CHP’li Genç’ten Erdoğan’ın Almanya ziyaretine ilişkin önemli iddia: Geri kabul anlaşması güncellenecek

CHP’li Genç’ten Erdoğan’ın Almanya ziyaretine ilişkin önemli iddia: Geri kabul anlaşması güncellenecek
CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Milli Savunma Bakanlığı bütçesinde yaptığı konuşmada iktidarın Avrupa Birliği’yle 2013 yılında imzaladığı göçmen geri kabul anlaşmasının güncelleneceğini iddia etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gerçekleştireceği Almanya ziyareti ve son dönemde Yunanistan’la yaşanan vize kolaylığı iddialarını gündeme getiren Genç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan Başbakanı Kriakos Miçotakis’le Aralık ayı başında yapacağı ve kapıda bir yıllık vize serbestisinin masada olacağı görüşmenin geri kabul anlaşmasına gelecek tepkileri azaltmak amacıyla yapıldığını söyledi.

Genç, “Söz konusu adımların, göçmen geri kabul anlaşmasının güncellenmesine tepkilerin önüne geçmek için atıldığı düşüncesi hakim” derken, “Normalleşme adımları bu tip hesaplar için kullanılmamalı” ifadelerini kullandı.

Erdoğan Almanya’ya geri kabul anlaşması için mi gidiyor?

Milli Savunma Bakanlığı bütçe görüşmelerinde Erdoğan’ın gerçekleştireceği Almanya ziyaretine de değinen Genç, Bakan Yaşar Güler’e geri kabul anlaşmasının güvenlik politikalarına etkilerini sordu.
Genç şöyle konuştu:

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya ziyaretinin ticaret anlaşmaları haricinde 2013 yılında Avrupa Birliği’yle imzalanan göçmen geri kabul anlaşmasının güncellenmesine yönelik olduğuna dair ciddi iddialar var. Adalardaki Yunanistan askeri varlık tartışmasının iktidar tarafından hafifletilmesi ve vize anlaşmasının gündeme getirilmesi, göçmen geri kabul anlaşmasına dair iddiaları güçlendiriyor. Ülkemizde göçmen meselesi artık bir iç güvenlik meselesi halini almışken, kapsamının genişletileceği söylenen bir geri kabul anlaşması ülkemizin milli savunma politikalarıyla uyuşmakta mıdır?” (Kısa Dalga)

Gündem