Çarşı davasında Yargıtay'ın beraat kararlarını bozma kararına uyuldu

Çarşı davasında Yargıtay'ın beraat kararlarını bozma kararına uyuldu
Mahkeme, Yargıtay’ın Çarşı grubu için verilen beraatin bozulması kararına uydu.

Yargıtay’ın beraat kararlarını bozmasının ardından Gezi Parkı olaylarına ilişkin Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşmasında, mahkeme bozma kararına uyulmasına karar verdi.

Mahkeme, bozma kararındaki Osman Kavala'nın sanıkları arasında bulunduğu Gezi Parkı ana davasıyla birleştirilmesi hususunun ise celse arasında değerlendirilmesine hükmetti.  

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya katılan tutuksuz yargılanan 26 sanık ve avukatları, Yargıtay'ın bozma kararına uyulmamasını ve mahkemenin eski kararında direnmesi talebinde bulundu. Sanık ve avukatlarının beyanlarının tamamlanmasının ardından duruşma savcısı, Yargıtay bozma kararına uyulmasını ve davanın Osman Kavala'nın da bulunduğu Gezi Parkı ana davasıyla birleştirilmesini talep etti. 

Kısa bir aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, usul ve yasaya uygun olduğu gerekçesiyle Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin bozma kararına uyulmasına hükmetti. Heyet, sanık avukatlarına Gezi Parkı ana davasıyla birleştirme hususunda yazılı beyanda bulunmaları için süre verilmesine, birleştirme hususunda muvafakat verilip verilmeyeceği hususunun celse arasında değerlendirilmesine de karar verdi.

Gelmeyen sanıkların zorla getirilmesine hükmeden heyet, Cumhurbaşkanlığı avukatının katılma talebinin de kabulüne karar verdi. Duruşma, 8 Ekim tarihine bırakıldı. 

TIKLAYIN - Yargıtay'ın beraat kararını bozduğu Çarşı davası yeniden başladı

Ne olmuştu?

Gezi Parkı eylemlerine ilişkin İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan 35 sanık hakkında 29 Aralık 2015 tarihinde “Darbeye teşebbüs”, “Terör örgütü kurmak ve yönetmek”, “Suç örgütü kurmak ve yönetmek”, “Polise direnmek” ve “Gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet” suçlarından beraat kararı vermişti.

Savcılığın temyiz talebi üzerine Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 18 Mart 2021 tarihinde yerel mahkemenin kararını oybirliğiyle bozdu.

Sanıkların iletişimlerinin tape dökümlerine yer verildi

Kararda, kamuoyunda Gezi Parkı olayları olarak bilinen eylemlerin, 30-31 Mayıs 2013 tarihlerinde Taksim’de başladığı ve haziran ayı boyunca gece-gündüz devam ettiği belirtilerek “Daha sonrasında eylemler ülke genelinde başka şehirlere yayılmış, bunun neticesinde çok sayıda kişinin ölmesi ve yaralanmasına, milyonlarca TL tutarında kamusal ve özel nitelikli zararın meydana gelmesine, kişilerin mal ve can güvenliğinin tehlikeye düşürülmesine yol açmıştır” denildi.

Kararda, “Sanıklardan Cem Yakışkan ve Numan Bülent Ergenç’in ortaklaşa örgütleyerek Beşiktaş Spor Kulübü bünyesinde oluşan ‘Çarşı taraftar gurubu’ olarak bilinen kitleyi harekete geçirerek Taksim Gezi Parkı’na yönlendirdikleri, bu kitlenin fiilen eyleme katılmasını sağlamaya çalıştıkları” ifade edildi.

Sanıkların iletişimlerinin tape dökümlerinde, “Park mark benim umurumda değil, bana ne. Yemişim AVM’sine de, Gezi Parkı’nı da ağacını da. İhtilal başladı. Bu hükümeti düşüreceğiz. Her gün savaş, her gün direniş, Kemalist memalist… Abi yaksınlar, kaos var kaosa gidiyoruz, Başbakanlık konutuna saldırı olacak bugün” şeklindeki görüşme içeriklerine de kararda yer verildi.

Sanıkların, Başbakanlık ofisini işgal etmeye çalıştıkları, ayrıca eş zamanlı olarak Ankara’da gerçekleştirilen gösterileri organize eden şüphelilerle irtibat kurarak Ankara’da bulunan Başbakanlık ofisini ele geçirmeye teşvik ettikleri öne sürüldü.

Gezi ana davasıyla birleştirilmesi gerektiğine hükmedildi

Kararda, “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyet hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” suçu yönünden Cumhurbaşkanlığının (Başbakanlık) suçtan doğrudan zarar görüp davaya katılma hakkı bulunduğu halde Ceza Muhakemesi Kanununa göre dava ve duruşmalardan haberdar edilmeksizin yargılamaya devam edilerek hüküm kurulması bozma gerekçesi sayıldı.

Ayrıca Taksim Gezi olaylarına ilişkin İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesinde kapsamlı bir dosyanın bulunduğu ifade edilerek “Adı geçen dosya ile bu dosya arasındaki hukuki ve fiili irtibat bulunması, örgüt üyeliği suçunun (terör ve suç örgütü yönünden) özelliği nazara alınarak her iki dosyanın birleştirilmesi yoluna gidilmesi, sanıkları hukuki durumlarının buna göre takdir ve tayini gerekirken eksik araştırma neticesinde beraatlarına karar verilmesi” de gerekçe gösterildi.

Bozma kararında, olaylara ilişkin MOBESE, kamera kayıtları, televizyonlardan elde edilebilecek görüntü ve kayıtlarının temin edilerek, görüntü ve kayıtların sanıklara ait olup olmadığına yönelik Adli Tıp, TRT, TÜBİTAK gibi kurumlardan rapor aldırılması gerektiği de kaydedildi.

Gündem