CHP'den milyonları ilgilendiren kanun teklifi: Afet kanununun kapsamı genişletilsin

CHP'den milyonları ilgilendiren kanun teklifi: Afet kanununun kapsamı genişletilsin
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, afet kanununda değişiklik yapılarak deprem sigortası yaptırmayanların da yardımlardan yararlanmasını talep etti.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde 50 bin insan hayatını kaybederken, 100 bini aşkın insan da yaralanmıştı.

Çevre, Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 883 bin bağımsız bölümden oluşan 301 bin binanın acil yıkılacak, yıkık veya orta hasarlı olduğunun tespit edildiğini söylemişti.

Yaklaşık 2,5 milyon insan evlerini kaybetmeleri nedeniyle konteyner veya çadırlarda yaşıyor.

Deprem yardımı alamayacaklar

'Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısiyle Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun'a göre zorunlu deprem sigortasını (DASK) yaptırmamış olanlar devletin deprem yardımlarını alamayacak.

Sigorta yaptırmayanların devletin inşa edeceği konutları 20 yıla varan taksitle alma haklarının da bulunmadığı belirtildi.

'Kanun genişletilsin' talebi

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Meclis Başkanlığı'na sunduğu gerekçesinde, hasar görev ev ve işyerleri sahiplerinin, afet kanunu nedeniyle farklı koşullara tabi olduğunu ifade etti.

Ağbaba şunları kaydetti: "Yüzbinlerce insanımızı mağdur edebilecek hususlar bulunmaktadır. Depremde verdikleri can kaybı, maddi hasar, yıllarca yaptıkları birikimleri neticesi sahip oldukları evler ellerinden gitmiş olmakla birlikte, üstüne bir de yasal düzenlemelerin eksikliğinden kaynaklı büyük bir sıkıntının içinde bırakmaktadır.

Bilindiği üzere Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) poliçesi yaptırma zorunluluğu vardır. Ancak yaşamsal pratikler çoğu zaman bunun gözardı edilmesine yahut süresi içinde yenilenmemesi gibi sonuçlara sebep olmaktadır.

'Ciddi hak kaybı olacak'

Neticede deprem bölgesi dahilinde olan bu 11 ilimizde yapılmamış/yenilenmemiş DASK poliçeleri nedeniyle ciddi hak kaybına uğrayacak yüzbinlerce insanımız vardır. Eşine belki yüzyıldır rastlanmayan böylesine şiddetli ve yıkıcı bir deprem olağanüstü bir haldir ve nitekim Olağanüstü Hal ilan edilmiştir.

Ülkemiz için eşine az rastlanır bir yıkıma sebep olan 6 şubat ve sonrası depremlerinden yıkıma uğrayan, zarar görenlerin yasal yükümlülükler konusunda korunarak bir istisnaya tabi tutulması gerekmektedir. Bu sosyal Devletin bir gereğidir. Milletin tek vücut olup dayanışma gösterdiği bu zor günlerde Devletin de vatandaşının yanında olması ve vatandaşını zararlara karşı koruması gerekir. En temel ihtiyaçlardan olan barınma ihtiyacını koşulsuz sağlamak için gereken tüm tedbirleri alması gerekmektedir.

'İki kez mağdur oluyorlar'

Özellikle köylerde arsası kendi üzerine kayıtlı olmayan evlerin sahipleri hak sahipliği noktasında sorun yaşamaktadır. Depremden etkilenen illerin tamamında deprem sigortası bulunan evlerin sayısı yüzde 50’yi bulmamaktadır. Bu durumdaki evlerde yaşayan milyonlarca insan afet nedeniyle tanınan haklardan faydalanamamaktadır. Bazı illerde bu oran daha düşüktür. Örneğin Hatay’daki konutların sadece yüzde 39’u deprem sigortalıdır. Bu insanlar hem sigorta tazminatı alamamakta hem de Devletin afetten dolayı sağlayacağı birtakım haklardan da faydalanamamakta; böylelikle iki kez mağdur olmaktadır.

Bu nedenle 7269 Sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunda düzenleme yapılarak, asrın felaketi diye tanımlanan bu deprem afetinden etkilenen tüm vatandaşları kapsayacak ve koruyacak şekilde genişletilmesi amaçlanmıştır."

Ağbaba istediği değişikleri şöyle sıraladı:

afet-kanun.jpgafet-kanun1.jpgafet-kanun2.jpgafet-kanun3.jpg

Sigorta oranı çok düşük

DASK oranı, depremi etkileyen illerde çok düşük.

Buna göre Gaziantep’te sigortalılık oranı yüzde 64, Şanlıurfa’da yüzde 52, Diyarbakır’da yüzde 34, Adıyaman’da yüzde 43, Kilis’te yüzde 59, Adana’da yüzde 47, Kahramanmaraş’ta yüzde 52, Osmaniye’de yüzde 43, Malatya’da ise yüzde 52.

Bu da milyonlarca insanın yardımlara ulaşamayacağı anlamına geliyor. (Kısa Dalga)

Gündem