Başsavcılık, CHP kurultayıyla ilgili kum saatini çevirdi: İhtar başvurusu geliyor

Başsavcılık, CHP kurultayıyla ilgili kum saatini çevirdi: İhtar başvurusu geliyor
Olağan kurultayını bir yıllık uzatma süresi de dahil 3 yıl içinde yapmayan CHP için yeniden Anayasa Mahkemesi yolu göründü. Yargıtay Başsavcılığı’nın 25 Temmuz’dan sonra Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak CHP’ye ihtar verilmesini isteyeceği belirtiliyor.

ERSAN ATAR


Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, 38. Olağan Kurultayı’nı en geç 25-26 Temmuz tarihlerinde yapması gereken CHP için, Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağı belirtiliyor. Daha önce Olağanüstü Tüzük Kurultayı’nı toplamadığı için “ihtar” alan CHP için aynı tehlike şimdi de olağan kurultayını zamanında yapmaması nedeniyle gündemde.

CHP, 37. Olağan Kurultayı’nı 25 Temmuz 2020 tarihinde yapmıştı. Siyasi Partiler Kanunu ve CHP’nin Parti Tüzüğü’ne göre kongrenin 25 Temmuz 2022’de yapılması veya en geç o tarihte kurultayın bir yıllığına ertelendiği yönünde partinin yetkili organlarında karar alınması gerekiyordu. Buna göre de CHP’nin nihayet 25 – 26 Temmuz tarihlerinde kurultayını yapıp genel başkanı ile yeni parti yönetimini belirlemesi gerekiyordu.

CHP Parti Meclisi bu yılın başında, 15 Ocak’ta yaptığı toplantıda 25 Temmuz 2022’de yapması gereken 38. Olağan Kurultayı’nı, Siyasi Partiler Yasası ve Parti Tüzüğü’nün tanıdığı “ek 1 yıllık” süreyi kullanarak bir yıllığına erteleme kararı aldı. Ancak bu toplantıda kurultayın hangi tarihte yapılacağı karar altına alınmadı.

CHP “Olağan Kurultayı bir yıllığına erteleme” kararının gerekçesi olarak da “pandeminin devam eden etkisi” ve “2023 yılı içinde yapılacak seçimler” gösterildi.

Olağan Kurultay tarihini henüz netleştirmeyen CHP’nin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) 7 Haziran’daki toplantısında Kurultay tarihi yerine, Kurultay’ın ucu açık takvimini açıkladı.

Buna göre ilçe kongreleri delege seçimleri 30 Temmuz’da sona erecek. Ardından 5 Temmuz’da ilçe kongreleri yapılmaya başlanacak ve 10 Eylül’de sona erecek. CHP, il kongrelerinin başlangıç tarihini 16 Eylül olarak belirledi. CHP Parti Meclisi, 15 Ekim’de sona erecek il kongrelerinden sonra olağan kurultay tarihini belirlemek üzere toplanacak.

Yargıtay beklemeyecek

CHP Merkez Yönetim Kurulu’nun açıkladığı bu takvim, 38. Olağan Kurultay’ın bir yıllık ek süre kullanıldıktan sonra bile normal süresinden en az 3 ay sonra yapılması anlamına geliyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bu süreyi beklemeden 25 Temmuz’dan itibaren “ihtar” sürecini işleteceği belirtiliyor.

Yargıtay Başsavcılığı 2+1 olmak üzere iki kurultay arasında 3 yıldan fazla zaman olamayacağını gerekçe göstererek Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak partiye ihtar verilmesini isteyecek.

“Yapacaktım, hazırlık yapıyorum” mazereti kabul edilmiyor

Yargıtay Başsavcılığı, 2012 yılında üç yıldır olağan kurultayını yapmayan Genç Parti’ye ihtar verilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Genç Parti Anayasa Mahkemesi’ne verdiği cevap yazısında, ilçe kongrelerinin yapılmasına başlanacağını, kongrelerin genel seçimler nedeniyle ertelendiğini, olumsuz kış şartlarının da bunda etkili olduğunu savundu.

Genç Parti’nin “genel seçimler vardı” ve “hava koşulları olumsuzdu” savunmalarını yerinde görmeyen Anayasa Mahkemesi, Genç Parti’ye ihtar verilmesine karar vermişti.

CHP de 2004 yılında Anayasa Mahkemesi’nin ihtarına uğramıştı. O dönemde parti delegelerinin 5’te 1’i parti tüzüğünün değiştirilmesi için olağanüstü tüzük kurultayı çağrısı yapmıştı. Parti buna rağmen “olağanüstü tüzük kurultayı çağrısı yapan delegelerin bir kısmının imzalarını geri çektiklerini, geri kalan delege sayısının da 5’te 1’i bulmadığını” savunarak kurultayı toplamamıştı. Anayasa Mahkemesi bu nedenle de CHP’ye ihtar vermişti.

Özel Haber