Çevreciler: Zehir saçan İliç Altın Madeni kapatılsın

Çevreciler: Zehir saçan İliç Altın Madeni kapatılsın
Türkiye’nin birçok yerinden İliç Altın Madeni’ne gelen çevreciler, ekolojik yıkımın yaşandığını belirtti.

Aralarında Munzur Çevre Derneği, Malatya Çevre Platformu ve Türkiye’nin birçok bölgesinden çevreciler, Erzincan’ın İliç ilçesine bağlı Çöpler köyünde bulunan İliç Altın Madeni ve madende siyanür kullanımına karşı tepki göstermek amacıyla maden sahasında bir araya gelmek istedi. Asker, polis ve zırhlı araçlarla ablukaya alınan maden sahasına girmek isteyen çevreciler, asker ve polislerce engellendi.

Maden sahasının yakınında, engellemelere ve siyanür kullanımına tepki gösteren çevreciler, “İliç’ten Fırat’a zehir akıyor” ile “İklim adaleti için harekete geç” yazılı pankart açtı. “Meralar bizimdir, madenin değil”, “Havama, suyuma, toprağıma dokunma” sloganları ile tepki gösteren çevreciler, söz konusu altın madeninin bir an önce kapatılması gerektiğini belirtti. Çevreciler, İliç Altın Madeni’nin Türkiye’de ikinci büyük maden sahası olduğunu belirterek, altın ayrıştırması çalışmasında siyanür kullanıldığı için doğaya büyük zarar verdiğini belirtti.

GÖLET DOLMA NOKTASINA GELDİ

Altın madenindeki atık göletin 25 yılda dolması gerekirken, şu an göletin dolma noktasına gelmesi nedeniyle atık göletin büyütülmesi planlanıyor. Olası bir yıkımda Fırat’a akacak siyanürlü zehirli suyun, bölgenin tüm ekosistemini bozabilecek bir güçte olduğu belirtildi.

ÇED OLUMLU KARARI VERİLMİŞTİ

Anagold Madencilik ve Çalık Holding’in ortağı olduğu Çöpler Altın Madeni’nin kapasite artırımına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verilmişti. Yıllardır siyanür ve sülfrik asit yayan madenin bölgede ekolojik yıkıma neden olduğunu belirten TMMOB, kapasite artırımına karşı dava açtı.

TONLARCA ZAEHİR BUHARLAŞTIRILACAK

HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu, konuyu Meclis'e taşımıştı. Anagold altın madeni şirketinin 66 milyon ton siyanürlü ve sülfürik asitli suları buharlaştırmak istediğini belirten Kenanoğlu, Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde “197 futbol sahası büyüklüğündeki bir zehir barajında biriken zehirli sular taşmasın diye, “evaporatör” denilen bir aletle atmosfere buhar salmak insan sağlığını tehdit değil midir?” diye sormuştu.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem