CHP'li Özer'den Murat Kurum'a: Bakanlık görevlerini adaylıkta vaat yaptı

CHP'li Özer'den Murat Kurum'a: Bakanlık görevlerini adaylıkta vaat yaptı
CHP İstanbul Milletvekili Turan Taşkın Özer, AKP'nin İBB Başkan adayı Murat Kurum hakkında "Bakanlığı döneminde yapmadığı işleri adaylığında vaat olarak açıklarken, sorumluluklarının da üstünü kapatmaya çalışıyor" diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Turan Taşkın Özer, AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, seçim vaatlerini anlattığı "İstanbul vizyonu tanıtım toplantısı"na değindi. Özer, "Sayın Kurum, bakanlığı döneminde bu yapılarla ilgili gerekli çalışmaları yapabilirdi. Bunun için aday olmayı beklemek, milyonlarca İstanbullunun canı üzerinden kumar oynamaktır. Bakanlığı döneminde yapmadığı işleri adaylığında vaat olarak açıklarken, sorumluluklarının da üstünü kapatmaya çalışıyor" dedi.

Meclis gündemine taşıdı

1.5 milyon konut ve iş yerinin deprem riski taşıdığını söyleyen AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum’un bakan olduğu dönem çıkartılan “imar affı” düzenlemesini hatırlatan Özer, “Bu yerlerin kaçı 2018 yılındaki imar affından yararlandı?” diye sordu.

CHP'li Özer, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yazılı olarak yanıtlamasını istediği bir soru önergesi vererek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

'Belediye üzerinden İstanbul’u rant kapısı haline getirecekler'

CHP’li Özer,“İstanbul’da deprem riski taşıyan konut sorunu yeni değil” diyerek şu açıklamayı yaptı:

“Sayın Kurum, bakanlığı döneminde bu yapılarla ilgili gerekli çalışmaları yapabilirdi. Bunun için aday olmayı beklemek, milyonlarca İstanbullunun canı üzerinden kumar oynamaktır. Bakanlığı döneminde yapmadığı işleri adaylığında vaat olarak açıklarken, sorumluluklarının da üstünü kapatmaya çalışıyor. Ancak biliyoruz ki, bakanlığın kentsel dönüşümden anladığı kendilerine rant sağlayacak alanları rezerv alan ilan edip imara açmak, vatandaşların arazilerine el koyarak AVM yapmak. Riskli alana özel olarak yaptıkları kira yardımları bile İstanbul gerçekliğinden çok uzak. Şimdi belediye üzerinden de İstanbul’u rant kapısı haline getirecekler. Açıkladığı vaatler bunun ilk adımları.”

'Tartışma konusu'

Konuya dair soru önergesi veren Özer, Murat Kurum’un 2018-2023 yılları arasında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak görev yaptığını, göreve geldiği yıl çıkartılan “imar affı” düzenlemesiyle birinci derece deprem riski olan İstanbul’da, pek çok ev ve işyerinin af kapsamına girdiğini belirtti. “Bu yerlerin deprem yönetmeliği hükümlerine uygun olup olmadığı büyük bir tartışma konusudur” diyerek şu soruları yöneltti:

  • Yukarıda beyan edilen 1,5 milyon ev ve işyerinin kaçı 2018 yılındaki imar affından yararlanmıştır?
  • İstanbul’da imar affından yararlanan ve şu an deprem riski olan yerlerden imar affı kapsamında ne kadar gelir sağlanmıştır?
  • 5 milyonluk konutun kaçı “riskli alan” olarak tespit edilmiştir? Tespit edilmediyse neden tespit edilmemiştir? (Kısa Dalga)

Gündem