Çavuşoğlu’ndan ÖSO’nun hak ihlali iddialarına yanıt: Muhatabı Suriye Geçici Hükümeti

Çavuşoğlu’ndan ÖSO’nun hak ihlali iddialarına yanıt:  Muhatabı Suriye Geçici Hükümeti
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, TSK ve MİT’in Suriye’nin kuzeyinde birlikte operasyonlar düzenlediği bilinen ÖSO’nun “hak ihlali iddialarına” bu yanıtı verdi: Muhatabı Suriye Geçici Hükümeti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT), Suriye’nin kuzeyinde özellikle YPG’ye karşı birlikte operasyonlar düzenlediği Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) “hak ihlali” olarak değerlendirilen tutumuna sahip çıkmadı. Çavuşoğlu, Milli Suriye Ordusu’na bağlı birliklerin işlediği öne sürülen hak ihlalleri iddialarının muhatabının Suriye Geçici Hükümeti olduğunu savundu.

Dişişleri Bakanlığı bütçesinin Meclis’teki görüşmeleri sırasında Çavuşoğlu’na yöneltilen sorulardan biri de kısa süre öncesine kadar Özgür Suriye Ordusu adı ile anılan “Milli Suriye Ordusu’na bağlı birliklerin Suriye’de işledikleri ileri sürülen hak ihlalleri” oldu.

“Muhatabı Suriye Geçici Hükümeti”

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Suriye’de Türkiye’nin desteklediği silahlı grupların işlediği suçlara dair herhangi bir araştırmanız, raporunuz, bulgunuz, girişiminiz var mı” sorusuna şöyle cevap verdi:

“Milli Suriye Ordusu’na bağlı birliklerin Suriye’de işlediği öne sürülen ihlallere ilişkin iddiaların muhatabı, meşru Suriye muhalefeti ve muhalefetin yürütme organı olan Suriye geçici hükümetidir. Bununla birlikte, Suriye geçici hükümetinin ve onun kontrolündeki Suriye Milli Ordusu’nun, kendi yapısı içinde insan hakları ve insancıl hukuk alanında birliklerine eğitim verdiği ve olası ihlal iddialarını kapsamlı bir şekilde soruşturduğu bilinmektedir. Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası kuruluşların raporları, Suriye Milli Ordusu’nun mensuplarının eğitimine verdiği önem ve uluslararası hukuk anlamında Suriye Milli Ordusu’ndaki ilerlemeden takdirle bahsedilmektedir.”

Gündem