Çavuşoğlu açıkladı: Norveç verdiği izni iptal etti

Çavuşoğlu açıkladı: Norveç verdiği izni iptal etti
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 7. Tematik Kış Kampları etkinliğinde gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Çavuşoğlu burada yaptığı açıklamada Türkiye'nin uyarısı neticesinde Norveç'in Kur'an-ı Kerim yakılmasına verdiği izni iptal ettiğini açıkladı.

Bakan Çavuşoğlu, Ankara'da Cebeci Site Yurdu'nda düzenlenen "7'nci Tematik Kış Kampları Diplomatik Akademi Kampı'na katıldı.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye Yüzyılı'nın barışın, güvenin, istikrarın, gücün, iletişimin, şefkatin ve kalkınmanın yüzyılı olacağını söyleyerek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı bu hedeflere giden yolda Türk diplomasisine düşen büyük görevler var. Şükürler olsun Türkiye olarak güçlü bir Hariciye geleneğine sahibiz. Bu yıl Hariciye teşkilatımızın temellerinin atılmasının 500'üncü yılını kutlayacağız. Hariciye geleneğimiz aslında Reisülküttaplıktan daha da eskiye gider. Hatta Orta Asya'dan beri diplomasi kimliğimizin bir parçasıdır. "Atılan ok taştan dönmez, giden elçi yoldan dönmez" diyen bir milletiz. Biz bir yandan bu derin tecrübeden istifade ediyoruz. Bir yandan da yeniliklerden istifadeyle geleceğe hazırlanıyoruz. Örneğin, yapay zekadan gelecek okumaları konsolosluk hizmetlerinde yararlanmaya başladık. "Hızır" adını verdiğimiz bir yapay zeka temelli uygulamamız var. 6 ayda 177 binden fazla vatandaşımıza yardımcı oldu. Antalya Diplomasi Forumu girişimimizle, diplomasinin geleceğine yön vermeye çalışıyoruz. Dijital diplomasi gibi yenilikçi adımlarımızla yumuşak gücümüzü pekiştiriyoruz. Yeni nesil diplomatlarımızın yetiştirilmesi için Ankara Diplomasi Akademisi kuracağız. Amacımız Türk ve yabancı öğrenci ve diplomatlara doktora programı sunacak bir akademiyi kurmak. Çalışmaları başlattık, Cumhurbaşkanımıza ön bilgiyi verdik" diye konuştu.

'Bu nefret suçudur'

Bakan Çavuşoğlu, son dönemde Avrupa'da artan İslam düşmanlığına değinerek, "İsveç, Hollanda ve Danimarka'da olanları gördünüz. Aynısı Norveç'te olacaktı. Norveç'te yarın kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'e karşı saldırı içeren bir eylem gerçekleştirileceğinin öğrenilmesi üzerine Norveç'in Ankara Büyükelçisini bakanlığımıza çağırdık. Verdikleri izni iptal ettiler. Bu bir nefret suçudur; nefret ifade özgürlüğü değil ki. Norveç, İsveç, Danimarka, Finlandiya bunların hepsinde aşağı yukarı ifade özgürlüğü ile ilgili aynı kanunlar var, farklı kanunlar yok. Bu 4 ülkeden Norveç iptal eti, Finlandiya izin vermeyeceğini söyledi; ama İsveç ve Danimarka'da "ifade özgürlüğü" adı altında barış dini olan İslam ve kutsal kitabımıza yönelik yakma ve hakaretler. Ama bunu onlara karşı yapmaya kalkan hemen "ırkçılık, yabancı düşmanlığı, radikalleşme vs." Hepsi yanlış. Biz bunları doğru bulmuyoruz. Hangi dine, hangi inanca yönelik olursa olsun doğru değildir. Biz inanan insanlar olarak İslam düşmanlığını da insanlık suçu olarak görüyoruz, Hristiyan düşmanlığını da antisemitizmi de. Biz İsrail'in yaptıklarını, hukuk ihlallerini sonuna kadar eleştiririz; ama kategorik olarak Yahudi düşmanlığı yoktur bizde, olmaması da gerekiyor" dedi. (DHA)

Gündem