CHP’li Akın: TOKİ’nin duyurduğu 100 bin sosyal konut hâlâ bitirilmedi

CHP’li Akın: TOKİ’nin duyurduğu 100 bin sosyal konut hâlâ bitirilmedi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, 2019 yılında vaat edilen 100 bin sosyal konut projesi kapsamında pek çok ilde TOKİ’nin inşaatlarının hâlâ bitmediğine dikkat çekerek, AKP’nin vatandaşın ev sahibi olma hayalinden oy devşirme peşinde olduğunu dile getirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, İstanbul Tuzla Aydınlı Mahallesi’nde TOKİ’nin 2019 yılında vaat edilen 100 bin sosyal konut kapsamında inşaatına başlanan ve hâlâ bitirilmeyen inşaat alanının önünde TOKİ mağduru vatandaşlarla birlikte basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasına CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve Tuzla İlçe Başkanı Eren Ali Bingöl de katıldı.

CHP’li Akın, tüm hesaplarını 2023 seçimlerini kazanmak üzerine kuran AKP’nin vatandaşın ev sahibi olma hayalinden oy devşirme peşinde olduğunu dile getirdi.

Akın, “20 yıldır konutlar dar gelirli vatandaşlarımız ev sahibi olsun diye değil, birilerinin cebini doldurmak için yapıldı. Şimdi Türkiye’nin kaderinin belirleneceği 14 Mayıs’taki seçim öncesi ne yapıyorlar? Vatandaşlarımıza yine hayal satıyorlar. Önünde durduğumuz Tuzla’daki kaba inşaat Türkiye genelinde henüz tamamlanmayan pek çok ildeki TOKİ’nin sosyal konut projelerinden sadece biri” dedi.

12 Aralık 2019 tarihinde müjde olarak sunulan 100 bin sosyal konut projesiyle ilgili tanıtım toplantısında projelerin 1- 1,5 yıl içerisinde biteceğinin açıklandığını hatırlatan Akın, bu açıklamanın üzerinden 3 yılı geçtiğini kaydetti.

Akın, inşaatın ancak yüzde 35-40 seviyesinde tamamlandığını belirterek, şöyle konuştu:

“Bugün itibarıyla Türkiye genelinde pek çok ilimizde ve ilçemizde yapılacağı açıklanan sosyal konutlar ya kaba inşaat halinde ya da temeli atılıp bırakıldı. TOKİ’den hak sahibi olan vatandaşlarımız mağdur oldular. İktidar kendi yarattığı sorunu seçim öncesi vatandaşın hayalleriyle oynayarak oya dönüştürme peşinde.”

CHP’li Akın, TOKİ’nin bitmeyen diğer projeleri hakkında da bilgi verdi:

“Kocaeli Körfez’de 1500 konutun şantiyesi kurulduktan sonra neredeyse yıllarca hiçbir çalışma yapılmadı. Bursa’da İnegöl, Yenişehir, Mustafakemalpaşa, Kestel ve Osmangazi’daki sosyal konutlar henüz tamamlanmadı. Samsun Atakum’da hak sahipleri taahhütname imzalarken konutların nereye yapılacağı konusunda bile bir bilgi yok.”

"Vatandaş taksitleri ödemekte zorlanıyor"

Akın, TOKİ’nin verilerine göre 20 yılda yoksul, dar ve alt orta gelirli vatandaşlara yönelik inşa ettiği sosyal konut sayısının yaklaşık 648 bin olduğunu belirterek, “Yani TOKİ’nin bu hızla vaat ettiği 1 milyon konutun yapması 30 yıl sürer. Ben buradan soruyorum: Bu gerçek ortadayken seçim öncesi sırf oy almak için algı siyasetiyle milleti kandırmaya utanmıyor musunuz? Bakın AKP kira artışlarına yüzde 25 sınırlaması getirirken; TOKİ’nin sosyal konut projelerindeki taksit ödemelerinin memur maaş zammı oranında artması dar gelirli vatandaşlarımızı sıkıntıya sokuyor. 3 yıl önceki konut fiyatlarıyla şimdiki konut fiyatları bir mi? Vatandaşı TOKİ eliyle pişman ettiniz” dedi. (Kısa Dalga)

Gündem