CHP'li Karasu: Sivas'ta hava ambulans hizmetinde eksiklik yaşanıyor

CHP'li Karasu: Sivas'ta hava ambulans hizmetinde eksiklik yaşanıyor
CHP Sivas Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Karasu, verdiği soru önergesiyle sağlık alandaki yetersizlikleri ve sorunları TBMM gündemine taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sivas Milletvekili ve Parti Meclisi (PM) Üyesi Ulaş Karasu, Sivas’ta uzun yıllardan bu yana yaşanan sağlık hizmetlerindeki yetersizliklerin kronik bir hal aldığını belirterek sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Karasu doktor açığı, hastanelerdeki malzeme yetersizliği ve ambulans helikopterin tahsisindeki sorunların sistemi sorun yumağı haline getirdiğini, çileyi vatandaşın çektiğini vurguladı.

Personel ve sağlık malzeme yetersizliği

Sivas’ın Türkiye’nin ikinci büyük yüzölçümüne sahip, büyük ve dağınık yerleşime sahip olduğunu hatırlatan Karasu uzman doktor, personel ve sağlık malzeme yetersizliğinin yanı sıra uzak mesafeleri kısaltacak, organ nakli ve daha hızlı müdahale ile can kayıpları ve sakatlıkların önlenmesinde büyük önem taşıyan hava ambulans hizmetlerinin eksikliğinin yaşandığına dikkat çekti.

'Lokasyonlarda güncelleme yapılacak'

Daha önce sorunları defalarca TBMM’de gündeme getirdiğini, bakanlığa sorular sorduğunu ancak bunların yanıtsız kaldığını hatırlatan Karasu, ancak “hava ambulansı” konusundaki bir sorusuna yanıt verildiğini belirtti.

Karasu, o yanıtta Bakan’ın “hava ambulans hizmet bölgelerinin ulaşabilirlik, verimlilik gibi faktörler göz önüne alınarak yeniden belirlendiğinin” ifade edildiğini ve “Sivas ili hasta hava ambulans talepleri diğer helikopter bölgelerinde konuşlu bulunan helikopter ambulanslar ve Sağlık Bakanlığı uçak ambulansları ile değerlendirilmektedir. 12.09.2022 tarihinde ihale tamamlanmış olup, helikopter konuşlanma bölge sayılarında artış olduğunda, ülke genelini kapsayacak şekilde lokasyonlarda güncelleme yapılacaktır” yanıtı verildiğini hatırlattı.

'Sorun ve sıkıntılar her geçen gün katlanarak armaya devam etmiştir'

Karasu, son önergesinde ise şunları kaydetti:

“Hal böyle olmasına karşın, geçen süre içinde ilimizde sağlık hizmetlerinde yaşanan sorun ve sıkıntılar her geçen gün katlanarak armaya devam etmiştir. Son olarak, gazeteci Ömer Çakal’ın annesi Naile Çakal, aort anevrizması sızıntısı rahatsızlığı nedeniyle kaldırıldığı hastanede ameliyata girdiği, ancak hastanın ameliyathanedeki stent yokluğu sebebiyle acilen Ankara'ya sevkedilmesi gerekirken ambulans helikopterin bulunmaması sebebiyle sevkin gerçekleştirilemediği ve tüm çabalara rağmen hastanın kurtarılamadığı belirtilmektedir”

Sağlık Bakanı Koca'ya soruldu

Çakal ailesine sabır ve başsağlığı dileyen Karasu, Sivas’ta yaşanan sorunlar ile acil bir hastanın başka bir ile sevkinin önemi açısından yaşanan bu olayın son derece önemli olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını vurguladı.

Karasu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu soruları yöneltti:

  • Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle Sivas il ve ilçeleri ayrı gösterilmek üzere hali hazırda kaç hekim kadrosu ve sağlık personeli kadrosu boşta bulunmaktadır? Hekim açığını kapatmak için kısa ve uzun vadeli ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?
  • 2024 yılı içerisinde uzman doktor alımı için kadro talebinde bulunulmuş mudur? Bulunuldu ise ne kadarlık kadro talep edilmiştir? Alınması planlanan kadrolar, Sivas’ta hekim açığını kapatacak mıdır?
  • Sivas’taki devlet ve üniversite hastanelerine günde ortalama kaç başvuru yapmaktadır? Bunun kaçına randevu verilebilmektedir? Hastanelerin acil servislerine başvuru oranı önceki yıla göre nasıl gerçekleşmiştir?
  • Her bir yıl ayrı ayrı gösterilmek üzere son üç yılda Sivas’a sağlık hizmetleri için ayrılan ödenek ve harcama miktarı TL cinsinden ne kadardır?
  • Sivas’ın zorlu bir coğrafyanın üzerinde kurulu olduğu ve özellikle kırsalda kış aylarının çetin geçtiği de dikkate alındığında, yaklaşık 32 milyon TL yatırım yapılan helikopter ambulansın yeniden Sivas’a tahsisi için “verimlilik” gibi bir gerekçe hastaların can güvenliğinden daha mı önem taşımaktadır?
  • Sivas’ta özellikle merkeze uzak ve kırsaldaki hastaların daha donanımlı hastanelere daha hızlı nakli konusunda bakanlığınızın yaptığı/yapacağı çalışmalar nelerdir?
  • 7/61618 Esas sayılı önergeme verdiğiniz yanıtta belirttiğiniz “helikopter konuşlanma bölge sayılarında artış olduğunda, ülke genelini kapsayacak şekilde lokasyonlarda güncelleme yapılacaktır” ifadeniz doğrultusunda, geçen süre içinde lokasyonlarda güncelleme yapılmış mıdır? Yapıldı ise Sivas’ın bu lokasyonlar arasında yer almamasının gerekçesi nedir? Bakanlığınız tarafından helikopterin Sivas’a tahsis edildiği 04.05.2018 tarihindeki ihale ve tahsis şartlarından günümüze kadar geçen sürede Sivas il şartlarında neler değişmiştir? (Kısa Dalga)

Gündem