79 yaşındaki kadına "kamu güvenliğini tehlikeye atma" cezası

79 yaşındaki kadına "kamu güvenliğini tehlikeye atma" cezası
İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi, 79 yaşındaki “Emel nine”nin, Taksim’de çarşaf giyerek dolaşan genç kadına söylediği, “Bu ülkede çarşaf yasak, gidin namaz vakti namazınızı kılın, pis Araplar” sözlerini, “Halkın bir kesimini, kamu güvenliği açısından açık ve yakın tehlike ortaya çıkaracak şekilde tahrik edici nitelikte” buldu. Cezayı 4 ay 15 gün olarak belirleyen belirleyen mahkeme, hükmün açıklanmasının ertelenmesine karar verdi.

İstanbul 20. Asliye Ceza Mahkemesi, Taksim İstiklal Caddesi’nde çarşaf giyerek dolaşan üç genç kadına, “Bu ülkede çarşaf yasak, gidin namaz vakti namazınızı kılın, pis Araplar” diyen 79 yaşındaki Emel Cansever’in bu sözlerinin, “Halkın bir kesimini, kamu güvenliği açısından açık ve yakın tehlike ortaya çıkaracak şekilde tahrik ettiği” sonucuna vardı. Mahkeme, “Emel nine”nin cezasını 4 ay 15 gün olarak belirledi ama hükmün açıklanmasını erteledi.

Olay, geçen yıl 13 Mart’ta İstiklal Caddesi’nde yaşanmıştı. Daha sonra sosyal medyada da gündem oluşturan olayda, 79 yaşındaki Emel Cansever’in, caddede çarşaflı kıyafetiyle dolaşan 3 genç kadına “Çarşaf yasak kızım, siz gerici misiniz” dediği belirtilmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmada şikayetçi ve mağdur olarak ifade veren genç kadınlar, Selva B., Özlem B. ve Amine H., Emel Cansver’in kendilerine, "Türk müsünüz, Arap mısınız? Bu ülkede kara çarşaf yasak. Sizi burada kabul etmiyoruz, siz gericisiniz. Ben Atatürk'ün son nesliyim. Gidin namaz vakti, namazınızı kılın pis Araplar" dediğini ileri sürmüşlerdi.

Soruşturma sonunda hazırlanan iddianamede, Emel Cansver'in dini inanç ve kanaat hürriyetine sahip olan kızlara yönelik, onları inançlarından dolayı kınadığı, suçladığı inançları gereği giymiş oldukları kıyafet ile ilgili İstiklal Caddesi gibi kalabalık bir yerde rencide edici söylemlerde bulunduğu savunulmuştu.

Eylemin gerçekleşmiş olduğu yer itibarıyla kamu güvenliği açısından yakın bir tehlikenin ortaya çıktığı gibi halkın belli bir kesimine karşı düşmanca tavırlar gösterilmesine neden olan Emel Cansever'in, 'Halkı kamu güvenliğini tehdit eder nitelikte kin ve nefrete tahrik ettiği' belirtilmişti. Bu nedenle Cansever’in 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi istenmişti.

Sanık Emel Cansever davanın duruşmalarında, "İhtiyarlıktan olsa gerek torunum yaşındaki gençlere böyle şeyler söylerim. Çıplak gibi giyinmiş kişilere de benzer şeyler söylerim" diyerek beraatini istemişti.

MAHKEME: KAMU GÜVENLİĞİNİ TEHDİT ETTİ

Dava, İstanbul 20. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Karar duruşmasına, tutuksuz sanık Emel Cansever katıldı. Şikayetçiler Selva B., Özlem B. ve 16 yaşındaki mağdur A.H. ise duruşmaya katılmadı. Duruşma savcısı, sanık Emel Cansever’in 'Hakaret' suçundan beraatini, 'Halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet, bölge farklılığına dayanarak, kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlike ortaya çıkacak şekilde alenen aşağılama' suçundan ise cezalandırılmasını talep etti.

Sanık Emel Cansever son sözünde, "Başıma bunu getirdiğim için çok pişmanım, hiçbir şekilde aşağılama kastım yoktur. Beraatimi talep ederim" dedi.

Mahkeme, sanığın "Terbiyesizlik yapma, pislik yapma, erkeksen gel yüzüme söyle" şeklindeki sözlerin muhatabın onur şeref ve saygınlığını rencide eder boyutta olmayıp, rahatsız edici, kaba ve nezaket dışı hitap tarzı niteliğinde olduğu anlaşıldığından, üzerine atılı suçun unsurlarının oluşmadığından 'Hakaret' suçundan beraatine karar verdi.

Mahkeme 79 yaşındaki Emel Cansever’in sözlerinin, “Halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet, bölge farklılığına dayanarak, kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlike ortaya çıkaracak şekilde alenen aşağılama” kapsamında değerlendirdi. Suçun bu şekilde oluştuğunun tespitini yapan Mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

Buna göre Emel Cansever, 5 yıl içinde kasıtlı bir suç işlerse, bu cezası da işleme konulacak. (DHA)

Gündem