CHP'li Erdoğan Toprak, Erdoğan'a 'dış güçler'i sordu: Ne karşılığı destek verdiler?

CHP'li Erdoğan Toprak, Erdoğan'a 'dış güçler'i sordu: Ne karşılığı destek verdiler?
CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, iktidarın seçim döneminde Körfez ülkelerinden destek aldığını belirterek, bu desteğin ne karşılığında verildiğini sordu.

Cumhur İttifakı 14 Mayıs'ta Meclis çoğunluğunu elde ederken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da 28 Mayıs'taki ikinci turda seçilmişti. Erdoğan dün yemin ederek görevine başlamıştı.

CHP'li Erdoğan Toprak, haftalık değerlendirme raporunda, 'dış güçlerin müdahale iddiasını sürekli dile getiren' iktidarın seçim sürecinde ‘dış güçler'den destek aldığının açığa çıktığını savundu.

Toprak, Erdoğan'ın seçim sonrası Körfez ülkelerinin liderlerine ‘depo döviz hesapları’ için teşekkür ziyaretine çıkacağını öne sürerek "Körfez emirlikleri ve diğer bölge ülkelerinin milyarlarca dolarlık bu desteği neyin karşılığında verildi?” diye sordu.

'Rusya beklentilerini masaya getirecek'

Toprak'ın değerlendirmelerinde öne çıkanlar şöyle:

- 28 Mayıs’taki seçimin hemen ardından Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceği duyuruldu. Putin’in, hemen akabinde ikili görüşmeyi gündeme alması, seçim sürecinde iktidara sağlanan moral, siyasal ve parasal desteklerin karşılığında Rusya’nın talep ve beklentilerinin masaya getirileceğini gösteriyor.

'Hangi sözler verildi...'

- Daha önce Trump yönetimi döneminde Türkiye’ye ABD yaptırımlarının başlatılmasına ve F-35 savaş uçağı projesinden dışlanmasına rağmen yıllardır kullanılmaksızın ambalajında depolarda bekletilen 3 milyar dolarlık S-400’ler bu açıdan somut bir örnek olarak ortada duruyor. Seçim desteği karşılığında kapalı kapılar ardında Rusya’ya hangi sözlerin verildiği, Putin-Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmesiyle önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

'Destek ne karşılığı?'

- Dış güçler söylemini, dış güçlerin müdahale iddiasını sürekli dile getiren iktidarın seçim sürecinde ‘dış güçlerden destek aldığı’ açığa çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim sonrası Körfez ülkelerinin liderlerine ‘depo döviz hesapları’ için teşekkür ziyaretine çıkacağını ifade etti. Körfez emirlikleri ve diğer bölge ülkelerinin milyarlarca dolarlık bu desteği neyin karşılığında verildi?

- Her fırsatta ‘dış güçler’ söylemine sarılan iktidarın, seçimde kendisine dolar akıtan dış güçlere, ‘şükran turuna’ hazırlanması, Türkiye’nin saygınlığı adına incitici. Muhtemelen Erdoğan şükran turunda bu ülkelerin liderlerinden depo döviz hesabı desteklerini yerel seçimlere kadar sürdürmelerini, milyar dolarlarını MB’de tutmaya devam etmelerini isteyecek.

- Gelinen aşamada ekonomik zafiyetle ortaya çıkan bu parasal bağımlılık ilişkisi, önümüzdeki süreçte ülkenin dış politikasında, bağımsızlık anlamında negatif yansımalarını gösterecektir. (ANKA)

Gündem