CHP'li Kılıç'tan, 'protokol' sorusuna Milli Eğitim Bakanı Tekin'den gelen yanıta tepki

CHP'li Kılıç'tan, 'protokol' sorusuna Milli Eğitim Bakanı Tekin'den gelen yanıta tepki
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e okullarda hangi STK’larla hangi protokollerin açıklandığını sordu, Tekin ne STK’ların ismini verdi ne de protokollerin içeriğini açıkladı. Sorulara, “Eğitimin her kademesi için protokol imzaladık” yanıtını veren Yusuf Tekin’e tepki gösteren Kılıç, “Henüz ilkokul çağındaki çocuklarımızı dahi içine aldığınız bu sistemin içeriğini neden açıklamıyorsunuz. Kamuoyundan neyi gizliyorsunuz?“ dedi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmelerinde, TBMM Genel Kurulu’nda Bakanlığın imzaladığı protokollere ilişkin açıklama yapmıştı. Tekin, “Bakanlığın 2023 yılı itibariyle geçerli 2 bin 709 tane protokolümüz var. Bu protokollerden 1167 tanesi resmi kurumlarla, 550 tanesi STK’larla, 986 tanesi ise TEMA’dan Kızılay’a bir sürü STK ile. Bunların içerisinde sizin ‘tarikat, cemaat’ dediğiniz bizim ‘STK’ dediğimiz yapılarla toplasanız 10 tane protokolümüz vardır” açıklamasını yapmıştı.

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Tekin’in açıklamaları üzerine, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle verdiği önergeyle, “Sizin tarikat, cemaat bizim STK dediğimiz” şeklinde tanımladığınız yapılar, hangi yapılardır. İsimlerini açıklar mısınız?” sorusunu yöneltti.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Kılıç’a verdiği yanıtta, söz konusu oluşumların isimlerini açıklamadı. Kılıç’a verilen yanıtta, Milli Eğitim Bakanlığı’nın protokol imzaladığı sivil toplum kuruluşlarının Vakıflar Kanunu ile Dernekler Kanunu hükümleri uyarınca hukuki tüzel kişilik kazanmış yapılar olduğunu belirtildi. Soru önergesine verilen yanıtta şöyle denildi:

Öğrencilerin menfaati için

“Eğitim ve öğretimin desteklenmesi amacıyla ve öğrenci menfaatleri gözetilmek suretiyle Bakanlığımız ilgili birimleri tarafından protokoller hazırlanmakta ve imzalanmaktadır. Sivil toplum kuruluşları ile imzalanan protokoller, eğitimin her kademesine hitap etmekte ve öğrenci menfaatlerini desteklemek amacıyla imzalanmaktadır. Protokollerin tamamı Anayasa başta olmak üzere Milli Eğitim Temel Kanunu ve tabi olan mevzuata uygun şekilde düzenlenmektedir.”

'Milli Eğitim Bakanlığımız öğrencilerin menfaatini sağlayamıyor mu?'

Sevda Erdan Kılıç, Bakanlıktan gelen yanıta tepki gösterdi. Protokollerin öğrenci menfaatlerini desteklemek amacıyla imzalandığının açıklandığını belirten Kılıç, şunları söyledi:
“Milli Eğitim Bakanlığımız öğrencilerin menfaatini sağlayamıyor mu? Türkiye’de bütçeden aslan payını alan Bakanlık, eğer öğrencilerin menfaatlerini sağlayamıyorsa, hangi sıkıntıların yaşandığını, hangi konularda eksik kaldığını tespit ederek buna göre bir politika izlemelidir. Bakanlığın eksiklikleri nedeniyle, öğrencilerimizin menfaatleri sözde Sivil Toplum Kuruluşlarının inisiyatifine terk edilemez.

"Kamuoyundan neyi gizliyorsunuz?“

Milli Eğitim Bakanlığı, protokol imzalanan sivil toplum kuruluşlarının hukuki tüzel kişilik kazanmış yapılar olduğunu belirtiyor. Ancak ısrarlı tüm sorularımıza rağmen o sivil toplum kuruluşlarının hangileri olduğunu açıklamadı.

Ayrıca bu protokollerin içeriklerini de sorduk. Tüm protokollerin içeriklerinin açıklanmasını talep ettik. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bu protokolleri de açıklamayarak, protokollerin içeriğini bizden, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinden, halktan, kamuoyundan en önemlisi de veliler ve öğrencilerden gizlemiştir.

Sayın Bakanın ‘Protokoller eğitimin her kademesine hitap etmekte’ diyerek, bizim “tarikat-cemaat” diye adlandırdığımız sözde STK’ların ilkokullara kadar dahi girdiğini adeta itiraf etmiştir. Henüz ilkokul çağındaki çocuklarımızı dahi içine aldığınız bu sistemin içeriğini neden açıklamıyorsunuz. Kamuoyundan neyi gizliyorsunuz?“ (Kısa Dalga)

Gündem