Çarpıcı araştırma: Davalarda 'çocuğun üstün yararı' gözetilmiyor

Çarpıcı araştırma: Davalarda 'çocuğun üstün yararı' gözetilmiyor
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, çocuğun yüksek yararıyla ilgili yaptıkları projede 7 bölgeden 52 davayı incelediklerini belirterek, "Hiçbir davada çocuğun üstün yararı için belirlenen kıstasların tamamı uygulanmamış" dedi.

Türkiye Barolar Birliği, Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği (UCİM) ve Atatürk Üniversitesi tarafından 'Çocuk istismarı ile mücadele' konferansı düzenledi.

TBB Başkanı Erinç Sağkan konuşmasında 'çocuğun yüksek yararı' konusunda bir projeye imza attıklarını belirterek şunları söyledi:

"7 bölgeden 52 davayı incelemeye aldık. Çok kıymetli bir rapor ortaya çıktı. Çocuğun yüksek yararı ilkesinde belirlenen kıstasların tamamının uygulandığı dava oranının yüzde sıfır olduğunu gördük. Bu inanılmaz bir oran. Yani hiçbir dava dosyasında belirlenen kıstasların tamamı uygulanmamış.

Uygulanan dosyalar var. Her birinin ayrı ayrı yüzdelerini çıkardık. Hiç uygulanmayan, bazıları uygulanan bazıları uygulanmayan ilkeler var. Konu çocuğun yüksek yararı olduğunda bizim 'burada da 3 kıstası uygulamışlar, bu bile başarı' deme şansımız yok. 8 kıstas varsa 8'inin de kararlarında olmasını sağlamak için uğraşmak durumdayız."(DHA)

Gündem