CHP'li Kaya: "LGS sonuçları öğretmen açığını gösteriyor"

CHP'li Kaya: "LGS sonuçları öğretmen açığını gösteriyor"
CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, LGS sonuçlarının doğru sayıları bazında 2020’deki aynı sınavdan daha düşük olduğunu, sınava giriş oranının yüzde 87’den yüzde 83’e düştüğünü bunların da öğrencilerin başarısındaki düşüşü gösterdiğini söyledi. Kaya, "Öğretmen açığının olduğu, eğitim öğretimde fırsat eşitsizliğinin derin uçurumlar yarattığı LGS sınav sonuçlarında çok açık görülmüştür" dedi.

Sınav sonuçlarını yorumlayan CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, “Pandemi koşullarının etkisi var. Ama en büyük etki eşitsizlik var. Yani hazırlık sürecinde eşitsizlik var. Eğitim Öğretim sürecinde eşitsizlik var. Varsıl öğrencilerle yoksul öğrenciler arasında bir uçurum oluşmuş. Bir de çok açık ve net, büyük bir bölgede öğretmen açığı var” diye konuştu.

İddia ettiği başarı düşüşünün öğretmen açığı ile ilgili olduğunu savunan Kaya, şunları söyledi:

“Hani Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hatay’da ‘Öğretmen açığı var 40 bin atama bekliyoruz...’ dendiğinde ‘Bizim açığımız yok. Yeterli atama yaptık’ demişti ya, İşte LGS sınav sonrası 2020 ile 2021 karşılaştırması sonucu öğretmen açığı olduğunu ortaya koyuyor. 83 bin ücretli öğretmen derse giriyor. 35 bini eğitim fakültesi mezunu ama kalanı eğitim fakültesi mezunu da değil. Hayvancılık bölümü mezunu da ücretli derse giriyor, Ziraat Mühendisi olan da ücretli derse giriyor. Tarih bölümü mezunu olan da sınıf öğretmenliğinde ücretli derse giriyor. Dolayısıyla öğretmen açığının olduğu, eğitim öğretimde fırsat eşitsizliğinin derin uçurumlar yarattığı LGS sınav sonuçlarında çok açık görülmüştür."

“18 MİLYON ÖĞRENCİNİN ÖĞRETMEN AÇIĞI AŞİKAR”

Hem MEB verilerine hem de Sayıştay raporlarına yansıyan öğretmen açığına dikkat çeken Kaya, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlarla, 2021 yılı başında 107 bin 909 öğretmene ihtiyacımız var diyor. 19 bin 940 öğretmen atayacaksınız, bu ihtiyaç 87 bine düşüyor diyor. 83 bin de ücretli öğretmen var etti mi 170 bin açık Sayın Recep Tayyip Erdoğan. Yılda ortalama 15 bin öğretmen emekli oluyor. Temmuz’un 15’inde göreceksiniz bu rakam bunun da üzerine çıkacak çünkü 3600 ek göstergeye yanıt verilmediği için bunu bekleyen öğretmenler emekli olacak. Sizin 2021’de öğretmen açığını kapatmak için 19 bin 940 atamanız boşa gidecek. Sayıştay’ın 138 bin 233 öğretmen açığı var dediği raporunu bir kenara bırakın. Bakanlığın rakamlarını ortaya koyacak olursak bu açık görülüyor. Saray’da öğretmen açığı olmayabilir ama 18 milyon öğrencinin öğretmen açığı olduğu aşikardır.

Kaya, açıklamasına şöyle devam etti:

"Son 10 yılda öğretmen ataması şöyle: 2011’de 39 bin 945; 2021’de 19 bin 940 öğretmen atandı. Toplam atama sayısı 422 bin.  145 bin öğretmen istifa etmiş, emekli olmuş, ölüm nedeniyle boşalmış. Sayın Erdoğan atanan 422 bin rakamını söylüyor ama son 10 yılda ayrılan 145 bin rakamını söylemiyor. Bu durum bizi eğitim öğretimde fırsat eşitsizliği ile karşı karşıya bırakıyor. Öğretmeni olmayan öğrencinin sınavlarda başarılı olma şansı yok.”

“EK 40 BİN ATAMA YAPILMALI”

Sendikaların ve ataması yapılmayan öğretmenlerin ‘ek 40 bin atama’ talebine dikkat çeken Kaya şunları söyledi:

“Eğer gerçekten çocuklarımızı düşünüyorsak 2021-2022 eğitim-öğretim yılında öğretmen açığının kapatılabilmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı ek bir bütçeyi Meclis’e göndermek zorundadır. MEB’e 15 milyar ek bütçe verilmelidir. Bununla da önümüzdeki dönemin hazırlıkları yapılmalı. Pandeminin arkasına sığınarak bu aksaklıkların üzerini örtemeyiz. Bugünden uyarıyoruz, öğretmen açığını gidermek için atanmayan 700 bin öğretmenin talebi olan ek 40 bin atamayı derhal yapmalısınız. Yapmazsanız 2021-2022 eğitim-öğretim yılında en az 200 bin öğretmen açığıyla okullar açılacak. Bu da çocuklarımızın mağdur olmasına neden olacak.” (ANKA)



Gündem