CHP'li Tutdere: 3Y ile mücadele edeceğiz dediniz, 4’üncü Y’yi; yandaşları türettiniz

CHP'li Tutdere: 3Y ile mücadele edeceğiz dediniz, 4’üncü Y’yi; yandaşları türettiniz
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde, Kamu İhale Kurumu ile ilgili konuşan Adıyaman Milletvekili Tutdere, “3Y ile mücadele edeceğiz dediniz, 21 yılın sonunda 3Y’ye yeni Y’ler eklediniz; yasaklar, yolsuzluklar, yoksulluk artarak devam ediyor; devri iktidarınızda bir de yandaşlık türedi.” dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi ile Sayıştay raporlarının görüşmeleri , bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçe görüşmeleri ile devam etti.

CHP Grubu adına Kamu İhale Kurumu üzerine söz alan Milletvekili Tutdere, 1 Ocak 2003 tarihinde yürürlüğe giren 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ile kurulan Kamu İhale Kurumunun, gelinen noktada şeffaflık ve rekabet edebilirlik ilkelerini kaybettiğini söyledi.

"İhale Kanunu AK Parti'den çok çekti"

Bugüne kadar kanunda yapılan 200’ yakın değişikliğin, kurumun kuruluş amacından saptığının en net göstergesi olduğunu vurgulayan Tutdere, "Kamu ihaleleri Ak Parti'nin en sevdiği ama Türkiye'nin de en sorunlu alanı. AK Parti'nin özellikle yirmi bir yıllık iktidarları döneminde en çok uğraştığı, en çok ayarlarıyla oynadığı kanun Kamu İhale Kanunu. İhale Kanunu AK Parti'den çok çekti. İhale Kanunu aslında AK Parti'yle yaşıt bir kanun ancak ne hikmetse bu iktidar yirmi bir yıllık süresi içerisinde bu kanunda tamı tamına 189 defa değişiklik yaptı." dedi.

"AK Parti yeni bir şey icat etti; davet usulünü esas gibi uygulamaya başladı"

AKP döneminde özellikle Kanunun 3. maddesindeki istisna kapsamının genişletildiğine dikkat çeken Tutdere, bu şekilde yandaş firmalar için alan açıldığını savundu. Tutdere, sözlerini şöyle sürdürdü:

"AK Parti yeni bir şey icat etti, kanunda olmayan; davet usulünü esasmış gibi uygulamaya başladı. Esas olan açık ihale usulüdür ama AK Parti'nin yaratmış olduğu Türkiye'de esas olan pazarlık usulü, davet usulü. Bu alanda ülkemiz açıkça ihaleler yoluyla soyuluyor. 2022 yılında 75 bin 224 ihale yapılmış. Bu ihalelerin 23 bin 878'ini pazarlık usulüyle yapmışlar; bu ihalelerin içerisinde 21/b'ye göre yapılan ihale oranı yüzde 91. 2023 yılının ilk altı ayında yine 8 bin 18 ihale pazarlık usulüyle yapılmış, oran yüzde 97,51. Burada, artık AK Parti kanun tanımıyor. Ne yapıyor? Davet usulüyle yandaşlarını çağırıyor, ihaleleri peynir ekmek gibi veriyor."

"Afet olsa da olmasa da ihaleler 21b'den veriliyor"

İstisna kapsamının genişletilmesinin yanı sıra, afet ve öngörülemeyen durumlarla ilgili 21b maddesinin de afet olsun olmasın uygulandığını söyleyen Tutdere, 8 Aralık'ta yapılan Ankara Adliyesinin ihalesini buna örnek olarak gösterdi.

"Bütçeye hortum bağlanmış"

Tutdere, "Bu ihaleyi de pazarlık usulüyle, davet usulüyle yaptılar. Bu ihale tamı tamına 24 milyar TL'lik bir ihale yani ilgili bakanlığın bütçesinin onda 1'i oranında bir bedele sahip. Açtık baktık kim almış ihaleyi? Sarayın firması Rönesans. Kimi davet etmişler? Kalyon. Kimi davet etmişler? Limak. 3 ortak yan yana gelmiş, gitmişler, birlikte pastayı almışlar. Nerede burada rekabet? Bu ihale 8 Aralıkta yapıldı. Ankara'da deprem oldu mu? Doğal afet oldu mu? Peki, niye bu ihaleyi siz pazarlık usulüyle yapıyorsunuz? Milletin parasını kendi müteahhitlerinize peşkeş çekiyorsunuz; siz bu ihaleleri yaptıkça, yandaşlarınıza parayı aktardıkça bu milletin hazinesi boşalmaya ve açık vermeye devam eder. Sayın Şimşek, siz çalışıyorsunuz ama buradan bütçeye hortumlar bağlanmış. Bu hortumlar kesilmezse bu bütçe açık vermeye devam edecek, gençlerimiz, çocuklarımız işsiz kalmaya devam edecek, gençlerimiz geleceğini yurt dışında aramaya devam edecek."

"Yolsuzlukta 180 ülke arasında 101. sıradayız"

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün hazırladığı 2022 Yolsuzluk Endeksi sonuçlarına göre, Türkiye'nin yolsuzluk sıralamasında 180 ülke arasında 101'inci sıraya geldiğine dikkat çeken Tutdere, "Halbuki 2002 yılında Yolsuzluk Endeksinde 64'üncü sıradaydık. İşte, AK Parti'nin Türkiye'yi getirdiği durum. 2002 yılında 'Biz 3Y ile mücadele edeceğiz' diye geldiler, şimdi, 3Y yetmedi, yanına bir tane daha koydular, yandaşları da koydular, 4Y ile boğuşuyor ülkemiz." ifadelerini kullandı. (Kısa Dalga)

Gündem