CHP'li Toprak: 200 milyar TL borçlanma yetkisi niçin ve nerede kullanılacak?

CHP'li Toprak: 200 milyar TL borçlanma yetkisi niçin ve nerede kullanılacak?
CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, “ Hazine ve Maliye Bakanı’na 200 milyar TL ilave borçlanma yetkisi talep ederek borçlanma limitini 493 milyar TL’ye çıkartmak istiyorlar" dedi.

AKP’nin geçen hafta gece yarısı verdiği önerge ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na 200 milyar liralık ilave borçlanma yetkisi verildi. CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, “TBMM’den onay almaksızın yapılan bu yasa dışı borçlanma paraları nerede? Nereye harcandı? Yıl sonuna 12 gün kala istenen 200 milyar TL borçlanma yetkisi niçin ve nerede kullanılacak” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, haftalık değerlendirme raporunu yayınladı. Toprak, raporda şunları kaydetti:

“İşine geldiğinde ‘Yargı bağımsız’ diyen iktidarın bu söyleminin asılsızlığı, TBMM’ye getirdikleri torba yasayla bir kez daha kanıtlandı. Anlaşılan, Katar’a verilen sözler, iktidar müteahhitlerinin baskısı, iktidar değişikliği durumunda büyük rant ve haksız kazançları kaybetme korkusu öyle büyük ki defalarca AYM ve idari yüksek yargıdan dönen anayasaya-yasalara aykırı düzenlemeleri, yine yargıdan döneceğini bildikleri halde tekrar çaresizce gündeme getirmeye mecbur kalıyorlar.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bütçenin kasımda aylık 108 milyar TL fazla verdiğini, 11 aylık bütçe açığının 20,4 milyar TL’ye indiğini açıkladı. Yıl sonuna bir ay kala birden bütçe açığının fazlaya dönüşmesi, iktidarın TBMM’yi devre dışı bırakıp bütçedeki kanuni limitin üzerinde yasa dışı iç borçlanmasıyla sağlandı. Şimdi, limiti aşan borçlanmaya yasal kılıf uydurmak için alelacele torba yasaya madde ekleyip, Hazine ve Maliye Bakanı’na 200 milyar TL ilave borçlanma yetkisi talep ederek borçlanma limitini 493 milyar TL’ye çıkartmak istiyorlar.

TBMM’den onay almaksızın yapılan bu yasa dışı borçlanma paraları nerede? Nereye harcandı? Yıl sonuna 12 gün kala istenen 200 milyar TL borçlanma yetkisi niçin ve nerede kullanılacak? İktidar, bunun hesabını TBMM’ye ve millete vermek zorunda."

(ANKA)

Gündem