Cezaevinden kefiyeyle çıktı: Japon Kızıl Ordusu'nun kurucusu Fusako 20 yıl sonra serbest

Cezaevinden kefiyeyle çıktı: Japon Kızıl Ordusu'nun kurucusu Fusako 20 yıl sonra serbest
1970'ler ile 80'lerdeki Filistin yanlısı eylemleriyle tanınan Japon Kızıl Ordusu'nun kurucusu Fusako Shigenobu 20 yıl sonra serbest bırakıldı. Cezaevinden kefiyeyle çıkan Fusako, "Geçmişim üzerinde kafa yormaya devam etmek istiyorum" dedi.

Japonya'da şiddet yoluyla devrimi savunan ve 1970'ler ile 80'lerdeki Filistin yanlısı eylemleriyle tanınan Japon Kızıl Ordusu örgütünün kurucularından Fusako Shigenobu serbest bırakıldı.

30 yıl boyunca Ortadoğu'da kaçak olarak yaşayan Fusako, gizlice döndüğü Japonya'da 2000'de yakalanmış ve örgütün 1974 yılında Hollanda'daki Fransa Büyükelçiliği'ne düzenlediği baskından sorumlu tutularak 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Cezaevinden kızıyla birlikte çıkan 76 yaşındaki Fusako bazı destekçilerinin "Fusako'yu seviyoruz" pankartlarıyla karşılanırken, "Tanımadığım insanlara verdiğim zarar nedeniyle özür diliyorum" dedi. Fusako, "Yarım asır önceydi... Mücadelemize öncelik vererek, rehin alma eylemleri düzenleyerek, tanımadığımız masum insanlara zarar verdik" diye konuştu.

Japon Kızıl Ordusu'nu Nisan 2001'de cezaevinden lağveden Fusako, 2008 yılında kolon ve bağırsak kanserine yakalanmış ve bir dizi ameliyat geçirmişti. Cezaevi çıkışında da öncelikle tedavisine odaklanacağını ve sağlığının kötü olması nedeniyle 'topluma katkıda bulunamayacağını’ söyledi. Fusako bununla birlikte, "Geçmişim üzerinde kafa yormaya ve merakla yaşamaya devam etmek istiyorum" dedi.

FUSAKO SHİGENOBU KİMDİR?

2. Dünya Savaşı sonrası Japonya'da yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Fusako Shigenobu, 20 yaşındayken Tokyo'da üniversite harçlarını protesto eden öğrenci hareketine katıldı. Bir soya sosu fabrikasında işçi olarak çalıştığı dönemde şiddet yoluyla devrimi savunan daha radikal sol hareketlere katıldı; Japonya'yı 25 yaşındayken terk etti ve 1971 yılında Lübnan'da, Japon Kızıl Ordusu'nu kurdu.

Japon Kızıl Ordusu'nun eylemleri arasında, İsrail'in Tel Aviv kentinin Lod Havalimanı'nda 1972 yılında 26 kişinin katledilip 80 kişinin yaralanması ve 1974'te Hollanda'nın Lahey kentindeki Fransız büyükelçiliğinin kuşatma altına alınması bulunuyor. Japon Kızıl Ordusu 1977'de de, Japon Havayolları'na ait bir uçağı kaçırmış, karşılığında Japonya hükümeti altı örgüt üyesini serbest bırakmış ve 6 milyon dolar fidye vermişti.

ELÇİLİK BASKININDA NE YAŞANDI?

Bir dönem 'terör imparatoriçesi’ olarak anılan Fusako Shigenobu ise Hollanda'daki Fransa Büyükelçiliği kuşatması nedeniyle hapis cezası almıştı. Söz konusu olayda, Japon Kızıl Ordusu üyeleri Lahey’deki elçiliğe baskın düzenlemiş ve büyükelçi ile 10 elçilik çalışanını 100 saat boyunca rehin tutmuştu. İki polisin ağır yaralandığı kuşatma, Fransa’nın bir Japon Kızıl Ordusu militanını serbest bırakmasıyla sona ermişti. Saldırıyı düzenleyenler ve serbest bırakılan militan, uçakla Suriye'ye gitmişti.

30 yıl boyunca Ortadoğu'da yaşadığı belirtilen Fusako Shigenobu'nın ise sahte pasaportla ve erkek kılığında gizlice Japonya’ya giriş yaptıktan sonra, Kasım 2000’de, Osaka’daki bir otelde tutuklandığı açıklanmıştı.

Fusako Shigenobu, yakalandıktan sonra elçilik baskınına şahsen katılmadığını söylemişti. Savcılık ise Fusako'nun baskını, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ile birlikte koordine ettiğini savunmuştu.

Örgütü 2001 yılında cezaevinden lağveden Fusako, 2017 yılında da Japan Times gazetesine yazdığı bir mektupta örgütün amacına ulaşamadığını belirtip, "Umutlarımız gerçekleşmedi ve çirkin bir şekilde sonlandı" ifadelerini kullanmıştı. (Kısa Dalga)

Dünya