan Kurtulmuş'a açık mektup yazarak, Can Atalay hakkındaki hükmün TBMM Genel Kurulu'nda okutulmamasını talep etti.

Açıklamada "Sayın Başkan, TBMM'nin kabul ettiği 2709 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 153/6 hükmüne göre Anayasa Mahkemesi kararları yasama organı olan TBMM'yi de bağlar. Anayasa Mahkemesi kararına uymayarak Anayasa'yı fiilen İşlevsiz kılmayı amaçlayan bir yargı kararının gereğinin TBMM tarafından yerine getirilmesi yukarıda yer verdiğimiz anayasal hükmün açık ihlali olacaktır" dedi. (Kısa Dalga)

Gündem