CHP’li Çakırözer: Fay hattı geçen bölgeye siyanürlü zehir havuzu yapılıyor

CHP’li Çakırözer: Fay hattı geçen bölgeye siyanürlü zehir havuzu yapılıyor
Altın Koza’nın Eskişehir’de kurmak istediği dev atık göletine karşı çıkan CHP Milletvekili Utku Çakırözer, “Bölgeden Eskişehir Diri Fay Hattı geçtiği raporlarda yer almaktadır. Bölgede deprem olması durumunda, yapılmış ve yapılacak olan atık havuzlarında oluşacak tahribat sonucu yeraltı suyu, bölgede bulunan içme ve kullanma suyu yüksek risk altında kalarak büyük bir çevre felaketine sebep olabilir” dedi.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yönetimindeki Koza Altın İşletmeleri, Eskişehir’in Sivrihisar İlçesi Kaymaz Mahallesi’nde yeni bir siyanürlü zehir havuzu için harekete geçti.

Covid-19 pandemisi döneminde 1 milyon 750 bin metreküp kapasiteli atık depolama göletini yapmak için çalışan Koza Altın İşletmeleri, seçimler biter bitmez 5 milyon 519 bin metreküp kapasiteye sahip yeni bir siyanürlü atık barajı yapmak istiyor.

ÇED raporunun son şeklinin verildiğini duyuran Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, kararı 9 Haziran’da askıya çıkardı. Siyanürlü göletin yapılacağı bölgedeki mahalle muhtarları ve halka itirazlar için 19 Haziran’a kadar süre verildi.

Proje kapsamında mevcut maden atık depolama hacmi arttırılarak, atıkların depolanması için 5 milyon 519 bin metreküp kapasiteye sahip yeni bir Maden Atık Depolama Tesisi (MADT-3) yapılması planlanıyor.

Kaymaz Altın ve Gümüş Madeni 3. Kapasite Artışı ile İlave Maden Atık Depolama Tesisi Projesi kapsamında 2 bin 700 ton cevherin işlenmesi ve 5,6 ton altın ile 5,4 ton gümüş madeni üretilmesi gerçekleşecek.

Proje kapsamındaki 2 bin 700 bin ton cevher Çanakkale, Karapınar İlçesinde yer alan Koza Altın İşletmelerine ait altın ve gümüş madeninden taşınacak. Çanakkale'deki madenin ÇED süreci ise henüz tamamlanmadı. Çanakkale 1. İdare Mahkemesi tarafından yürütmenin durdurulması kararı verilmişti.

Çakırözer: Siyanüre karşı direneceğiz

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, yaşam alanlarının hemen dibine üçüncü bir siyanürlü atık havuzu yapılması planına karşı çıkarak, “Artık yeter! Eskişehirliler zehir solumak istemiyor. Temiz havamızı, suyumuzu koruması gereken bu devlet insanlarımızı zehirliyor. Daha önce defalarca kez haykırdık. Belediye Başkanlarımız, sivil toplum örgütlerimiz, Eskişehirliler mücadele verdik, burada ikinci siyanürlü atık havuzunun yapılmaması için. Ama bizi dinlemediler. Şimdi diğerinin tam 3 katı üçüncü bir atık havuzu için ÇED süreci başlatılıyor. Ayrıca proje hayata geçerse 517 kilometre uzaklıktaki Çanakkale’den de 2 milyon 700 bin ton cevher de taşınarak burada işlenecek. Belediyelerimiz buna itiraz etti. Bizler yaşam alanlarının dibine siyanür istemiyoruz. Geçmişte olduğu gibi şimdi de tüm Eskişehir siyanüre karşı direneceğiz” dedi.

“Fay hattı geçiyor, deprem riski var”

Hazırlanan raporlarda bölgenin yüksek deprem risk grubunda bulunduğuna dikkat çeken Çakırözer, “Bölgeden Eskişehir Diri Fay Hattı geçtiği raporlarda yer almaktadır. Bölgede deprem olması durumunda, yapılmış ve yapılacak olan atık havuzlarında oluşacak tahribat sonucu yeraltı suyu, bölgede bulunan içme ve kullanma suyu yüksek risk altında kalarak büyük bir çevre felaketine sebep olabilir” dedi.

“İçme ve sulama suyuna karışma riski var”

Siyanürün içme ve sulama suyuna karışma riski bulunduğunu ifade eden Çakırözer, “Daha önce de defalarca kez söyledik! Bu siyanür içme ve sulama suyuna karışırsa bölgedeki tarım ve insan sağlığı riske atılacak. İşletme çevresinde yaşayan yüzlerce insan yıllardır kanser başta olmak üzere çeşitli hastalıklarla mücadele veriyor. Aynı zamanda bu bölgede dünya mirasına kayıtlı korunması gereken endemik 20 bitki, 13 kuş türü var. Artık Eskişehir’i, çevremizi, doğamızı, insanımızı zehirleme inadından vazgeçilmelidir” diye konuştu. (Kısa Dalga)

Gündem