CHP'li Karabıyık: Yaklaşık 767 bin çocuk maddi yoksunluk çekiyor ve beslenemiyor

CHP'li Karabıyık: Yaklaşık 767 bin çocuk maddi yoksunluk çekiyor ve beslenemiyor
MEB bütçesini eleştiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, "Daha kamusal ve parasız eğitim olması gerekirken, 22 milyon 738 bin 300 çocuğun yüzde 33.7’sinin yani 766 bin 800 çocuğun maddi yoksunluk çektiği ve beslenemediği gibi bir rakamımız var" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, bugün partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında eğitimde yaşanan sorunlara dikkat çekerken, iktidarın 2024 yılı için milli eğitime ayırdığı bütçeyi de eleştirdi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını kınayarak sözlerine başlayan Karabıyık, şunları dile getirdi:

“20 yılın sonucunda eğitim, toplumun refahını ve mutluluğunu arttıran anayasal hak ve hizmet olmaktan uzaklaşmış durumda. İnsanlarımız için hem ekonomik hem de duygusal bakımdan bir yük getirmiş mutsuzluk, geleceğe güvensizlik olarak karşımıza çıkmış durumda."

"Bir milyon öğretmen atama bekliyor"

ANKA'nın haberine göre, atama bekleyen yaklaşık bir milyon öğretmenin sorununa hiçbir bir çözüm getirilmediğini söyleyen Karabıyık, okul ve derslik sayıları yetersiz kalırken, imam hatip okullarına pozitif ayrımcılık uygulandığını kaydetti.

Karabıyık, "Eğitim sistemimiz her geçen gün fırsat eşitliğini sağlamaktansa fırsat eşitsizliğini derinleştirerek gidiyor. Vatandaşların alım güçlerinin düştüğü şu koşullar altında fırsat eşitsizliği eğitimde bir takım sorunları da beraberinde getiriyor. OECD ülkeleri arasında bir kıyaslama yaptığınızda velinin cebinden en çok para çıkan ülke bizim ülkemiz" diye konuştu.

"Çocuklar neden okul dışında?"

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in ‘eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranlarını yüzde 99’un üzerine çıkardık’ açıklamasına rağmen Milli Eğitim Bakanlığı’nın istatistiklerine göre bu oranın yüzde 84,9 olduğunu aktaran Karabıyık, "Yüzde 100 değilse çocuklarımızın okul dışında kaldıkları, devlet güvencesinde olan eğitim haklarını kullanamadıklarını buradan çıkartabiliriz. Bu çocuklar nerede? Neden çocuklar okul dışında, bu konuyu Milli Eğitim Bakanlığı’nın takip etmesi gerekiyor" dedi.

"766 bin 800 çocuk beslenemiyor"

Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin yetersiz olduğunu belirterek, bütçenin ayrılacağı kalemlerin de siyasi tercihler olduğunu ifade eden Karabıyık, şöyle konuştu:

"Beslenme sorununu bu bütçe çözemez, çocukların en azından bir öğün sağlıklı beslenebilmesi için okullara yemek, sağlıklı su koyma hedefi yok bunun içinde. Deprem bölgesindeki okulların güvenilir hale getirilmesine bu yatırım bütçesi yetmez. Hala okullarda velilerden para toplanıyor, çok önemli ihtiyaçlar var, temizlik görevlisi ihtiyacı var ama velilerden para toplanmadan bu ihtiyaçlar karşılanamıyor. Böyle bir ortamda önemli sorunları varken MEB’in öncelediği konular çok farklı. Daha kamusal ve parasız eğitim olması gerekirken, 22 milyon 738 bin 300 çocuğun yüzde 33.7’sinin yani 766 bin 800 çocuğun maddi yoksunluk çektiği ve beslenemediği gibi bir rakamımız var. Okul öncesi eğitimdeki çocukların önce sütünü kestiler, sonra beslenme desteğini yani bir öğün yemeği kestiler çok gördüler, şimdi de okul öncesi eğitim ücretsiz olacak şeklinde seçim vaatlerini bir kenara atıp katkı payı adı altında ücret getirdiler." (Kısa Dalga)

Gündem