Çavuşlu'nun doğasını koruyan ÇED kararını valilik dinlemiyor: Tesis hala açık

Çavuşlu'nun doğasını koruyan ÇED kararını valilik dinlemiyor: Tesis hala açık
Giresun'da çevre sağlığını tehdit eden çöp tesisi için için 4'üncü kez 'ÇED olumlu' raporu iptal edildi. Yöre halkı mahkeme kararının uygulanmasını bekliyor.

Giresun’un Görele ilçesi Çavuşlu beldesinde 13 yıldır çevreye kötü koku yayan ve atık suyun derelere ve içme suyuna karıştığı iddiasıyla bölge sakinlerinin açtığı dava üzerine Çavuşlu Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin ‘ÇED olumlu’ raporu 4’üncü kez iptal edildi.

GazeteDuvar'dan Fatih Saygın'ın haberine göre; 2010 yılında faaliyet geçen Çavuşlu Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin yaşam alanları ve su kaynaklarına yakın olduğu ve çöplerden çevreye atık su sızdığı belirlendi. Çöp tesisinin kapatılması için 11 yıldır mücadele eden mahalle sakinleri bugüne kadar defalarca yargıya başvurdu. Bölgede yaşayanlar, 1’i kapatma davası, 4’ü ‘ÇED olumlu’ raporu olmak üzere toplam 5 davayı da kazandı.

Şartlar sağlanmadı

Çevreye yaydığı kötü kokunun dışında çöplerden akan suyun içme suyu kaynaklarına karıştığı belirtilen çöp tesisinin bölgede birçok hastalığa da neden olduğu ileri sürülüyordu. Çavuşlular, yapım aşamasında çevreye zarar vermeyeceği ve modern bir tesis olacağı sözleri ile hayata geçirilen çöp tesisinin gerekli şartları yerine getirmediği gerekçesiyle ‘ÇED olumlu’ raporunun iptal edilmesi için mahkemeye başvurdu. Hukuk yoluyla 2012 ve 2015 yıllarında 2 kez ‘ÇED olumlu’ raporu iptal edilen tesis için 2020 yılında yeniden ‘ÇED olumlu’ raporu alındı.

Yöre sakinleri, 2021 yılında katı atık bertaraf tesisinde depolanan çöplerin atık sularının Karadeniz'e deşarj edildiği, atık suların içme suyuna ve dereye karışarak balık ölümlerine neden olduğu, doğaya ve insan sağlığına zarar verdiği gerekçesiyle 'ÇED olumlu' raporunun yeniden iptal edilmesi ve tesisin kapatılması için Ordu 2'nci İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Bilirkişi raporuna göre, tesisin yaşam alanları ve su kaynaklarının yakınında olduğunun tespitiyle mahkeme, ‘ÇED olumlu’ raporunu iptal ederken kapatılması başvurusunu ise reddetti.

Kararın uygulanması bekleniyor

Çavuşlular bu kez tesisin kapatılması için Samsun Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurup, Ordu 2'nci İdare Mahkemesi kararının iptal edilmesini istedi. Mahkeme, oy birliğiyle tesisin faaliyetinin durdurulmasına karar verirken Giresun Valiliği, yeniden ‘ÇED olumlu’ raporu alındığı gerekçesiyle tesisi kapatmadı. Bu süreçte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, tesisin durumuyla ilgili idari soruşturma başlatarak, kurumları yeteri kadar bilgilendirmediği gerekçesiyle il müdürü Cengiz Varol’u görevden aldı.

Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Gündem