Cenazelerini ararken ‘yağmacı’ diye alıkonulan Suriyelilere darp iddiası: Görüntüler ‘Vur’ şarkısıyla paylaşıldı

Cenazelerini ararken ‘yağmacı’ diye alıkonulan Suriyelilere darp iddiası: Görüntüler ‘Vur’ şarkısıyla paylaşıldı
Antakya’da enkaz başında “yağmacı” zannedilen 5 Suriyeli kolluk güçleri tarafından alıkonuldu. Bir okulun bahçesine götürülen Suriyeliler, darp edildiklerini iddia etti. Polislerin gözaltı sürecini video kaydına aldığı, bunu da TikTok’ta “Vur ki vatan sağ olsun” şarkısıyla paylaştığı ortaya çıktı.

Antakya’da depremin beşinci günü yakınlarının cenazesini enkazdan çıkarmaya çalışan Suriyeli H. ve yanındaki dört kuzeni, “yağmacı” oldukları iddiasıyla jandarma ve polis tarafından alıkonuldu. Darp edildiğini iddia eden ve gözaltı görüntülerinin, “Vur ki vatan sağ olsun” şarkısı eşliğinde paylaşıldığını tesadüfen gören H., korktuğu için Suriye’ye geri dönmeye karar verdi.

T4’den Sibel Yükler’in haberine göre, Suriyeli H., yıllar önce geldiği Hatay’ın Antakya ilçesinde telefon alım satım işini yapıyordu. 6 Şubat depreminde eşi ve çocuklarıyla yaşadığı evde göçük altında kaldı. Üçüncü gün komşularının yardımıyla enkazdan çıkarıldığında sol elinde kanama ve parmaklarında kırıklar vardı. Eşi ve kızının cenazesini ancak beşinci gün çıkarabilen H., aralarında para toplayarak Adana’dan yardıma gelen dört kuzeniyle birlikte anne, babası ve kardeşinin yaşadığı eve gitti.

Avukatın verdiği bilgiye göre, 10 Şubat’ta Akevler Mahallesi'nde yakınlarının cenazesine ulaşmaya çalışan H. ve yanındaki dört kuzeni, enkaz başındayken etraftaki polis ve jandarmalar tarafından “yağmacı” zannedilerek alıkonuldu. Beş Suriyeli, alıkonuldukları sırada darp edildiklerini öne sürdü. H., elindeki kanama ve kırıklar nedeniyle enkaz başında bırakılırken, kuzenleri gözaltına alındı.

Gözaltına alınan Suriyelilerin iddiasına göre; bir okul bahçesine götürülüp burada da darp edildiler, saatleri ile yanlarındaki paralara el konuldu. Daha sonra serbest bırakılan Suriyelilerin gözaltı görüntüleri video kaydına alındı.

Görüntüleri izleyince korkup suç duyurusunda bulunmadı

Kuzenleri Adana’ya dönerken, H., maruz kaldığı şiddet nedeniyle suç duyurusunda bulunmak istedi. Ancak görüntüleri izledikten sonra korktuğu için vazgeçti.

Avukatı Ali Can Süt, “Müvekkilim kuzenlerinin gözaltına alındığına dair görüntüleri tesadüfen sosyal medyada görmüş. TikTok’taki bir videoda, ‘Geri kalanı biliyorsunuz, o iş bizde’ yazıyor. Arkada çalan şarkıda, ‘Vur ki vatan sağ olsun, Allah aşkına vur’ deniyor. Kuzenleri karakola götürülmemiş, Beyhan Gencay Ortaokulu’na götürülerek bahçede darp edilmiş. Buradaki fotoğrafları da paylaşılmış, H.’ye getirdikleri paralara el konulmuş ve boş sayfaya imza attırılmış. Müvekkilim de enkaz başında işkence görmüş. Hem bütün ailesini kaybettiği hem de tehlike altına olduğu için Suriye’ye geri dönecekler” diye konuştu. (Kısa Dalga)

Gündem