ÇGD Raporu: "Nefessiz bıraktıkları halkın haber alma hakkı"

ÇGD Raporu: "Nefessiz bıraktıkları halkın haber alma hakkı"
ÇGD, Medya İzleme Raporu’nda, AFP foto muhabiri Bülent Kılıç’ın İstanbul’da maruz kaldığı şiddet olayı ele alınarak, “Nefessiz bıraktıkları yalnız meslektaşımız değil, halkın haber alma hakkıdır. Bu şiddet dalgasının amacı medya çalışanlarını bezdirmek ve görevini yapmaktan uzak tutmak ise, bu amaca ulaşmanın mümkün olmadığını bir kez daha, gür bir sesle haykırıyoruz” denildi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin (ÇGD) Haziran ayı Medya İzleme Raporu’nu yayımladı. Rapora göre; 24 dava kapsamında 70 basın mensubunun yargılanmasına devam edildi. Bir gazeteci hakkında iddianame tamamlanarak dava açıldı. 2 gazeteciye çeşitli sürelerde hapis cezası verildi. 9 olay kapsamında 7 gazeteci ile 6 yayın organı hedef gösterildi, tehdit edildi. 10 yayın organında çıkan 7 haber konusuna ilişkin erişim engeli konulduğuna dair bilgiler de raporda yer aldı.

ÇGD, Medya İzleme Raporu’nda, AFP foto muhabiri Bülent Kılıç’ın İstanbul’da maruz kaldığı şiddet olayı da ele alınarak, “Nefessiz bıraktıkları yalnız meslektaşımız değil, halkın haber alma hakkıdır. Bu şiddet dalgasının amacı medya çalışanlarını bezdirmek ve görevini yapmaktan uzak tutmak ise, bu amaca ulaşmanın mümkün olmadığını bir kez daha, gür bir sesle haykırıyoruz” denildi.

“Bülent Kılıç, haber takibi sırasında polis tarafından ‘nefessiz bırakılmak’ istendi”

ÇGD Raporu özetle şöyle:

“AKP iktidarının, kontrolü dışındaki medyayı boğmak için yarattığı karanlık, meslektaşlarımıza yönelik sistematik şiddete dönüştü. İçişleri Bakanlığının 1 Mayıs öncesinde sansür içerikli genelgesi, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere tüm Türkiye’de gazetecilerin yaşam hakkını ihlal eden saldırı girişimleri olarak kendini gösterdi. Bunun en ciddi örneğini; İstanbul’daki Onur Yürüyüşü’nde AFP foto muhabiri Bülent Kılıç’ın maruz kaldığı şiddet olayıyla yaşadık.

Nefessiz bıraktıkları yalnız meslektaşımız değil, halkın haber alma hakkıdır. Bu şiddet dalgasının amacı medya çalışanlarını bezdirmek ve görevini yapmaktan uzak tutmak ise, bu amaca ulaşmanın mümkün olmadığını bir kez daha, gür bir sesle haykırıyoruz.”

“Kamu kaynakları iktidar medyasına seferber edildi”

Kamu bankalarının 2020 reklam bilançosu tek sesli yayıncılığın kamu kaynaklarıyla finanse edildiğini ortaya koydu. Gazeteci Kenan Şener’in Gazete Duvar internet sitesinde yer alan araştırmasına göre; Halkbank, Ziraat Bankası, Vakıfbank ve kamu katılım bankaları, iktidarı eleştiren gazete ve televizyonların hiçbirine reklam vermezken, iktidar yanlısı yayınlarıyla öne çıkan basını reklama boğdu. Kamu kaynaklarının iktidar yanlısı basını ekonomik olarak desteklemek için kullanıldığı kanıtlandı.” (ANKA)

Gündem