CHP'li Toprak: Borsazedeler yakında ülke gündeminde ilk sıraya yükselecek

CHP'li Toprak: Borsazedeler yakında ülke gündeminde ilk sıraya yükselecek
CHP Milletvekili Erdoğan Toprak, Borsa İstanbul’da patlama yapan halka arzlar ve her gün yeni rekor kıran yükselişlerin, seçeneksiz bırakılan tasarruf sahipleri ve küçük yatırımcıların borsada ağır mağduriyetler yaşamasıyla sonuçlanacak bir süreci işaret ettiğini belirtti.

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, haftalık değerlendirme raporunu yayınladı.

İktidarın ekonomi politikaları sonucu ulusal servetin yüzde 70’inin 8,5 milyon kişiye ait olduğunu, iktidarın ‘servet aktarma’ politikalarıyla 21 yılda AKP zenginlerini yarattığını belirten Toprak, “İktidar sözcülerinin ‘ülkede aç, ekmek bulamayan yok. Tatil yerleri, kafeler dolup taşıyor, trafikte lüks araçtan geçilmiyor’ vb. ifadelerle savundukları tablonun aktörleri, 85 milyon nüfuslu ülkede, 1 trilyon doları aşan ulusal servetin yüzde 70’ine el koyup, aralarında paylaşan 8,5 milyon kişi” dedi.

Toprak, raporunda, İsviçreli Credit Suisse’in açıkladığı ‘Küresel Servet Raporu’ndan veriler aktardı.

Buna göre, Türkiye’nin 1 trilyon doları aşan gayri safi milli hasılasının yüzde 40’ının 850 bin kişiye, Türkiye’deki toplam servetin yüzde 70’inin nüfusun yüzde 10’unu oluşturan 8,5 milyon kişiye ait olduğunu hatırlatan Toprak, "İktidar, ‘servet aktarma’ politikalarıyla 21 yılda AKP zenginlerini yarattı" dedi.

"Nüfusun en yoksul yüzde 30'u sadece borç sahibi"

Toprak, şöyle dedi:

"Nüfusun en zengin yüzde 5’lik kesimi (4 milyon 250 bin kişi) toplam servetten yüzde 59,2 (616 milyar dolar) pay alırken, nüfusun yüzde 95’i ulusal servetin yüzde 40,8’ini (424 milyar dolar) paylaşıyor. Nüfusun en yoksul yüzde 30’u (2 milyon 550 bin kişi) ulusal servetten pay alamadığı gibi sadece borç sahibi. Borç tutarı da 1 milyar dolar. Türkiye’de 10- 50 milyon dolar arası serveti olan 2 bin 920, 50-100 milyon dolar arası serveti olan 320, 500 milyon dolar ve üstü serveti olan 31 kişi.

"İktidar sözcülerinin ‘ülkede aç, ekmek bulamayan yok. Tatil yerleri, kafeler dolup taşıyor, trafikte lüks araçtan geçilmiyor’ vb. ifadelerle savundukları tablonun aktörleri, 85 milyon nüfuslu ülkede, 1 trilyon doları aşan ulusal servetin yüzde 70’ine el koyup, aralarında paylaşan 8,5 milyon kişi!"

"Keyfi bankacılık dönemi"

İki kamu bankasının yurt dışından toplam 1,1 milyar kaynak bulduğu yönündeki açıklamayı da değerlendiren Toprak, "Bankalar yasası ve dış kaynak teminine dönük yasal resmi teamüller gereği paranın kaynağı kamuoyuna açıklanması gerekirken bu yapılmadı. Devlet yönetimindeki keyfilik, sermayesi millete-hazineye ait kamu bankalarına da yayılıyor. Şimdi de en büyük hissedarları olan hazinenin gücünü, itibar ve güvencesini arkalarına alarak buldukları milyarlarca dolarlık borcun, kredinin kaynağını gizliyorlar. Rasyonel politikaya geçiş bu mu? Bu tefeci parası veya kara para mı ki, parayı verenin adı açıklanmıyor? Keyfi yönetimin devlette hızla yaygınlaşmasının yansıması, kamu bankalarında da şeffaf olmayan, sadece tek kişiye hesap veren ‘keyfi bankacılık’ olarak karşımıza çıkıyor" dedi.

Küçük yatırımcıya borsa uyarısı

Borsa İstanbul’da patlama yapan halka arzlar ve her gün yeni rekor kıran yükselişlerin, seçeneksiz bırakılan tasarruf sahipleri ve küçük yatırımcıların borsada ağır mağduriyetler yaşamasıyla sonuçlanacak bir süreci işaret ettiğini ifade eden Toprak, şöyle dedi:

"Şirketler, halka arz gelirleriyle borçlarını kapatıp farklı alanlara kaynak aktarımı ve yığınak yapıyor! TÜİK’in inandırıcı olmayan enflasyon verileri gibi, borsada da medya aracılığıyla desteklenen ‘endeks yeni rekor kırdı’ manşetleri, geçmişi belirsiz sosyal medya fenomenleriyle yönlendirilen milyonlarca küçük yatırımcının ciddi bir vurgunla mağdur edilmesi, her şeyini yitirmesi yüksek ihtimal. SPK hemen her hafta çok sayıda isme, aracı şirkete, foreks sitesine işlem ve erişim yasağı getiriyor. Bu tablo manipülasyon ve vurgun riskinin ulaştığı boyutları sergilerken, yakında borsazedelerin ülke gündeminde ilk sıraya yükseleceğini gösteriyor." (ANKA)

Gündem