CHP'li Erkek ‘Adaletsizlik Envanteri’ni açıkladı: Toplumun yüzde 70'i adalete güvenini kaybetmiş

CHP'li Erkek ‘Adaletsizlik Envanteri’ni açıkladı: Toplumun yüzde 70'i adalete güvenini kaybetmiş
CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Memlekette insanların, toplumun yüzde 70’i, mahkemeye düştüğünde, herhangi bir davanın tarafı olduğunda adaletin tecelli edeceğine maalesef inanmıyor. Yüzde 70, adalete güvenini kaybetmiş. Bu ne demektir? İşte bir rejim, halkın artık adalete inanmadığı bir noktaya gelmişse o rejim mahkum olmuştur. Ülkemizin yaşadığı da budur” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, CHP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısıyla bu yılın ‘Adaletsizlik Envanteri’ni açıkladı.

Erkek, basın özgürlüğünden kadın cinayetlerine, yoksulluktan sağlığa kadar birçok alanda adaletsizliğin arttığını belirterek, “14 Mayıs akşamı yalnızca iktidar değişmeyecek. Biz, zihniyeti de değiştireceğiz. Büyük bir zihniyet reformuna ihtiyacımız var. Demokratik hukuk devletini hep birlikte tesis edeceğiz. Adaleti biz getireceğiz. Halil İbrahim soframızı büyüteceğiz ve her şeyi adaletle bölüşeceğiz” dedi.

"Devletin tüm kurumlarını çürüttüler. Devletin temeli olan adalet çürüdü" diyen Erkek, AKP iktidarını "gerçek beka sorunu" olarak niteledi. Erkek, "Demokratik hukuk devletini askıya alırsanız ülkeyi, memleketi gerçek bir beka sorunuyla baş başa bırakırsınız" dedi.

"Eğitimde fırsat adaletini yok ettiler"

Erkek, şöyle konuştu:

"Ülkenin her yerinden adaletsizlik saçılıyor, her yerinden maalesef. Eğitime bakın. Eğitimde fırsat adaletini tamamen yok ettiler. Kitaplara, önemli kaynaklara, internete ulaşamıyor birçok öğrenci. Birçok çocuk okula giderken annesi babası, beslenme çantasına temel gıda maddelerini koyamıyor. Biz, maalesef bu adaletsizlik pandemisinde, okullarda açlıktan bayılan çocuklar gördük. Acaba sarayda yaşayanlar hiç utandı mı? Hiç düşündü mü? Hiç vicdanlarında muhakeme yaptı mı? Eğitimde fırsat adaletini tamamen yok ettiler."

Sağlıkta da adaletin yok edildiğini söyleyen Erkek, "‘Sağlıkta kuyrukları bitirdik’ dediler ama kuyruğa giremiyor, doktor bulamıyor insanlar. İlaç kuyruğuna dahi giremiyor insanlar. Çünkü ilaç bulamıyorlar. Getirdikleri nokta bu" dedi.

"85 milyon her geçen gün yoksullaşıyoruz"

"Gelir dağılımında adalet, zaten felaket durumda" diyen Erkek, 85 milyonun, her geçen gün yoksullaştığını söyledi. Erkek, "Toplumun çok önemli bir kesimi derin bir yoksullukla karşı karşıya. Bu hayat pahalılığının, enflasyonun altında eziliyor" diye konuştu.

"Yüzde 70 adalete güvenini kaybetmiş"

CHP'li Erkek, yargıya dair ise şu değerlendirmeyi yaptı:

"Mahkemelerde de adalet kayboldu. Yüzde 70, adalete güvenini kaybetmiş. Bu ne demektir? İşte bir rejim, halkın artık adalete inanmadığı bir noktaya gelmişse o rejim mahkum olmuştur. Ülkemizin yaşadığı da budur. Çünkü halk, adalete inanmıyor. Bu ucube sistem mahkum oldu, iflas etti."

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen cezayı hatırlatan Erkek, "Onu siyasi yasaklı duruma getirmeye çalışıyorlar. Aynı İstanbul İl Başkanı’mız Canan Kaftancıoğlu gibi. Korkuya bakın. Hani demişti ya Erdoğan, ‘İstanbul’u kaybedersek Türkiye’yi de kaybederiz’ diye. Evet, Erdoğan kaybedecek ama Türkiye kazanacak" dedi.

2022'de 579 kadın öldürüldü

Basın özgürlüğünün de yok edildiğini söyleyen Muharrem Erkek, adaletsizlik envanteri içerisinde, 2022 yılında faili belli olarak katledilen 204 ve şüpheli şekilde yaşamını yitiren 245 kadın olmak üzere 579 kadın cinayetinin de olduğunu kaydetti.

Erkek, "14 Mayıs akşamı yalnızca iktidar değişmeyecek. Biz, zihniyeti de değiştireceğiz. Büyük bir zihniyet reformuna ihtiyacımız var. Demokratik hukuk devletini hep birlikte tesis edeceğiz. Adaleti biz getireceğiz. Halil İbrahim soframızı büyüteceğiz ve her şeyi adaletle bölüşeceğiz" diye konuştu. (ANKA)

Gündem