CHP, yılbaşından itibaren yapılan zam ve vergi artışlarını listeledi: “2021 yılı zam ve vergi artışı yılı oldu"

CHP, yılbaşından itibaren yapılan zam ve vergi artışlarını listeledi: “2021 yılı zam ve vergi artışı yılı oldu"
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren yapılan zam ve vergi artışlarının bilançosunu çıkararak “2021 yılı zam ve vergi artışı yılı oldu. AKP yoksul halkı değil 5’li müteahhit çetesini güçlendirmek için her türlü çabayı göstermektedir” dedi.

2021 ile birlikte peş peşe gelen vergi artışı ve zamlara tepki gösteren ve bunları listeleyen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, yaptığı açıklamada, “Ülkenin bütün kaynaklarını betona gömen Adalet ve Kalkınma Partisi, yoksul halkı değil, 5’li müteahhit çetesini, bir avuç yandaşı güçlendirmek için her türlü çabayı göstermektedir” diye konuştu.

 “AKP iktidarı boyunca ülkemizde yoksulların sayısı ve yoksulluğu artmış, bununla paralel olarak da ülkedeki zenginlerin sayısı ve zenginliği artmıştır” diyen CHP’li Özel, şunları söyledi:

““Yeni yılda trafik cezalarından harçlara, doğalgazdan elektriğe, sudan köprü ücretlerine birçok kalem zam gördü. 2021 yılında Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprülerinden geçilse de geçilmese de vergi mükelleflerine çıkan toplam yük 2 milyar 623 milyon TL olarak hesaplanmaktadır. Bununla da yetinilmeyerek alkollü içkilerden alınan Özel Tüketim Vergisi yüzde 17, Özel İletişim Vergisi’ne yüzde 33, elektrikli araçlardan alınan Özel Tüketim Vergisi 4 kat artırıldı. Önceki damat Bakan Berat Albayrak’ın gönderilip ekonomi kadrosunun revize edilmesinin ardından ekonomide reform söylemleriyle girilen 2021 yılı zam ve vergi artışı yılı oldu. Yoksulun ve dezavantajlı kesimlerine üzerine daha fazla yükün bindirildiği, yandaş işadamlarına vergi istisna ve muafiyetlerinin hız kesmediği ancak vergilerin ve temel tüketim maddelerinin zamlandığı bir dönem yaşanmaktadır”

 

Özel, yeni yılda zam gören bazı ürünler ve vergi artışlarını şu listeyle hatırlattı:

  • Trafik cezaları, Motorlu Taşıtlar Vergisi, harçlar ve pasaport bedeli – Yüzde 9,1
  • Doğalgaz – Yüzde 6,1
  • Şebeke suyu – Yüzde 7,1
  • Elektrik – Yüzde 1 Yüzde 1
  • Köprü geçiş ücretleri – Yüzde 26
  • Alkollü içkilerden alınan Özel Tüketim Vergisi – Yüzde 17
  • Özel İletişim Vergisi – Yüzde 33
  • Elektrikli araçlardan alınan Özel Tüketim Vergisi – Yüzde 40
  • Gıda enflasyonu – Yüzde 18
  • Üretici enflasyonu – Yüzde 26

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Ekonomi