CHP’den ‘yargıda rüşvet’ haberine erişim engeline itiraz

CHP’den ‘yargıda rüşvet’ haberine erişim engeline itiraz
CHP Milletvekili Mahmut Tanal, İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin içeriğin çıkarılması ve erişimin engellenmesi kararının basın özgürlüğünü kısıtladığını belirtti.

CHP Şanlıurfa Milletvekili Av. Mahmut Tanal, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın HSK’ya ilettiği, adliyedeki bazı ve hâkim ve savcılarla ilgili “rüşvet, iş takibi, aracılık ve usulsüzlük” iddialarını içeren dilekçesine ilişkin haberlere getirilen erişim engeli kararına itiraz etti.

Birgün yazarı Timur Soykan’ın gündeme getirdiği dilekçeyle ilgili haberlere İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişim engeli getirilmişti.

CHP’li Tanal, İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği’ne sunulmak, İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği’ne iletilmek üzere Ankara Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sunduğu dilekçede, İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin içeriğin çıkarılması ve erişimin engellenmesi kararının kaldırılmasını, kararda yer alan URL’lerin eşirime açılmasını talep etti.

“Tatmin edici bir gerekçe yok”

Tanal, itiraz dilekçesinde “Kamuoyunda büyük infial yaratan itiraza konu haberler bakımından erişimin engellenmesi ve içeriğin çıkarılması kararı takdir edilmiş ise bunun için yeterli ve tatmin edici bir gerekçe açıklanmalıdır. Bilineceği üzere, erişimin engellenmesi kararları kamuya açık kararlar olmakla birlikte bu aleniyetin sebebi, verilen kararların bizzat kamuoyunu ilgilendirmesinden ileri gelmektedir” dedi.

“Öte yandan haberlerin içeriği incelendiğinde, İstanbul Anadolu Adliyesi özelinde; rüşvete tevessül eden, vatandaşa ve memurlara zulmeden yargı mensuplarının olduğu, bu durumun kurula bildirildiği, alınan duyumlar kapsamında para karşılığı tahliye ve erişimin engellenmesi kararı veren hakimlerin olduğu, bu hususta Cumhuriyet Başsavcısı tarafından HSK’ya şikayette bulunulduğu iddiaları yer almaktadır” diyen Tanal, bu iddiaların ihbar niteliği taşıdığını ve araştırılması gerektiğini kaydetti.

Haberin kamuyu ilgilendirdiğini, kimi adli soruşturmalardan hareket ederek devlet ve toplum hayatında ciddi etkileri olduğunu belirten Tanal, haberin “basın özgürlüğü” kapsamında duyurulduğunu aktardı.

Tanal, bu gerekçelerle erişimin engellenmesi ve içeriğin çıkarılması kararının kaldırılması gerektiğini ifade etti.

AYM kararlarını hatırlattı

Anayasa Mahkemesi’nin daha önceki haber içeriklerine ilişkin aldığı, “ifade özgürlüğünün sadece kabul gören veya zararsız yahut kayıtsızlık içeren bilgiler ya da fikirler için değil, aynı zamanda kırıcı, şok edici veya rahatsız edici olanlar için de geçerli olduğunu” belirten kararlarına dilekçesinde yer veren Tanal, “Bilindiği üzere bir hukuk devletinde, adalet tektir ve tüm yurttaşlara eşit şekilde aynı hukukun uygulanmasını gerektirir. Bu kapsamda, basın ve ifade özgürlüğü kapsamında kalan itiraza konu haberlere ilişkin, erişimin engellenmesi ve içeriğin çıkarılması kararı verilmesi hukuka aykırıdır” ifadelerini kullandı.

Tanal, “basın özgürlüğünü kısıtlayan İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliğinin kararına, kamu adına itiraz etme zorunluluğunun hasıl olduğunu” belirtti. (Kısa Dalga)

Gündem