CHP'li Öztrak'tan Erdoğan'a: Borç veren dostlarınızdan hangi emirleri alıyorsunuz?

CHP'li Öztrak'tan Erdoğan'a: Borç veren dostlarınızdan hangi emirleri alıyorsunuz?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Dost ülkelerden destek gördük" açıklamasına ilişkin konuşan CHP Sözcüsü Öztrak, "Borç veren dostlarınızdan hangi emirleri alıyorsunuz?" diye sordu.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Öztrak'ın gündeminde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta Balkan ziyareti dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlarken döviz rezervlerinin artışı konusunda "Dost ülkelerden destek gördük" açıklaması vardı. Öztrak, Erdoğan'ın sözlerine ilişkin "Borç veren dostlarınızdan hangi emirleri alıyorsunuz?" dedi.

'BORÇ ALAN EMİR ALIR'

Öztrak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Erdoğan, 9 Ağustos'ta atladı helikopterine Mersin'e nükleer santral şantiyesine gitti. Şantiyeden kovulan Türk inşaat şirketinin işe geri dönmesi için Ruslara 1 hafta mühlet verdiği yazılıp çizildi. Bir ay geçti, ne oldu? İnşaattan kovulan Türk şirketi inşaat alanına döndü mü? Hayır dönmedi. Ama Rus şirketin Akkuyu inşaatı için Türkiye'ye 10 milyar dolar gönderdiği söylendi. Erdoğan'ın da sesi soluğu birden kesildi. Neden? Borç alan emir alır. Bugün Merkez Bankası'nın kasası başka ülkelerden alınan borçlar da düşüldüğünde 52 milyar 302 milyon dolar açık veriyor.

'BUNLARIN ELİNDE EKONOMİMİZ DUALARA KALDI

Alınan borçlar ve altın dahil brüt rezervleri hesapladığımızda 4 aylık ithalatı bile karşılamıyor. Tüm dünya da biliyor. Bugün ödemeler dengesi rakamları açıklandı. 4 milyar dolar açıklandı. Geçen seneye göre yüzde 68 artarak 36 milyar 700 milyon dolara çıktı. İlk 7 aydaki cari açığın normal yollarla finanse edilmediğini görüyoruz. Kaynağı belirsiz para giriş çıkışının izlendiği net hata noksan kaleminden ilk 7 ayda ülkeye 24 milyar 347 milyon dolar girmiş. Biz bu büyüklükte kaynağı belirsiz para girişini hiç yaşamamıştık. Bu kadar para girişine rağmen ilk 7 ayda döviz rezervleri 7 milyar 925 milyon dolar erimiş. Ekonomik dengelerimiz çatırdıyor. Bunların elinde ekonomimiz dualara kaldı. Ekonomiyi dualara havale edecekseniz siz o koltuklarda neden oturuyorsunuz?"

Gündem