CHP kurultaya giderken Özel'den İmamoğlu açıklaması... Selvi, Koru ve Erkin'den CHP'nin tüm kulis bilgileri: Sürpriz yorumu

CHP kurultaya giderken Özel'den İmamoğlu açıklaması... Selvi, Koru ve Erkin'den CHP'nin tüm kulis bilgileri: Sürpriz yorumu
CHP'nin kritik kurultayına günler kala "değişimciler" mi kazanacak, mevcut yönetim yeniden mi yola devam edecek, herkesin cevabını merakla beklediği soru olarak duruyor. Gazeteciler Fehmi Koru, Aytunç Erkin ve Abdülkadir Selvi CHP kurultayı öncesi kulislerin nabzını tuttu.

CHP'nin kritik kurultayına artık saatler kaldı denebilir. Özgür Özel hakkındaki Ekrem İmamoğlu sorusuna yanıt verdi. Gazeteciler de CHP kurultay öncesi nabzı tutmak için kulislerden öğrendiklerini paylaşmaya devam ediyor. Gazeteci Aytunç Erkin bugünkü köşesinde 4 tespitte bulunurken, Abdülkadir Selvi "dananın kuyruğu kurultay salonunda kopacak" diyor, Abdullah Gül'e yakınlığıyla bilinen gazeteci Fehmi Koru'da yazısında CHP'lilerle yaptığı görüşmenin detaylarına yer verirken her iki taraftan biri şaşıracak değerlendirmesini paylaştı.

CHP’nin bu hafta sonu yapılacak kritik kurultayı öncesinde CHP Grup Başkanı ve Genel Başkan adayı Özgür Özel, “Ekrem İmamoğlu ile anlaştı” iddialarına dair açıklama yaptı.

Özel, iddialara dair şunları söyledi:

“Ben aday olayım belki ben de kazanırım demem. Doğrusu bizim Ekrem Bey'le kendi aramızda vardığımız ne bir gizli protokol ne de bir mutabakat var. Ekrem Bey 'ben İstanbul'a mühürlüyüm' dedi. İstanbul seçimini kazanacak ve kazanması için elimizden gelen desteği vereceğiz. Sonraki dönemde İstanbul'da icraatları ile Türkiye Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanlığına layık görülürse, bence kamuoyu araştırmalarını bütün üyelere göndermek ve CHP'li seçmenlerin önüne sandık koymalıyız. Kim kazanacaksa onu aday göstermek lazım"

"İki taraftan biri kurultayda sürprizle karşılaşacak"

Fehmi Koru CHP kongresi öncesi bugünkü yazısında CHP'nin kanatlarıyla yaptığı görüşmeyi aktardı.

Koru "İki kamptan da tanıdıklarım var. Kılıçdaroğlu’na yakın bir dostum ve Özel’e yakın bir tanıdığım ile kurultaya yansıyacak durumu ayrı ayrı konuştuğumda ikisi de kendilerinin desteklediği adayın önde olduğunu söylediler. Hem de kesin ifadelerle. İki taraftan biri kurultayda sürprizle karşılaşacak" görüşünü dile getirdi.

"Dananın kuyruğu kurultay salonunda kopacak"

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, CHP Kurultayı'na saatler kala, 'CHP Kurultay'ında sürpriz çıkabilir, dananın kuyruğu kurultay salonunda kopacak. Her şey olabilir' yorumunda bulundu.

Selvi, CHP Kurultayı'na ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu yazısında şunları kaydetti:

"Kılıçdaroğlu gitsin diyor, ama Özgür Özel gelsin demiyor. Tekrar altını çizerek söylüyorum; Ekrem İmamoğlu aday olsaydı Kılıçdaroğlu aday bile olamayabilirdi. O kadar yani. CHP’nin tabanında değişim rüzgârı çok güçlü. Tek sorun Özgür Özel’in emanetçi damgasını yemesi ve liderlik için gerekli güveni verememesi.

Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel’i destekleyenler delege hesabı yapıyor. Özgür Özel’in 570 delegeye ulaştığı söyleniyor. Ama bu yeterli değil. Kılıçdaroğlu’nun 750 delegeye sahip olduğu iddia ediliyor ama bu rakam inandırıcı bulunmuyor. Çünkü son günlerde taraf değiştirenler var."

“Başabaş bir yarış”

Sözcü yazarı Aytunç Erkin, “CHP’de iki haftada dengeler değişti” başlıklı yazısında partideki gerçek hesaplaşmanın yerel seçim sonrası olacağını belirtti.

Gazeteci Aytunç Erkin, CHP kulislerinden “CHP'de kurultay haftasına girilirken durum karışık… Genel Başkanlığı kim kazanırsa kazansın Parti Meclisi listeleri rekor düzeyde çizik yer. Gerçek hesaplaşma yerel seçim sonrası. Bu arada hangi taraf ‘kazanıyoruz' algısını iyi verirse diğer tarafta çözülme olur” değerlendirmelerini aktardı.

Erkin, bugünkü kurultaya günler kala kaleme aldığı bugünkü yazısında şu değerlendirmelerini aktardı:

Birinci tespit: İlk kez bir CHP kurultayı öncesi kimse kesin, kendinden emin tahmin yapamıyor. Bu, bir bakıma iyi. Başabaş bir yarış olduğunu gösteriyor. Diğer yandan kötü, delegeye güvensizlik var. Şöyle düşünün… İstanbul'da Ekrem İmamoğlu delegelerden imza topladı. 185 delege imza verdi. Ama kime sorulsa “İmzalara bakma… İmza verir ama başka şekilde oy kullanır” diyenler çoğunlukta. Bu, partideki bölünmeyi, güvensizliği, siyasetsizliği gösteren bir tablo. CHP lideri kurultayın sloganını “İkinci yüzyılda demokrasi ve birlik” diye belirledi ama “birlik” sadece dilde. Hangi adayın kaç oy alacağı ile ilgili tahminlere geçmeden her iki tarafın hamlelerine bakalım.

“Son iki haftada ‘değişimciler’ güç kazandı”

İkinci tespit: Son iki haftada “değişimciler” güç kazandı. Bunda değişimcilerin daha organize çalışmasının, ekonomik imkanlarının daha fazla olmasının rolü var. Ancak Kılıçdaroğlu'nun DEVA Partili ilçe başkanları ile görüşmesi, partiyi kime devredeceği ile ilgili açıklamaları ve Ekrem İmamoğlu'nu divan başkanı olarak önermesi. Bu üç olay değişimcileri güçlendirdi.

“Delegelerin yüzde 80'i kesin olarak kararını vermiş durumda”

Üçüncü tespit: Delegelerin yüzde 80'i kesin olarak kararını vermiş durumda. Yüzde 20 hâlâ arada duruyor. Kılıçdaroğlu son haftada il başkanları ile görüşerek, belediye başkanlarını marke ederek “yerel seçime kadar buradayım, hesabınızı ona göre yapın” mesajını güçlendirmeye çalışacak.

"Değişimci kanadın kadrajında güneydoğu delegeleri var"

Dördüncü tespit: Değişimci kanat ise özellikle Güneydoğu delegeleri üzerinde tüm imkanlarını da kullanarak etkili olmaya çalışıyor. Bu arada Özgür Özel'in, Zafer Partisi'yle yapılan anlaşmanın Kürt oylarını küstürdüğü yönünde çıkışını da unutmamak gerekiyor. (Kısa Dalga)

Gündem