Candan: Ankara’yı yakında kanalizasyon atıkları basacak

Candan: Ankara’yı yakında kanalizasyon atıkları basacak
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara’da aralıklarla etkili olan yağışlar nedeniyle yaşanan sel baskınlarına ilişkin yöneticilere, bilime ve meslek odalarının uyarılarına kulak verilmemesi durumunda Ankara’nın tamamını sel alacağı uyarısında bulundu.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, son günlerde Ankara’da yaşanan sellere dair açıklama yaptı.

Candan, “Başkent’in her yağmurda sele teslim olmasının nedeni, sağlıksız kentleşme politikaları ve altyapı sorunu. Dere yatakları ve vadiler yapılaşmaya açıldı, her yer betonlaştı. Emsal artışları, yüksek yoğunluk ve yanlış yer seçimleri ile kentin sistematiği bozuldu. Gökçek döneminde altyapıya yatırım yapılmadı, rant odaklı proje ve planlamalarla her yer betonlaştı. 25 yıllık yerel yönetim dönemi Ankara’nın 100 yılına mal olacak bir tahribat yarattı” diye konuştu.

“Yakında kanalizasyon atıkları basacak”

Ankara’da su baskını açısından tehlike yaratabilecek akarsu ve birçok dere yatağı bulunduğunu hatırlatan Candan, “Kızılırmak, İncesu Deresi, Çubuk Çayı, Hatip Çayı, Ankara Çayı Çubuk ve Hatip Çayları Etlik’te birleşir ve Kirazlı Dere adını alır. Dikmen Deresi, Bayındır Deresi, Çed Deresi, Peçenek Deresi, buralar betonlaştırıldı. Alt yapı yetersizliği, alınmayan önlemler ve dere ıslah çalışmalarının fenni kurallara göre yapılmaması, yoğun yağışların yaşanması ile kentsel felakete dönüşüyor” dedi.

“Akıl dışı” kentleşmenin sonucunun “su baskınları, dere yatağına dönen vadi tabanları, toprakla taşla dolmuş yollar” olduğunu kaydeden Candan, şöyle devam etti:

“Toprak yok, yağmur suyu deşarj olamıyor. Altyapı yeterli değil. Sağlıksız kentleşme politikaları terk edilerek altyapıya yatırım yapılmalı. Yönetenler bilimin izinden gitmemekte ısrar ederse kentleri büyük felaket senaryoları bekliyor. Plansız hormonlu büyüyen kentleşmeyi altyapı karşılayamıyor. Ankara’yı sadece yağmur suları değil, yakında kanalizasyon atıkları da basacak.”

Dereler yatağını bulmaya çalışıyor

Candan şöyle devam etti: “Vadilerin ve dere yataklarının yapılaşmaya açılması, derelerin yanlış ıslah politikaları, derelerin üstünün kapatılması, yağmur suyu ve atıksu drenajının ayrılmaması, aynı yerden deşarj edilmesi, uzmanların uyarılarının dikkate alınmaması, sağlıksız kentleşme politikaları ve altyapının düzgün yapılamaması, Başkentte doğa olaylarının kentsel felakete dönüşmesine neden oluyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak bu konuda defalarca uyarılarda bulunduk. Ankara vadiler ve derelerin birleştiği eşsiz bir kentti. Vadiler üst ölçekli planlarda korunacak ve ağaçlandırılacak alan olması gereken, kentin havalandırma koridoru olan ekolojik sistemin bir parçasıdır. Kentte derelerin üstlerini kapattılar, yerin altına hapsettiler. Vadileri birer birer yapılaşmaya açtılar. Her yeşil alan ve vadi betonlaştırıldı. Sel basan yerlere baktığınızda Ankara’nın üstü kapatılan derelerin yatağını bulmaya çalıştığını görüyorsunuz.

“Gökçek döneminden bu yana gram değişiklik yok”

“Her gelen yerel yönetim, bu kente haksızlıklar yaptı. Kimi planladı, kimi ‘ben yapmadım benden öncekiler yaptı’ diye devam ettiriyor, ama olan Cumhuriyet’in başkentine oldu. Balık adamların yüzdüğü Gökçek döneminden bu yana altyapı ve kentleşme politikalarında bir gram değişiklik yok, yine vadi yatakları yapılaşmaya açılıyor, inşai faaliyetler durdurulmuyor, alt yapı yetersizlikleri devam ediyor. Çevre yönetim planı olmaması, birçok semtte ayrık kanalizasyon sistemi bulunmaması ciddi bir sorun.”

Ankara’nın altyapının potansiyeli kaldırıldığını ifade eden Candan, “Etlik Şehir Hastanesi’nde yaşanan sel baskını bunu gözler önüne serdi. Ankara Devlet Opera ve Balesi de selde büyük zarar gördü, arşivler yok oldu. Bu da yine derelerin yanlış ıslahının sonucudur. Taşkın riskini önlemeye yönelik bir yönetim yaklaşımı sergilemeyen, toprakları, dereleri ve dere yataklarını betonla kaplayan yöneticiler sorumludur.” (Kısa Dalga)

Gündem