Cemil Çiçek: Tarikatların para kaynakları denetlenmeli

Cemil Çiçek: Tarikatların para kaynakları denetlenmeli
Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Cemil Çiçek, tarikatların para kaynaklarının denetlenmesi gerektiğini belirtti.

Eski TBMM Başkanı ve Adalet Bakanı, halen Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyeliğini sürdüren Cemil Çiçek, tarikatlar için ciddi şeffaflaşmaya ve kaliteli bir denetime ihtiyaç olduğunu söyledi.

Halktv.com.tr yazarı İsmail Saymaz’a konuşan Cemil Çiçek, Türkiye’de bir din politikası olmadığını söyledi.

“Senelerdir söylüyoruz. Sağa bakıyoruz, fazla kimse yok; sola bakıyoruz, fazla kimse yok. Arkamızda hiç kimse yok. Biz olaylar çıkmadan evvel söylüyoruz. Sonra bir olay çıkıyor. Herkes üzerine yükleniyor. Sonra unutuyoruz. Temelde bir şey yapılması lazım” diyen Çiçek, şöyle devam etti:

“Sağlık ve ulaşım politikası oluyor. Din politikası var mı senelerdir? Cumhuriyet’in kuruluş yıllarında var. O da laikçilik tarzında bir başka yanlışa gerekçe oluşturdu. ‘Din Allahla kul arasında.’ Hâlâ bunu söyleyen var. Din tarihin hiçbir döneminde sadece Allah ile kul arasındaki ilişki değildi. Dinlerin insanların tüm hayatıyla ilgili tavsiyeleri, emirleri, yasakları olur. Bu gerçeği yok farz ederek, katı laikçilikle ‘Din Allahla kul arasındır, onun dışına çıkarsan 163 (Eski Türk Ceza Kanunu’nda dini örgütlenmeyi yasaklayan hüküm) derseniz’ kayıtdışı unsurlar ortaya çıkar. 1950’de çok partili hayata geçtiğimiz andan itibaren kayıtdışı din ve kayıtdışı siyaset iç içe girdi.”

Tarikat ve cemaatlerin yasaklanmasının çözüm olmadığını savunan Çiçek, “Ciddi şeffaflaşmaya ve kaliteli bir denetime ihtiyacı var” dedi. Dernekler Masası’nın denetlemesinin yetmeyeceğini ifade eden Çiçek, şunları söyledi: “Para kaynaklarının denetlenmesi lazım. Bu paralar nerden geliyor, nereye harcanıyor? Türkiye’de din adına kolibasili su içiliyor. Ondan sonra niye karnımız ağrıyor diye konuşuyoruz. Şehir şebekesinden doğru su vermek lazım. Nedir o? Diyanet İşleri Başkanlığı.”

Çiçek, bir çocuğun 6 yaşında evlendirilmesi konusunda ise “Evlenme bir akit mi? Akitse burada irade özgürlüğü ve serbestisi esastır. Altı yaşındaki çocuğun ceza hukuku anlamında suç ve ceza ehliyeti yoktur, iradesi bir tarafa… Nasıl olacak altı yaşındaki çocuğun iradesi? Aklı olmayanın dini olmaz. İrade esastır, akıl esastır. Bir insanın tüm hayatını etkileyecek evlenmeyle ilgili bir kararda, yaşı itibariyle serbestçe iradesini ortaya koyamıyorsa o akit zaten yok hükmündedir” dedi.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem