CHP'li Gök: 100 bin kilometrekarelik afet bölgesinin zemin etütleri 2 ayda nasıl tamamlanacak?

CHP'li Gök: 100 bin kilometrekarelik afet bölgesinin zemin etütleri 2 ayda nasıl tamamlanacak?
CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, deprem bölgesinde yeni yapılar için inşaat çalışmalarına başlanmasıyla ilgili Bakan Kurum’a “100 bin kilometrekareyi aşkın devasa afet bölgesinin bütün zemin etütleri hangi yöntemle 2 ay içerisinde tamamlanacaktır” diye sordu.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, deprem bölgesinde artçı sarsıntılar ve tetiklenen depremler devam ederken yeni konutların yapımına başlanmasını verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Gök, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deprem bölgesinde yeni konut yapımına başlandığını açıkladığını hatırlattı.

"Konut yapımı çalışmalarına halen artçı sarsıntılar ve tetiklenen depremler devam ederken başlanmasının yeni inşa edilecek yapıları olumsuz etkileyeceği ve söz konusu inşaatlara bir yıldan önce başlanmaması gerektiği bilim insanlarınca açıklanmaktadır" diyen Gök, depremler sonrasında bölgenin yer yapısının değiştiğini, bütün zemin etütlerinin yeniden yapılması gerektiğini kaydetti.

Gök, "100 bin kilometrekareyi aşkın, devasa afet alanının zemin etütlerinin birkaç ay içerisinde tamamlanması mümkün gözükmemektedir" dedi.

"Yeni mezarlar hazırlamaktan farksız"

"Her gün onlarca sarsıntı yaşanan bir coğrafyada temel atmak veya beton dökmek yurttaşlarımıza yeni mezarlar hazırlamaktan farksızdır. Yapılaşma politikaları bilim ışığında ve tabiatın ortaya koyduğu zorunluluklara uygun yöntemlerle devam ettirilmediği takdirde ülkemizin afet kaderi değişmeyecektir” diyen CHP'li Gök, Bakan Kurum'a şu soruları yöneltti:

-Bilim insanlarının artçı sarsıntılar ve tetiklenen depremlere ilişkin açıklamaları ortadayken ve bu sürecin en az bir yıl sürmesi beklenirken bölgede inşaat çalışmalarının başlatılmasında sakınca görülmemesinin bilimsel dayanaklarını açıklar mısınız?

-Deprem bölgesinde inşaata başlanan alanlar için hazırlanmış olan zemin etütlerini ve ilgili raporları açıklar mısınız?

-100 bin kilometrekareyi aşkın devasa afet bölgesinin bütün zemin etütleri hangi yöntemle 2 ay içerisinde tamamlanacaktır?

-Yapılaşmaya açılacak alanların zemin durumlarının önceden tahlil edilmesinin önemi ortadayken 21 yıllık AKP iktidarında bu konuya ilişkin herhangi bir önlem alınmamasının ve defalarca imar barışı yoluna gidilmesinin sebeplerini açıklar mısınız? (ANKA)

Gündem