CHP'li muhtarlara ambargo: Sisteme giriş yapamıyorlar

CHP'li muhtarlara ambargo: Sisteme giriş yapamıyorlar
İçişleri Bakanlığı, Ümraniye'de başka mahallelerle birleştirilen CHP'li Yenişehir ve Saray mahallesi muhtarlarına, sistemini kapattı. Yetkileri 31 Mart 2024' kadar devam eden muhtarlar sistem kapatıldığı için evrak veremiyor.

AKP’li Ümraniye Belediyesi Eylül ayında, Yenişehir Mahallesi’ni Finanskent Mahallesi ile Saray Mahallesi’nin bir bölümünü İnkılap, bir bölümünü ise Yamanevler Mahallesi ile birleştirdi.

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, birleştirme işlemi CHP’li meclis üyelerinin itirazlarına rağmen AKP’li ve MHP’li meclis üyelerinin oyları ile kabul edildi.

Ancak 31 Mart 2024 tarihindeki yerel seçimler beklenmeden İçişleri Bakanlığı iki mahalle muhtarına da muhtarlık sistemini kapattı.

İki mahallede de CHP'ye rekor oy çıktı

Yenişehir Mahallesi Muhtarı Erdal Yiğit ile Saray Mahallesi Muhtarı Aytaç Karasu Aksoy’un CHP’nin resmi üyesi olduğu, ayrıca iki mahalleden de CHP’ye rekor oy çıkması nedeniyle AKP’nin birleştirme kararı aldığı ifade edildi.

Muhtarlık binası yeni yapılmasına rağmen karar alındı

İptal edilen Yenişehir Mahallesi Muhtarı Erdal Yiğit ise yaptığı açıklamada, “2018’de mahallem, ‘nüfus fazla’ diye başka mahalleden bölünerek oluşturuldu. Muhtarlık binamız daha yeni yapıldı, 1,5 milyon TL para harcandı. Halkın oyuyla seçilmeme rağmen 31 Mart yerel seçimlerini dahi beklemediler ve sistemi bize kapattılar. Bizim yetkimiz 31 Mart 2024 tarihine kadar devam ediyor. Yenişehir Mahalle Muhtarı olarak vatandaşıma evrak veremiyorum. Yetkilerimi elimden aldılar. Kaymakam ile görüştüm o ‘sistemin kapatılmaması gerekiyordu’ diyor. Dilekçe verdik ancak hâlâ bir sonuç yok.” dedi.

"Seçilmiş bir muhtarın yetkilerini elinden nasıl alıyorsunuz?"

Muhtar Yiğit, "Şu sorulara yanıt bekliyorum: Mahallemin Finanskent Mahallesi’ne bağlanma amacı nedir? Şimdi bu bir gereklilik ise 5 yıl önce neden bölünerek mahallem oluşturuldu? Seçilmiş bir muhtarın yetkilerini elinden nasıl alıyorsunuz?" (Kısa Dalga)

Gündem