Yaşlı ve zihinsel engelliler bakımevlerindeki şiddet olayları TBMM gündemine taşındı

Yaşlı ve zihinsel engelliler bakımevlerindeki şiddet olayları TBMM gündemine taşındı
CHP'li Sevda Erdan Kılıç, Gaziemir ilçesinde özel zihinsel engelliler bakımevindeki şiddet görüntülerini Meclis gündemine taşıdı. Kılıç, Bakan Zehra Zümrüt Selçuk'a "Bakanlığın bu tür olayların bir daha yaşanmaması için almayı düşündüğü kalıcı tedbirler var mıdır?" diye sordu.

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Gaziemir ilçesinde özel zihinsel engelliler bakımevindeki şiddet görüntülerini Meclis gündemine taşıdı. Erdan Kılıç, "Bakanlığın görevi olaylar olduktan sonra inceleme başlatmak değil, tedbir almaktır" diyerek Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a "Bakanlığın bu tür olayların bir daha yaşanmaması için almayı düşündüğü kalıcı tedbirler var mıdır?" diye sordu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının, İzmir’in Gaziemir ilçesinde bulunan bir engelli bakım merkezinde meydana gelen şiddet olayıyla ilgili inceleme başlatılmış ve olaya karışanlarla ilgili suç duyurusunda bulunulması açıklamasının ardından İzmir İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, cep telefonu ile kaydedilen görüntüleri incelemeye almıştı. Şüphelilerden 2’si tutuklanırken, 1 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. 

CHP'li Erdan Kılıç, konuyla ilgili Bakan Selçuk'un yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi sundu. Erdan Kılıç, "Görüntülerde, bakımevinde kalan engelli bir hastanın, üç personel tarafından tecrit edildiğini şiddete uğradığını" belirterek, "Bakanlığın denetimleri yeterli değil" dedi. Erdan Kılıç, Bakanlığın ilgili olaya ilişkin "Özel engelli bakım merkezindeki şiddet görüntülerine ilişkin inceleme başlatıldığı ve olaya karışanlarla ilgili suç duyurusunda bulunulduğu" açıklamasına, "Bakanlığın görevi olaylar olduktan sonra inceleme başlatmak değil, tedbir almaktır" dedi.

Bakanlığın yaşlı ve engelli bakımevlerine yönelik habersiz denetimler yapmasını ve bu merkezlerde çalışan personele eğitim verilmesi gerektiğini belirten Erdan Kılıç, personele belirli aralıklarla psikolojik testler uygulanmasını, eksik personel çalıştıran merkezlerin tespit edilmesini istedi. Erdan Kılıç, "Vicdanları sızlatan olayların önlemesi gerekmektedir ve sorumluların cezalandırılması için olayın sonuna kadar takipçisi olunmalıdır” diyerek Bakan Selçuk'a şu soruları yöneltti:

-Özel Zihinsel Engelliler Bakımevi’ndeki olayla ilgili ilk incelemenin sonucu ne olmuştur?

-Olaya karışanlarla ilgili adli süreç nasıl işlemiştir?

-Bakanlık, kamu ve özel yaşlı ve engelli bakımevleri ile huzurevlerini denetlemekte midir? Eğer denetleniyorsa bu ne sıklıkta yapılmaktadır?

-Bakanlığın bu tür olayların bir daha yaşanmaması için almayı düşündüğü kalıcı tedbirler var mıdır? Varsa nelerdir?

(ANKA)

Gündem