Çerkes derneklerinden Kayseri'deki ırkçı saldırıya tepki

Çerkes derneklerinden Kayseri'deki ırkçı saldırıya tepki
Kayseri'de bir otobüste Çerkesçe konuşan gencin "Burası Türkiye, Türkçe dışında bir dil konuşmayacaksın" denilerek ırkçı saldırıya uğramasına Çerkes derneklerinden tepki geldi.

Kayseri'de bir otobüs yolculuğu sırasında Çerkesçe konuşan bir gencin sözlü tacize uğramasına Demokratik Çerkes Kongresi Girişimi tarafından tepki gösterildi.

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada gündem olan bir videoda Kayseri'de bir otobüs yolculuğu sırasında Çerkesçe konuşan gence bir yolcu "Burası Türkiye, Türkçe dışında bir dil konuşmayacaksın" diyerek ırkçı saldırıda bulunmuştu.

"Bu ülkede ikinci bir dil konuşulamaz" diye bağıran adama çerkesçe konuşan genç karşılık vermezken yaşanan olay binlerce kullanıcının tepkisini çekmişti.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre, Demokratik Çerkes Kongresi Girişimi tarafından yapılan açıklamada, "Türkiye, geçmişte ulus devlet anlayışına, tektipleştirmeye kurban edilmek istenen halklar ve diller ülkesidir. Günümüz Türkiye’sinde ise iktidarın sadık taraftarlar yaratmak adına, ırkçı, milliyetçi, cinsiyetçi, muhafazakar, dindar ve kindar bir nesil yaratma çabası sebep; sağlık çalışanlarına saldırı, kadın cinayetleri, doğa katliamı ve ırkçı saldırılar sonuçtur. Yarattığınız Türkiye sizin eserinizdir. Kayseri’de Çerkesçe konuşan gençlere yapılan sözlü saldırı aynı zihniyetin ürünüdür. Dünyanın tüm renklerine, dillerine ve halklarına saygılı biz Çerkesler, kendi halkımızın diline olan bu saldırıda taraf olduğumuz gibi tüm halkların uğradığı haksızlıklarda da taraf olmaya devam edeceğiz" denildi.

Konuya dair sosyal medya paylaşımı yapan Çerkes Dernekleri Federasyonu ise, "Kayseri'de toplu taşıma aracında (belediye otobüsü) annesi ile telefonda anadilinde (Çerkesçe) konuştuğu için bir gencimize, kin ve nefret kusarak sözlü tacizde bulunan ırkçı faşisti şiddetle kınıyoruz. Konu hakkındaki gelişmeleri ve süreci yakından takip edeceğiz" dedi.

Gündem