Cezaevinde şüpheli ölümle ilgili 5 gardiyanın yargılandığı dava başladı

Cezaevinde şüpheli ölümle ilgili 5 gardiyanın yargılandığı dava başladı
Yılmaz Ekinci’nin ölümüyle ilgili davanın ilk duruşmasında mahkeme, Ekinci'nin intihara teşebbüs girişiminde bulunup bulunmadığı ve intihara meyilli olduğuna ilişkin bir durum tespitinin yapılıp yapılmadığına dair cezaevine müzekkere yazılmasına karar verdi.

Aydın E Tipi Cezaevi'nde 13 Ocak 2022'de intihar ettiği iddia edilen ancak daha sonra gardiyanlar tarafından yaka paça müşahede odasına götürüldüğüne dair kamera görüntüleri ortaya çıkan 28 yaşındaki Yılmaz Ekinci'nin ölümüne dair 5 gardiyanın yargılandığı dava başladı.

"Görevi kötüye kullanmak" suçundan yargılanan gardiyanlar C.A., M.E.D., M.İ., Ö.G.T. ve T.G, dün ilk kez hâkim karşısına çıktı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Aydın 1'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada savunma yapan C.A., Yılmaz Ekinci’nin talebi ve A.A.’nın talimatı üzerine Ekinci’yi koğuştan çıkarıp müşahede odasına götürdüklerini, üst aramasında herhangi bir kesici delici alet ya da ayakkabı bağcığı bulunmadığını söyledi.

Sanık gardiyanlar, kusurlarının olmadığını iddia ederek beraat talebinde bulundu.

Ailenin avukatı keşif yapılmasını istedi

Ekinci ailesinin avukat İrfan Şafak ise Ekinci'nin darbedilip öldürüldüğüne dair tanıklarının dinlenilmesini talep etti. Şafak, emanette bulunan ve olayda kullandığı iddia edilen ipin getirilerek, ölümün nasıl gerçekleştiğine dair olay mahallinde keşif yapılmasını istedi.

Savcı ise Aydın E Tipi Cezaevine müzekkere yazılarak, Yılmaz Ekinci'nin intihara meyilli olduğuna dair tutulmuş tutanak ve sanıklara uyarıda bulunulduğuna dair işlem olup olmadığının, ayrıca Ekinci'nin daha önce kendisine zarar verip vermediğinin sorulmasını istedi.

Mahkeme heyeti, Yılmaz Ekinci'nin intihara teşebbüs girişiminde bulunup bulunmadığı ve intihara meyilli olduğuna ilişkin bir durum tespitinin yapılıp yapılmadığına dair cezaevine müzekkere yazılmasına, tanık dinleme ve keşif yapılması yönündeki taleplerinin reddine karar verdi.

Duruşma 28 Mart'a ertelendi.

İddianame

Yılmaz Ekinci’nin ölümüyle ilgili Aydın Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, cezaevi tarafından hazırlanan rapora yer verildi. Raporda, kamera kayıtlarına göre Yılmaz Ekinci’nin müşahede odasına götürülürken bir tane ayakkabı bağcığını avucunun içinde sakladığının görüldüğü aktarıldı.

Aydın Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan otopsi raporu da iddianamede yer aldı. Raporda, Ekinci'nin ölüm nedeninin “boyun bölgesine bası sonucu mekanik asfiksi (havasızlık) olduğu” belirtildi. Raporda, boyun bölgesinde saptanan telem izinin ası (asma) vakalarında genelde görülen tipik yapıda olmadığı kaydedilen raporda, ancak bu izlerin ası eylemine de bağlı olabileceği aktarıldı.

İddianamede, infaz ve koruma memurları C.A., M.İ. ve T.G.'nin Ekinci'nin eline sakladığı iddia edilen ipi görmedikleri, "müdahale" biriminde görevli M.E. D.'nin Ekinci'nin sağ eline bakıp sol eline bakmadığı, müşahede görevlisi Ö.G.T.'nin ise müşahede odası girişinde üst aramasını gerektiği gibi yapmadığı aktarıldı. Cezaevi idaresinin söz konusu gerekçelerle 5 memur hakkında "kayıtsızlık göstermek veya düzensiz davranmak" suçlamasıyla disiplin soruşturması başlattığı ve uyarı cezası verdiği ifade edildi.

Gündem