CHP kulisi: Belediye başkanları kopuştan tedirgin... Hatay, Antalya ve İzmir değişebilir... Yeni yerler, yeni adaylar

CHP kulisi: Belediye başkanları kopuştan tedirgin... Hatay, Antalya ve İzmir değişebilir... Yeni yerler, yeni adaylar
PressMedya'dan Berna Can İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in açıklamalarında sonra CHP'ye ilişkin dikkat çeken bir kulis haber yaptı.

Yerel seçime sayılı günler kala ittifakın en güçlü ortaklarından İYİ Parti lideri Meral Akşener’in gazeteci Fatih Altaylı ’ya verdiği röportaj sonrası Ankara siyaseti hareketlendi.

Pressmedya'dan Berna Can'ın haberine göre Akşener’in ‘’ yerel seçimlerde kendi adaylarımızı çıkaracağız açıklaması kimine göre CHP ile yeni ve kuvvetli bir pazarlığın kapılarını aralamak, kimine göre ise genel seçimler sonrası parti içi huzursuzluğun önüne geçmek için yapılmış bir hamle olarak değerlendirildi.

Akşener’in ilk divan toplantısına getireceğini ifade ettiği bu karar İyi Parti kurmayları ve adaylık düşünenlerde nasıl bir etki yarattı bilinmez fakat seçim hezimetinden yerel seçimde sandığa gitmekten uzaklaşmış seçmen için kafa karışıklığı ya da kararsızlık yaratmaktan öteye geçemez.

Belediye başkanları tedirgin

Akşener’in açıklamaları sonrası 2019’da Millet İttifakının oyları ile başta büyükşehirler olmak üzere kazanılan belediyelerin başkanları CHP ve İYİP arasındaki bu kopuştan tedirgin. Her ne kadar yerel seçim dinamiklerinin farklılığını çok iyi bilseler de genel seçimler sonları yıpranmış ve yıpratılmaya devam eden bir üst yönetim çatısı altında kazanmanın zorluğunun farkındalar. İyi Parti ile olası bir ittifakın yolunun kapanmasını hemen hemen hiçbiri için kabul edebilir bir durum değil. İki parti içinse özellikle milletvekili listeleri sonrası yaşanan gerginlik ve baskı liderlerin üzerlerinde hala sürüyor. Muhalefet belediyelerde yönetimi almış olsa da hala pek çoğu belediye meclislerinde zor durumdalar. Seçimler yaklaşırken iktidarın denetleme ve engellemede baskıyı arttıracağını dile getiriyor, bunun olmaması içinse parti üst yönetimlerince her adımın atılması gerektiğine inanıyorlar.

Hatay, Antalya ve İzmir belediye başkanları değişebilir

CHP’de adaylık tartışmaları ve kulisleri oldukça hareketli. Bir tarafta değişim isteyen yönetim ve PM üyeleri, diğer tarafta ‘’ gemiyi limana götürecek olan ‘’ Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyenler arasında kıyasıya bir aday belirleme yarışı yaşanıyor.

Yerel seçim öncesi kurultaya hazırlanan CHP’de bu dönemde belediye başkan adaylarının belirlenme süreci oldukça zorlu geçecek. Ekim ayı itibariyle belediye başkanları için yerel seçim anketlerinin başlatılması ve hizmet ölçüm değerlendirmelerinin alınması bekleniyor. Yerel seçimlerden sorumlu genel Başkan yardımcısı Ahmet Akın’ın ise işi oldukça zor. Bir tarafta İYİ Parti ile mahallî işbirliği ya da ittifakın yollarını arayacak, diğer yandan da Balıkesir ‘e yeniden aday gösterilmesi olası.

Deprem felaketini en ağır yaşayan ve hala sıkıntıları devam eden Hatay’da Lütfü Savaş’ın yeniden aday gösterilmeyeceği parti kulislerinde konuşuluyor, Savaş ise kendince iyi bir sınav verdiğine inanmaya devam ediyor.

Antalya için de aynı durum söz konusu. Muhittin Böcek’in özellikle sermaye sahipleri ile ilişkileri mercek altında. Aynı zamanda Erdoğan İstanbul ‘u istediği gibi Antalya’yı da istiyor. Şimdilik AK Parti’nin adayının Mevlüt Çavuşoğlu olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Muhittin Böcek’in parti içinde en kuvvetli rakibi ise Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal.

İzmir için ekonomi vakti

İzmir içinse durum tam bir muamma. Akşener’in Ümit Özlale’nin adaylığını resmen açıklamasından sonra Özlale’nin ekonomi bilgisi İzmir’e yatırım bekleyen İzmir sermayesi ve halkı için bir heyecan yarattı diyebilirim. Görüştüğüm İzmirli önemli isimler Özlale’nin İzmir’e yakışacağını ve özellikle yatırım ve ekonomik anlamda iktidarla uyumlu bir ilişki kurabileceğine inandıklarını söylüyor.

İzmir’in ekonomi ve yatırım sorununu çözen her şeyi çözer gözüyle bakılıyor. Özellikle ilçelerde İYİ Parti aday çıkarırsa başarı yakalayacağı kesin. İzmir’i yalnızca merkezinden ibaret sanmak büyük bir yanılgı. Örneğin İyi Parti doğru bir aday ve politikayla başta Menderes, Gaziemir, Torbalı ve Karabağlar’ı alabilir.

CHP’ de yaşanan değişim tartışmalarına farklı yaklaşan Tunç Soyer kendini ‘’ güvenli limanda’’ hissetse de Genel Merkez koridorlarında koltuk değişiminin şart olduğuna değinen kurmay sayısı oldukça fazla.

Yeni yerler, yeni adaylar

Kamuoyu ve CHP için tartışmalı isimlerden biri olan Bolu Belediye başkanı Tanju Özcan ise pek çok partiden teklif alsa da 2 Ekim’de Bolu’dan ''bağımsız'' adaylığını açıklamaya hazırlanıyor.

Kurultay öncesi Kılıçdaroğlu’nun belediye başkanlarını açıklamaya başlaması ve geçtiğimiz gün basına yansıyan Bursa Nilüfer’i İyi Partili transferine teklif ettiği söylentileri ise parti içinde rahatsızlık yaratan en önemli konu. CHPli yetkililer Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu hariç adaylık açıklama ya da dağıtımını doğru bulmadıklarını ifade ediyor. Bugün toplanacak MYK’da bu konunun gündeme geleceği ve parti organlarının fikrinin alınması yönünde hareket edilmesi gerekliliği vurgusu yapıyorlar. (Kısa Dalga)

Gündem